Στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών, στις παρεμβάσεις για «πράσινη ανάπτυξη» και σε όλα τα έργα που εξελίσσονται στους Δήμους της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε. Νίκος Σακκάς, στο πλαίσιο ημερίδας. Πρόκειται για ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποιείται στοΠάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, με κεντρικό θέμα την Κυκλική Οικονομία, από την Τετάρτη 9 μέχρι και την Παρασκευή θα εξελίσσεται έως την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε. και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ).
Στο πλαίσιο της ημερίδας, επίσης, παρουσιάζεται το Έργο LIFE-IP CEI-Greece και αναδεικνύονται επιτυχημένες πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στη Θεσσαλία.
Ο κ. Σακκάς υπογράμμισε στον χαιρετισμό του πως «τίθενται επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μια συζήτηση η οποία μας εισάγει σε θέματα που οφείλουμε να έχουμε στην ημερήσια διάταξη της δραστηριότητάς μας, όπως και να τα προωθούμε με τρόπο άμεσο και κατανοητό στους συμπολίτες μας».
Σε ό,τι αφορά το Έργο LIFE-IPCEI-Greece επισήμανε πως θέτει στο επίκεντρο την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών , το οποίο ουσιαστικά συμπυκνώνει βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής για τη μετάβαση σε ένα «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης». Κομβικό σημείο η εφαρμογή αυτής της πολιτικής – πέρα από το εθνικό – σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε.
Μιλώντας για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α., ο πρόεδρός του τόνισε ότι «αποτελεί τη μετεξέλιξη της ΠΑΔΥΘ ΑΕ και σύντομα θα έχει μετόχους και τους 25 Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 5151/2024 είχε προηγηθεί η κατάργηση του ΦοΔΣΑ Λάρισας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Μαγνησίας. Στους 25 Δήμους περιλαμβάνονται και οι 3 δήμοι των Σποράδων».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Νίκος Σακκάς στο γεγονός πως «ο Κλάδος Αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων – της γνωστής και ως ΡΑΑΕΥ – με την απόφαση που έλαβε στις 19 Δεκεμβρίου 2024, διαπίστωσε τη διαχειριστική επάρκεια μόνο του πρώην ΦΟΔΣΑ “Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.)” για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Συγκεκριμένα αξιολογήθηκε το κριτήριο της “διοικητικής, διαχειριστικής, επιχειρησιακής και τεχνικής επάρκειας σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές”, καθώς και το κριτήριο της “χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας”. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η διαχειριστική επάρκεια ενός ΦοΔΣΑ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων από το Πρόγραμμα Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) 2021-2027.Η πιστοποίηση της ΠΑΔΥΘ ΑΕ, πλέον εφαρμόζεται στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλύπτοντας και τις Π.Ε Λάρισας, Μαγνησία και Σποράδων, ελλείψει πιστοποίησης των καταργηθέντωνΦοΔΣΑ».
Υφιστάμενη κατάσταση
Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση τονίστηκε πως ο ΦοΔΣΑΠεριφέρειας Θεσσαλίας ΑΕ διαθέτει σήμερα τις αναγκαίες εγκαταστάσεις των ΧΥΤΑ, ΣΜΑ και ΚΔΑΥ. Συγκεκριμένα λειτουργούν 7 Χώροι Υγειονομικής Ταφής, 10 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και 2 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Επίσης, η Π.Ε. Μαγνησίας εξυπηρετείται από ιδιωτικό ΚΔΑΥ.
«Σε πανελλαδικό επίπεδομε βάση τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του 2020, καλούμαστε να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων Αστικών Αποβλήτων τουλάχιστον σε ποσοστό 60% για το έτος 2030 και 65% για το έτος 2035.
Επίσης, το ποσοστό υπολείμματος προς ταφή (σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων και των δευτερογενών – απορριμματογενών – καυσίμων) θα πρέπει να μειωθεί στο 10% έως το 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς.
Έργα και παρεμβάσεις που εξελίσσονται στη Θεσσαλία
Ο πρόεδρος του Φο.Δ.Σ.Α. Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε., κατά την παρέμβασή του, παρουσίασε επιγραμματικά έργα και παρεμβάσεις που εξελίσσονται στη Θεσσαλία:
- Στη Δυτική Θεσσαλία, κατασκευάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, ένα έργο με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 958.827,02 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%) και περιλαμβάνει την κατασκευή της μονάδας, τη δοκιμαστική λειτουργία της για 6 μήνες και την κανονική λειτουργία για 2 χρόνια.
- Κατασκευάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Π.Ε. Μαγνησίας με προϋπολογισμό έργου 652.078,73 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή, τη δοκιμαστική λειτουργία για 6 μήνες και την κανονική λειτουργία για 1 χρόνο.
- Το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται υπό δημοπράτηση και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 225.806,45 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), ενώ περιλαμβάνει την κατασκευή και τη δοκιμαστική λειτουργία για 3 μήνες. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης για την κανονική λειτουργία του έργου διάρκειας έξι (6) ετών είναι 16.395.420,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.
«Όλες οι ΜΕΑ θα μετατραπούν σε ΜΑΑ (δηλαδή σε Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης). Ο σχεδιασμός των ΜΑΑ αποσκοπεί στην σταδιακά αυξανόμενη εισροή διακριτών ρευμάτων με παράλληλη μείωση των υπολειπόμενων αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή» επισήμανε ο κ. Σακκάς και πρόσθεσε τα εξής:
- Σε ότι αφορά τις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) των Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) είχαν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 3 ΜΕΒΑ είναι 119.322,35 ευρώ. Πλέον αναμένεται η υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” (ΠΕΚΑ) 2021-2027.
- Σχετικά με έργα και δράσεις που αφορούν Πράσινα Σημεία – Οικιακή Κομποστοποίηση – Βιοαπόβλητα, διαχείριση ογκωδών, κλπ. στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» έχουν ενταχθεί πράξεις 10 Δήμων (Τρικκαίων, Καρδίτσας, Πύλης, Μουζακίου, Λαρισαίων, Φαρσάλων, Αγιάς, Τυρνάβου, Βόλου, Σκοπέλου). Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των δράσεων είναι 786.435,3 ευρώ, ενώ αναμένεται Πρόσκληση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να καλυφθούν και οι υπόλοιποι Δήμοι.
- Σε εξέλιξη είναι οι μελέτες των Ολιστικών Προγραμμάτων της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής, τα οποία θα ενταχθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
«Ως φορέας, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιφέρειας θα προετοιμάσουμε την ένταξη των έργων και δράσεων στο Πρόγραμμα “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” (ΠΕΚΑ) 2021-2027 καθώς και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 και της Κυκλικής Οικονομίας» επισήμανε ο Νίκος Σακκάς και κλείνοντας την παρέμβασή του δήλωσε, εκ μέρους του ΦοΔΣΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας Α.Ε., πως «αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μας ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνο μέσα από ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες… Με την κεντρική διοίκηση, τους τοπικούς φορείς και κυρίως με τους πολίτες.
Έχοντας καλή πίστη και διάθεση για δουλειά είμαστε εδώ για να δώσουμε τις ενδεδειγμένες λύσεις κάνοντας τη Θεσσαλία πρότυπο “πράσινης ανάπτυξης”.
Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε…».