Ειδήσεις

Νερό: Κοινωνικό αγαθό δωρεάν για το λαό, όχι εμπόρευμα


Στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, της 18/2/2021, ανάμεσα σε άλλα θέματα που φέρνει για έγκριση η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, προτείνει και την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αύξηση της δυναμικότητας (από 95.700m3 σε 300.000m3 ετησίως) της υφιστάμενης ιδιωτικής εταιρείας «ΑΗΒ Group Α.Ε.» που εμφιαλώνει και πουλά το νερό, από την πηγή Γκουρα, στη θέση «Στουρνάρι» της Τ.Κ Βατσουνιάς του Δήμου Μουζακίου, στην Π.Ε. Καρδίτσας.

Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση, που έγινε παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, εδώ και χρόνια (2013), επί δημαρχίας, του σημερινού βουλευτή της Ν.Δ, κ. Κωτσού και της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι έχουν μεγάλη ευθύνη που παρέδωσαν σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του νερού της πηγής «ΓΚΟΥΡΑ» στην Βατσουνιά του Δήμου Μουζακίου, παρά την αντίθεση και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τώρα η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ζητά από το περιφερειακό συμβούλιο, να εγκρίνει την ΜΠΕ, που επιτρέπει στην εν’ λόγω εταιρεία, να αυξήσει θεαματικά την παραγωγή-εμφιάλωση από 95.700 m3, σε 300.000 m3 ετησίως. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν αποκλείεται αύριο-μεθαύριο να πληρώνουν και το νερό τους οι κάτοικοι στην εταιρεία. Επίσης για την συγκεκριμένη εταιρεία, υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων για την απόρριψη αποβλήτων στο ρέμα και επιπλέον χρέος της τάξης των 300.000 ευρώ περίπου προς τον Δήμο Μουζακίου, από την μη πληρωμή του μεριδίου που οφείλει να πληρώνει η εταιρεία.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, που είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, θα καταψηφίσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης ιδιωτικής εταιρείας «ΑΗΒ GROUP Α.Ε.» (ΘΕΩΝΗ), γιατί είναι αντίθετη από θέση αρχής, σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθείται διαχρονικά από την Ε.Ε, όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και από τα στελέχη αυτών των κομμάτων σε Περιφέρειες και Δήμους, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Το νερό πρέπει να είναι φυσικό κοινωνικό αγαθό δωρεάν για το λαό και όχι εμπόρευμα για να κερδίζουν οι εταιρείες και να το ακριβοπληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι αγρότες για την άρδευση.

Επιπλέον στην συγκεκριμένη περίπτωση, πέραν της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για αρκετούς μήνες που στερεύει το ρέμα και δεν φτάνει για πότισμα, συν την οικολογική παροχή. Εφόσον αυξηθεί η δυναμικότητα εκμετάλλευσης-εμφιάλωσης από την εταιρεία, τότε καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Γι’ αυτό καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους, να καταψηφίσουν την ΜΠΕ, που προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας της εταιρείας. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού, που θα λείπει από τους κατοίκους και αγρότες της περιοχής, αλλά και της οικολογικής ζημιάς που μπορεί να υπάρξει.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους κατοίκους της περιοχής και ευρύτερα, να αντιπαλέψουν οργανωμένα τους σχεδιασμούς παραπέρα ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού, για χάρη των κερδών της εταιρείας. Να απαιτήσουν το νερό να είναι αποκλειστικά δημόσιο, φθηνό, ποιοτικό κοινωνικό αγαθό για τα λαϊκά στρώματα.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Για να γίνει αυτό απαιτείται ρήξη με τις πολιτικές της Ε.Ε, της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων σε κυβερνητικό και τοπικοδιοικητικό επίπεδο. Απαιτείται γραμμή σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο του νερού και συνολικά στην οικονομία, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Απαιτεί εργατική εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, οι μονάδες επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την επαρκή και φτηνή υδροδότηση, την κατοχύρωση και αύξηση των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Τελευταίες πινελιές για τη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη
Επόμενο άρθρο 7 νέα θετικά κρούσματα covid στα Τρίκαλα