Ο νομάρχης Τρικάλων μιλά για δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ν.Α


Με κεντρικό θέμα την δυσχερή οικονομική κατάσταση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων 

συνεδρίασε την Τρίτη 8-6-2010 το Δ.Σ της ΕΝΑΕ, στο οποίο παραβρέθηκε και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.
Συζητήθηκαν επίσης και άλλα τρέχοντα ζητήματα των Ν.Α μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και η κατά το δυνατόν αταλάντευτη μετάβαση στο θεσμό της περιφέρειας την 1 Ιανουαρίου του 2011.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων ανέφερε:

«Δυστυχώς για μια ακόμη συνεδρίαση το Δ.Σ. ασχολήθηκε με το γνωστό θέμα της δυσλειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από έλλειψη πόρων, αλλά και από την κατάσταση που επικρατεί στο προσωπικό με την ανασφάλεια την εργασιακή και την υπηρεσιακή.

Τα λειτουργικά έξοδα των Ν.Α. είναι φέτος μειωμένα κατά 45% και οι λοιπές δαπάνες κυρίως για τη συντήρηση του οδικού δικτύου κατά 40%. Πάρα πολλά έργα τα οποία είχαν προγραμματίσει να υλοποιηθούν δεν θα υλοποιηθούν και αυτά που έχουν αρχίσει θα συνεχιστούν με βραδύτερους ρυθμούς.

Αυτό το οποίο ζητάμε από την κυβέρνηση, τα χρήματα για την τουριστική προβολή οι οφειλές ανάγονται στο έτος 2008, οπότε καταλαβαίνετε πόσες είναι συνολικά οι οφειλές προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οφειλές για τη μεταφορά των μαθητών και να τελειώσει η ομηρία των νομαρχιακών υπαλλήλων, να ξέρουν που θα πάνε σε δήμους σε νομαρχίες και σε περιφέρειες.

Αυτό που δημιουργεί είναι κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας και κλίμα φυγής από το δημόσιο κάτι που αποβαίνει σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ, να αποσταλούν επιστολές στους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και να ζητηθεί άμεσα συνάντηση μαζί τους διότι υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος για την συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού έως το τέλος του έτους.
Αποφασίστηκε, επίσης ομόφωνα να ζητηθεί από το Υπουργό Εσωτερικών η παράταση των συμβάσεων όσων απασχολούνται στις Ν.Α της χώρας ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο Δηλώσεις του νομάρχη Τρικάλων για το πρόγραμμα «Πίνδος»
Επόμενο άρθρο Υπογράφησαν οι συμβάσεις παρουσία νομάρχη Τρικάλων