Νέα ρεκόρ στις τιμές καυσίμων


 Δεν έχει προηγούμενο αυτό που βιώνουν οι καταναλωτές με τις τιμές στην καθημερινότητά τους. Στις μεγάλες αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, οι οποίες πυροδότησαν ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε προϊόντα, έρχεται να προστεθεί η νέα εκτόξευση των τιμών στην βιομηχανική παραγωγή.

 Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 7,3% (!) τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, περίοδος πριν αρχίσει η επίδραση των τιμών των καυσίμων από τις δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, οι οποίες έφεραν προ ημερών το αργό πετρέλαιο ακόμη και πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αυξήσεις πιάνουν τόσο το μεγαλύτερο φάσμα της παραγωγής στην εγχώρια αγορά (τρόφιμα, χαρτί, πλαστικά, ελαστικά), ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερες οι εισαγόμενες ανατιμήσεις!

Την ίδια ώρα, στα καύσιμα γίνεται πάρτι με διαδοχικά ρεκόρ στις τιμές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι σήμερα στα 1,64 ευρώ, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης αγγίζει τα 85 λεπτά, με πρατηριούχους και εμπόρους στην περιφέρεια να πουλάνε κοντά στα 1,90 και κοντά στο 1 ευρώ, αντιστοίχως. Ειδικότερα για το νομό Τρικάλων, μέσα μόλις σε ένα μήνα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανέβηκε κατά τρία λεπτά το λίτρο, φτάνοντας σήμερα η μέση τιμή της στα 1,644 ευρώ το λίτρο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση, μέσα σε ένα μήνα, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων η μέση τιμή του ανέβηκε κατά 6 λεπτά και έφτασε από τα 0,78 λεπτά το λίτρο στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 0,84 λεπτά το λίτρο στο τέλος του μήνα.

Προηγούμενο άρθρο Όχι του ΣτΕ σε εργασίες στη σήραγγα Αχελώου
Επόμενο άρθρο Η Σούλα Μερεντίτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας