Νέα δεδομένα και νέα λογική κυριαρχούν στην προσπάθεια του Δήμου να αξιοποιήσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις προς όφελος των πολιτών. Με γνώμονα το συμφέρον του τρικαλινού, ο οποίος επιβαρύνεται μεν κάθε χρόνο με τα έξοδα συντήρησης, αλλά δεν διαπιστώνει προς αυτόν ανταποδοτικότητα, ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί διαφορετική οπτική. Κυρίαρχο μέλημα πλέον, θα είναι η απόδοση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στους δημότες. Αυτό θα γίνει, είτε με τις ώρες κοινού, είτε με τις δραστηριότητες του Δήμου, όπως ΚΔΑΠ, προγράμματα μαζικού αθλητισμού κ.λπ. Επομένως, οι δημότες θα ωφελούνται από τους χώρους που τους ανήκουν, από δύο κατευθύνσεις.
Ο Δήμος, όμως, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ή αδιάφορος στην όλη διαδικασία ενεργοποίησης των τρικαλινών, μέσω των δεκάδων αθλητικών σωματείων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του. Μάλιστα, το πλήθος των επιτυχιών σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, καταδεικνύει από μόνο του το έργο που γίνεται από πολλά σωματεία, ανεξαρτήτως αθλήματος που υπηρετούν.
Χρειάζεται, όμως, ένας εξορθολογισμός. Απαιτείται μια σαφής συμμετοχή όλων στη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με βάση κριτήρια αντικειμενικά, αξιολογικά, παραμετροποιημένα. Και μάλιστα, με δεδομένες τις καταγραμμένες πλέον μετρήσεις και συμπεράσματα μελετών για το κόστος χρήσης των εγκαταστάσεων.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος έχει ετοιμάσει μια νέα Κανονιστική Διάταξη. Σε αυτή, εισάγονται τα νέα δεδομένα:
- Χρήση των εγκαταστάσεων από δημότες, δραστηριότητες του Δήμου, Σωματεία
- Ανοιχτές εγκαταστάσεις για όλους, χωρίς αποκλεισμούς (κολυμβητήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, πετοσφαίρισης κ.α.)
- Διαμόρφωση κανόνων στη λειτουργία τους
- Αντιστοίχηση χρήσης με κόστος λειτουργίας – συντήρησης, με βάση μετρήσιμα κριτήρια
Ο Δήμος Τρικκαίων, επομένως, επιδιώκει, από τη μια να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στους δημότες, από την άλλη, να υπάρχει ομαλή αξιολόγηση των σωματείων που τις χρησιμοποιούν.
Για τον λόγο αυτόν, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια, στη βάση του μελετημένου, πλέον, κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους.
Έτσι, επιχειρείται η εισαγωγή κριτηρίων που σχετίζονται με:
– αριθμό αθλητών
– διακρίσεις σωματείων
– πιθανή διάκριση αθλητών σωματείων σε εθνικό επίπεδο ή συμμετοχές σε εθνικές ομάδας
– επιστημονικός τρόπος λειτουργίας του σωματείου, κ.α.
Ταυτοχρόνως, δίνεται ένα ακόμη κίνητρο: εάν δύο σωματεία αποφασίσουν να συνενωθούν, θα «κερδίσουν» πρόσθετες ώρες χρήσης του αθλητικού χώρου. Φυσικά, για αυτό θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως ότι το ένα από τα δύο σωματεία δεν πρέπει να είναι «σφραγίδα και να λειτουργεί ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα, με σαφή παρουσία στα αθλητικά δρώμενα. Το νέο σωματείο, όμως, θα «κερδίσει» κατά 40% περισσότερο χρόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος επιδιώκει να συνεισφέρει στην προσπάθεια, η περιοχή μας να χαρεί κι άλλες διακρίσεις, από σωματεία της περιοχής μας, όπως συνέβη φέτος (παραμονή της ομάδας μπάσκετ των Τρικάλων στην Α1, (επ)άνοδος του ΑΟΤ στη Β΄ Εθνική, άνοδος της γυναικείας ομάδας των Τρικάλων στην Α΄ Εθνική, επάνοδος της ομάδας βόλεϊ του «Ασκληπιού» στην Α2). Επομένως ισχυρά σωματεία αποδίδουν πάντα με υπάρχουσες υποδομές αθλητών, με αποτέλεσμα τη συνεχόμενη μελλοντική «τροφοδότηση» των τρικαλινών σωματείων με ταλέντα, και τις διακρίσεις είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.
Οι λεπτομέρειες αυτές, καθώς και το κόστος χρήσης των εγκαταστάσεων, είναι αντικείμενο της νέας Κανονιστικής Διάταξης, η οποία συντόμως θα γνωστοποιηθεί στους ιθύνοντες όλων των σωματείων. Θα ακολουθήσει περίοδος διαβούλευσης εντός του καλοκαιριού, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο, να υπάρξει ουσιαστική, σαφής, συγκεκριμένη και στοχευμένη χρήση όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων, από τον κάθε δημότη και κάτοικο, αλλά και από τα σωματεία.
Από το γραφείο Τύπου