Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή, πολύ ευχάριστη και ιδιαίτερα επιμορφωτική, εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, από το ΚΔΑΠ « Το Φρούριο» του Δήμου Τρικκαίων, για τα ωφελούμενα παιδιά και τους γονείς – κηδεμόνες τους. Η εκδρομή στο Γοργογύρι Τρικάλων, με αφετηρία την ωφέλεια της επαφής με την φύση, τη σχέση μας με την ιστορία, την φυσική ομορφιά του τόπου και την ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, μας αποκάλυψε με μεγάλη γενναιοδωρία τον υπέροχο βιότοπο που ενδημεί στο φημισμένο πανελληνίως μονοπάτι των βοτάνων.
Το «Μονοπάτι του Ασκληπιού»
Ένα ιδιαίτερα φροντισμένο πλακόστρωτο μονοπάτι (οδοιπορική διαδρομή), από το οποίο λέγεται ότι ο Ασκληπιός ο πρώτος γιατρός της αρχαιότητας, μάζευε τα βότανα με τα οποία έφτιαχνε τα φυσικά του φάρμακα. Στο πλάι του κυλάνε τα ορμητικά νερά του Κεφαλοποτάμου, μέσα σε ένα πυκνό δάσος από πανύψηλα πλατάνια, με ιδιόμορφες διακλαδώσεις στους κορμούς τους, που ο μύθος λέει πως οι νεράιδες των δασών τα έκαναν να χορεύουν και για αυτό δεν είναι ίσια, αλλά ο εξαιρετικός ξυλογλύπτης και ξεναγός – αρχηγός μας στην εκδρομή, Άγγελος Πατσιατζής, ο οποίος κατάγεται από το Γοργογύρι, μας εξήγησε ότι καθώς τα φυλλώματα τους πυκνώνουν συναντώντας το ένα το άλλο, αυτά ψάχνοντας το φως, ακολουθούν την όποια διαδρομή αυτό «τρυπώνει» και έτσι οι κορμοί τους αποκτούν αυτά τα ιδιαίτερα σχήματα.
Τα Ξυλόγλυπτα παιδιά του Άγγελου
Αυτή η «φυσική εξυπνάδα», εμπνέει και τον ίδιο να δημιουργεί τα σπάνια γλυπτά του, λαξεύοντας τα στους περίτεχνους κορμούς που βρίσκονται στο πλάι του ποταμού. Σε μια διαδρομή όπου συναντήσαμε, θαμάσαμε και φωτογραφηθήκαμε δίπλα και πάνω σε νεραΐδες, παιδιά, φίδια και στοχαστικούς παρατηρητές, όλα φτιαγμένα στα υπαίθρια παραποτάμια εργαστήρια του κ. Πατσιατζή. Ο ίδιος με μια ομάδα δυναμικών ντόπιων ενεργών πολιτών, που αγαπούν την φύση και την φροντίζουν έμπρακτα, είχαν καθαρίσει το μονοπάτι για να μπορέσουμε να περάσουμε. Ευθύνη που έχουν αναλάβει σαν σύλλογος, ούτως ή άλλως, για να εξυπηρετούν την επισκεψιμότητα του μονοπατιού, που τις ημέρες των γιορτών ή των αργιών αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φυσικό περιπατητικό προορισμό. Ο σύλλογος επίσης, μέσα στο ποτάμι έχει τοποθετήσει μετρητή θερμοκρασίας, καθώς και πάνω στα δέντρα συσκευές ανίχνευσης καπνού και μετρητές θερμοκρασίας και υγρασίας. Ένας μικρός, τοπικός, μετεωρολογικός σταθμός, που πέρα από την ενδεικτική εικόνα της φυσικής παρατήρησης ,αποτελεί και σημαντικό παράγοντα πυροπροστασίας σε πιθανές εμπρηστικές ή άλλες καταστροφικές για το μέρος, απερίσκεπτες ενέργειες. Ο ίδιος αφού μας έδειξε τα φυτά που ενδημούν στην περιοχή, τις βάθρες που μπορούμε να κολυμπήσουμε, τις πηγές με το νερό που ήπιαμε, μας μίλησε και για την ασθένεια των πλατάνων, που κατατρώει τους κορμούς και που πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια να καταστήσει τον πλάτανο είδος προς εξαφάνιση!
Ένα αλλιώτικο Μουσείο
Η εκδρομή μας, είχε σαν πρώτη στάση της το χωριό Πρίνος, όπου εκεί πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια σχεδιασμένο από τον Δήμο Τρικκαίων, ένα πρωτότυπο μουσείο. Το ψηφιακό, διαδραστικό Ασκληπιείο και Μουσείο του Ασκληπιού. Θα στεγαστεί στο κτήριο που προοριζόταν για Δημαρχείο στο Πρίνος, πριν αυτό ενοποιηθεί με τα Τρίκαλα μέσω του σχεδίου Καλλικράτης.
Σε ένα σημείο με υπέροχη θέα σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα, που αποτελεί συγχρόνως αφετηρία επτά νέων ορειβατικών διάδρομών (είναι σε διαδικασία προς χάραξη), συνολικού μήκους 47 χιλιομέτρων.
Γύρω από το μουσείο θα υπάρχει βοτανικός κήπος και θα δημιουργηθούν μητρικές καλλιέργειες με ρίγανη, μπιτούνι, μελισσόχορτο, αγριοτριανταφυλλιά και τσάι του βουνού. Τα βότανα αυτά φύονται στις πλαγιές του βουνού Κόζιακα -Κερκέτιο, και ο σκοπός είναι να αναπτυχθούν καλλιέργειες σε μεγαλύτερη έκταση και να υπάρχει τοπική παραγωγή, που θα δρομολογήσει επαγγελματική ενασχόληση, που πρόκειται να ενισχύσει την περιοχή και τους κατοίκους της.
Εμπνευσμένο από τα ευρήματα στην γειτονική Πιαλεία, όπου βρίσκονται απομεινάρια αρχαίου φαρμακοτριβείου, το μουσείο θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων, δράσεις παραγωγής φυτικών αλοιφών από την εξαγωγή και την επεξεργασία των αιθέριων ελαίων των βοτάνων.
Η κεντρική ιδέα της δημιουργίας του μουσείου, διαπνέεται από τη σύνδεση της ιατρικής δράσης με την ιατρική Ιστορία. Όταν το μουσείο ολοκληρωθεί θα έχουμε την ευκαιρία, να έρθουμε σε επαφή με την παγκόσμια αντίληψη για την προστασία, την χρήση και την ωφελιμότητα των θεραπευτικών βοτάνων που συνδέουν την σύγχρονη πόλη των Τρικάλων με την αρχαία Τρίκκη ,τον Ασκληπιό και τους Αρχαίους Αιγύπτιους και Κινέζους γιατρούς. Το όλο εγχείρημα διαπνέεται από την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας και της φυσιολογίας της ανθρώπινης υπόστασης, και εφορμά από τις πανάρχαιες ιατρικές πρακτικές ίασης.
Οι δράσεις μας μέσα στην φύση
Έχοντας λοιπόν κάνει την έρευνα μας, η οργανωτική ομάδα εξωτερικών δράσεων του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο», σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με επιτυχία την εκδρομή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διαμέσου των παρακάτω επιμέρους θεματικών ενοτήτων:
– Πεζοπορία στο Μονοπάτι του Ασκληπιού.
Γνωριμία με τα ιαματικά βότανα και φυτά περπατώντας δίπλα στον Κεφαλοπόταμο και παρατηρώντας τα γλυπτά που κατασκευάζει ο Άγγελος Πατσιατζής.
– «Η διαδρομή της αγκαλιάς» Βιωματικό εργαστήριο σωματικών δραστηριοτήτων εμπιστοσύνης, συνδεδεμένο με την σημασία των λαβών στους παραδοσιακούς χορούς και το νόημα της κοινωνικής ενδυνάμωσης μέσω των κυκλικών χορών των πανηγυριών .
Ποιοτική ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, μέσω του παιχνιδιού και της απελευθέρωσης των συναισθημάτων.
– Πικ νικ δίπλα στο ποτάμι. Εξοικείωση με την παραμονή στην φύση, ομαδικό γεύμα από φαγητά που μαγειρέψαμε όλοι και τα φέραμε να τα μοιραστούμε.
– Μικροί Ασκληπιοί: Μαζεύουμε φυτά, δημιουργούμε φυτολόγιο και μαθαίνουμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των συνταγών του Ασκληπιού.
– «Όταν κλείνω τα μάτια είμαι…»Ζωγραφίζω και θυμάμαι το υπέροχο τοπίο, χρησιμοποιώντας φυτικά υλικά.
– Ψηφιακό ημερολόγιο και πορτραίτο Εγώ και η οικογένεια μου. Φωτογραφίες και μικρά φιλμ αποτύπωσαν τις δράσεις και τις αναμνήσεις μας.
Για το τέλος…
Σαν επίλογο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τις θερμές ευχαριστίες μας στον κ. Άγγελο Πατσιατζή και τον συνεργάτη του, που μας οδήγησαν με ασφάλεια και φροντίδα στην κατάβαση του μονοπατιού κρατώντας την αρχή και το τέλος της ομάδας επιτηρούμενο. Επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση διατηρώντας την επαφή μας με τον καλλιτέχνη της φύσης, προετοιμάζουμε έναν κύκλο σεμιναρίων ξυλογλυπτικής για το θερινό πρόγραμμα μας στο ΚΔΑΠ «Το Φρούριο».
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χάρη Καλλιάρα, που είχε την ευγενική καλοσύνη να εμπλουτίσει την δράση μας με ουσιαστικές πληροφορίες, εξηγώντας μας τις παραμέτρους του σχεδίου Ασκληπιός.
Και τέλος την ιδιαίτερη χαρά για την ενεργή και ενθουσιώδη συμμετοχή των γονιών και των συγγενών των ωφελούμενων παιδιών μας, που σαν συνοδοί τους έγιναν μαζί μας η καλύτερη, αρμονική, ευχάριστη και περιπετειώδης οικογένεια!!
Με εκτίμηση
Η δημιουργική ομάδα των εκπαιδευτικών για τις παιδαγωγικές – ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΔΑΠ «Το Φρούριο».
Από το γραφείο Τύπου