Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, πραγματοποίησε μία εκπαιδευτική εκδρομή στο Νομό Γρεβενών, καθώς και στα χωριά του Ζιάκα και στο Σπήλαιο.
Ο πρώτος μας προορισμός ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Γρεβενών. Εκεί παρακολουθήσαμε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τα πέτρινα γεφύρια του συγκεκριμένου νομού. Αναφερθήκαμε στα ακόλουθα
-
Το γεφύρι του Δοτσικού .
-
Το γεφύρι Νιδρούζι .
-
Το γεφύρι Ζιάκα.
-
Το γεφύρι Κατσογιάννη .
-
Το γεφύρι του Κλέφτη στο οποίο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, πήδηξε ένας κλέφτης προκειμένου να σωθεί. Έτσι απόκτησε την ονομασία αυτή.
-
Το γεφύρι Πορτίτσα το οποίο βρίσκεται μπροστά από δύο πελώριους βράχους οι οποίοι μοιάζουν σαν πόρτα. Χτίστηκε το 1830.
-
Το γεφύρι Καγκέλια του οποίου η ονομασία οφείλεται στις στροφές που δημιουργούν τα βουνά.
-
Το γεφύρι του Αζίζ Αγά ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του..
-
Το γεφύρι Σπανού .
-
Το γεφύρι Σταυροποτάμου το οποίο χτίστηκε το 1900.
-
Το γεφύρι Σταμπέκι το οποίο έχει πλούσια ιστορία. Λέγεται πως εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος ίππευσε το Βουκεφάλα και ότι έχει μείνει αποτύπωμα του πέταλού του πάνω σε έναν βράχο.
-
Τέλος το γεφύρι του Πασά το οποίο καταστράφηκε το 1941 και υπάρχουν σήμερα εκεί μόνο τα ερείπια του.
Βέβαια εμείς είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά μόνο δύο από αυτά. Επισκεφτήκαμε το γεφύρι του Αζίζ Αγά και εκείνο του Ζιάκα.
Ο επόμενος προορισμός μας ήταν εξίσου μαγευτικός. Επισκεφτήκαμε λοιπόν ένα αραιοκατοικημένο χωριό, το Σπήλαιο. Λέγεται μάλιστα ότι το έτος 1779 οι ιερείς του χωριού και οι κάτοικοί του, υποδέχθηκαν τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Αργότερα επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι της Παναγιάς. Χτίστηκε περίπου τον 17ο αιώνα μ.Χ. δηλαδή σε περίοδο Τουρκοκρατίας. Οι Τούρκοι σεβάστηκαν το Χριστιανικό αυτό μοναστήρι και δεν το κατέστρεψαν.
Η συγκεκριμένη εκδρομή είχε πολλά να προσφέρει: Γνώσεις κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές καθώς υπήρχαν αρχιτεκτονικά δείγματα απαράμιλλης ιστορικής σημασίας. Επιπλέον τα τοπία που επισκεφτήκαμε ήταν παραμυθένια, λες και ζούσαμε σ’ έναν άλλο κόσμο που διαφέρει πολύ από τον δικό μας. Ήταν και είναι τα λεγόμενα θαύματα της φύσης.
Η μαθήτρια της Α2 τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων
Μπαταγιάννη Μαρία-Κωνσταντίνα