Δεν ικανοποίησαν τον βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλία ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ οι απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ και του Υφυπουργού ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ στην ερώτηση με θέμα: ”ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ», η οποία κατατέθηκε στις 8-2-13.
Στην ερώτηση 6995/11-2-13, ο κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, αναφέρεται στο σημαντικό πρόβλημα ανάπτυξης το οποίο αντιμετωπίζει ο Νομός Τρικάλων, λόγω του Ν.3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-3-2011), της τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κ. Μπιρμπίλη. Ο νόμος αυτός, απαγόρευσε τη δόμηση σε «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», σε ακτίνα 600 μέτρων εκατέρωθεν των εθνικών και επαρχιακών οδών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ένταξη του 55% της έκτασης του Νομού στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000, και την έλλειψη Βιομηχανικού Πάρκου στο Νομό, είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή κάθε μελλοντικής επένδυσης στο Νομό Τρικάλων, είτε επρόκειτο για νέους επενδυτές ή για επεκτάσεις ήδη υφισταμένων επιχειρήσεων.
Παραθέτουμε τα κείμενα των απαντήσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Η. Βλαχογιάννης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με την παράγρ. 23 του Άρθρου 20 του Ν. 3399/2005, αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της παραγρ. 2 του Άρθρου 56 του Ν. 2637/1988, (όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παραγρ. 37 του Άρθρου 24 του Ν. 2945/2001), κατά τρόπο ώστε στον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας να μην περιλαμβάνεται εκείνη η γη που κείται εκατέρωθεν του άξονα των εθνικών οδών και σε βάθος μέχρι εξακοσίων μέτρων.
Με νεότερη διάταξη και, συγκεκριμένα, με την παράγρ. 4 του άρθρου 31 του Ν. 3937/2011, καταργήθηκε η παράγρ. 23 του άρθρου 20 του Ν. 3399/2005, οπότε η γη που κείται εκατέρωθεν του άξονα των εθνικών οδών και σε βάθος μέχρι 600 μέτρων αντιμετωπίζεται, ως προς τη διαδικασία χαρακτηρισμού ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ή όχι, όπως οποιαδήποτε άλλη αγροτική γη.
Για την ομαλή μετάβαση από το προγενέστερο καθεστώς στο νέο, με την παρ.14 του Άρθρου 42 του Ν.4030/2011, προστέθηκε μεταβατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα τροποποίηση, που έγινε με την παρ.4 του Άρθρου 31 του Ν.3937/2011, δεν εφαρμόζεται για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι πριν από τη δημοσίευση του Ν.3937/2011 (δηλ. πριν από την 31η.03.2011). Κατά συνέπεια, όσες βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες ή λοιπές δραστηριότητες υπάγονταν σε αυτές τις διατάξεις και για τις οποίες είχαν κατατεθεί πλήρεις φάκελοι στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, μπορούσαν να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας.
Πέραν των προαναφερθέντων, σημειώνεται όχι η Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας είναι αναγκαίο να διαφυλάσσεται και να προστατεύεται, στο πλαίσιο των χωροταξικών σχεδιασμών.
Κατά τα λοιπά, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σε απάντηση της ερώτησης η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Ηλία Βλαχογιάννη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με την παράγραφο 4 του άρθρου 31 του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60 Α) καταργήθηκε η διάταξη της παραγράφου 23 του άρθρου 20 του Ν. 3399/2005 (ΦΕΚ 255 Α) η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα καθορισμού των γεωγραφικών ορίων της γης υψηλής παραγωγικότητας με ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη γη υψηλής παραγωγικότητας που καθορίζεται με την παραπάνω ΚΥΑ δεν μπορούσε να περιλαμβάνεται η έκταση που κείται εκατέρωθεν των εθνικών οδών και σε βάθος 600 μέτρων.
Με την άρση του παραπάνω περιορισμού και λαμβάνοντας υπόψη ότι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων, δημιουργείται ένας έμμεσος περιορισμός των περιοχών στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όμως, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν εμπλέκεται στη διαδικασία καθορισμού της γης υψηλής παραγωγικότητας η οποία γίνεται με αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όσον αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης Επιχειρηματικών Πάρκων, για τα οποία η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει την κύρια αρμοδιότητα, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο 3982/2011 (ΦΕΚ 143 Α):
- Η πρωτοβουλία για την ίδρυση και ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου ανήκει σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς και, πιο συγκεκριμένα, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, συνεταιρισμούς, νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα η κοινοπραξίες αυτών, αυτοτελώς ή ως μέλη ενώσεων τους, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, συνδέσμους αυτών, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες αυτών.
- Τα Επιχειρηματικά Πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν σε περιοχές όπου σύμφωνα με τα ειδικά ή περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού, ή τα ΓΠΣ έχει καθοριστεί χρήση γης κατάλληλη για την υποδοχή βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Συνεπώς ο διαφαινόμενος περιορισμός της δυνατότητας ίδρυσης μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ίδρυση Επιχειρηματικών Πάρκων εντός του Νομού, με πρωτοβουλία δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, όπου θα εγκαθίστανται και θα επεκτείνονται απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις αυτές.
Για τα λοιπά θέματα, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.