Με μαζικότητα η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ στα Τρίκαλα


Από τις 6:30 το πρωί σήμερα , ανήμερα της εργατικής πρωτομαγιάς , οι ταξικές δυνάμεις στα Τρίκαλα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της πρωτομαγιάτικης απεργίας έξω από super market της πόλης μιας και οι μεγαλέμποροι ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια εκφυλισμού της εργατικής πρωτομαγιάς. Από αυτή τη μάχη αλλά και την την προσυγκέντρωση της γραμματείας του ΠΑΜΕ στην πλατεία δικαστηρίων φάνηκε η διάθεση των εργαζομένων για μαζική απάντηση σ’ αυτές τις προσπάθειες της εργοδοσίας. Λίγο μετά τις 10 :30 πμ ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία των Τρικάλων με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου από την άνεργη νέα εκπαιδευτικό Κατερίνα Κωσταρέλου και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Αχιλλέα Κελεπούρη , μαθητή , εκ μέρους του συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Τρικάλων . Χαιρετισμό , επίσης, απηύθυνε στους συγκεντρωμένους απεργούς και ο Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Ή Άνοιξη» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους , που μέσω των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, συμπαραστάθηκαν, καθολικά, στις κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Απέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλιμάκωση του αυταρχισμού και χτύπημα της κινητοποίησης. Ματαίωσαν τους σχεδιασμούς για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού».

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Βαγγέλη Δημουλά , μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου που μεταξύ άλλων τόνισε:

« Η 1 Μάη δε συμβολίζει μόνο τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα, αλλά είναι μια απεργία-μάχη του σήμερα ενάντια στην πολιτική που πτωχεύει το λαό . Δεν είναι μόνο μέρα μνήμης και απότισης τιμής σε όλους εκείνους τους εργάτες και τις εργάτριες που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, αλλά μια απεργιακή μάχη στον σύγχρονο μεσαίωνα που επιβάλουν τα μονοπώλια. Και βέβαια δεν είναι αργία και γιορτή των λουλουδιών, όπως χρόνια προσπαθεί να επιβάλλει στη λαϊκή συνείδηση η άρχουσα τάξη προσπαθώντας να πετύχει εκφυλισμό αυτής της εργατικής γιορτής με το ιστορικό και ταξικό περιεχόμενο που κουβαλάει. Έτσι την θέλει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ως αργία και την μετακινεί την τρίτη μέρα του Πάσχα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλέμπορων. Πάνω σε αυτή την λογική κινήθηκε και η ομοσπονδία ΕΒΕ με τον εμπορικό σύλλογο Τρικάλων κρατώντας τα μαγαζιά ανοιχτά. Δήθεν για να βοηθήσουν, μέρα που είναι. Ποιόν κοροϊδεύουν; Τους εαυτούς τους ; τους συναδέλφους τους;. Οι 100.000 χρεοκοπημένοι συνάδελφοί τους και το 1,500,000 άνεργοι και πολλές ακόμη χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι ως εκ θαύματος σήμερα Μ. Τετάρτη θα βγουν να ψωνίσουν. Μ’ αυτή τους τη στάση οι πλειοψηφίες στην ομοσπονδία ΕΒΕ με τον εμπορικό σύλλογο Τρικάλων ποιόν τελικά διευκολύνουν. Η θέση του μικροεπαγγελματία είναι εδώ στην απεργία μαζί μας ,ενάντια στην πολιτική που τον οδηγεί σε χρεοκοπία και κλείσιμο. Στη συμμαχία με τους εργάτες , τους άνεργους , τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους που τους καταδυναστεύουν , τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς εκπροσώπους που είναι ντήλερ των συμφερόντων των ομίλων. Επίσης και των αγροτών και των κτηνοτρόφων η θέση είναι εδώ αλλά και των γυναικών, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα. Και ιδιαίτερα της νεολαίας , για να μη γίνει η γενιά που δεν θα γνωρίσει το οχτάωρο ζώντας στην ανεργία ή με τα ψιχουλα των 400 €»

Η παρουσία των απεργών στην κεντρική πλατεία ολοκληρώθηκε με το ποίημα «Λες» του Μπέρτολτ Μπρεχτ το οποίο έδωσε και το έναυσμα για τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς . Εκεί έγινε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, που δεσπόζει στην πλατεία, από σωματεία ( όπως των εργαζομένων στα καρφούρ-Μαρινόπουλος, των μισθωτών λογιστών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, των συνταξιούχων του ΙΚΑ ) , το ΠΑΜΕ , την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων(μέλος της ΟΓΕ), την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) , την Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, την Κομματική Οργάνωση Τρικάλων του ΚΚΕ και το ΝΣ Τρικάλων της ΚΝΕ.

Απεργιακή συγκέντρωση διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και στην πόλη της Καλαμπάκας. Με παρουσία δεκάδων εργαζομένων, ανέργων, γυναικών και συνταξιούχων ο Θωμάς Βασιλείου διάβασε στους συγκεντρωμένους απεργούς την απολογία μπροστά στο κατηγορητήριο του Αουγκούστους Σπάις , εκ των ηγετών της εργατικής εξέγερσης του 1886 στο Σικάγο που καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε μαζί με 8άλλους 7 συντρόφους του το Νοέμβρη του 1887. Όμως η απολογία του Σπάις ήταν καταπέλτης: «Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών, που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Τεντώνετε ένα σχοινί. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας απ’ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε, αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα»

Στην συγκέντρωση ομιλία έγινε από τον Λεωνίδα Κεραμίδα που μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, από τους εκμεταλλευτές, και κοινοβούλια. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες , με οργάνωση και αντοχή.»

Προηγούμενο άρθρο Εθιμοτυπική συνάντηση Βλαχογιάννη – Μανωλά
Επόμενο άρθρο Ευαγγ. Καμινάρης: Η ανάσταση (άνοδος) του Τρικαλινού Βόλευ!