Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων


Σπουδαία ήταν η παιδαγωγική παρέμβαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων και του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της βίας.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την  Τρίτη 7 και 14 Οκτωβρίου στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η ψυχολόγος Βασιλική Γκουγκουστάμου & η κοινωνική λειτουργός Χρυσάνθη Τζήκα αφηγήθηκαν  και δραματοποίησαν με έναν πραγματικά επιμελημένο και ενθουσιώδη τρόπο, το παραμύθι με τίτλο« Ηρεμία, έξω η βία !!» της Girardet Sylvie σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου.

Αρχικά, έγινε η αφήγηση του παραμυθιού με την παράλληλη οπτική απεικόνιση του μέσω προτζέκτορα. Στην συνέχεια, οι εμψυχώτριες δραματοποίησαν το παραμύθι μέσα από το παιχνίδι ρόλων (role- playing) και χρησιμοποιήθηκαν χειροτεχνίες ( καπέλα, γυαλιά, ράμφη), που κατασκευάστηκαν από τις ίδιες, με στόχο τα παιδιά να βιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ρόλο που θα κληθούν να υποδυθούν. Τέλος, δόθηκαν στα παιδιά αυτοσχέδια μικρά χαρτόνια, πάνω στα οποία ζωγράφισαν τα συναισθήματα που προέκυψαν μετά την αφήγηση και δραματοποίηση του παραμυθιού κι έτσι δόθηκε το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας  συζήτησης επικεντρωμένης στα συναισθήματα. Με βάση αυτό, δημιουργήθηκε ένας κατάλογος θετικών και αρνητικών συναισθημάτων. Κλείνοντας η παραπάνω δράση, μοιράστηκαν στα παιδιά κορδελάκια χειρός με το σύνθημα « ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Η βιωματική αυτή προσέγγιση του φαινομένου της βίας μέσα από την δραματοποίηση του παραμυθιού  δημιούργησε μεταξύ των παιδιών διαύλους επικοινωνίας που στηρίζονταν στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Τέτοιου είδους εξαιρετικές δράσεις που υλοποιεί  το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων είναι ανάγκη να διευρυνθούν  κυρίως εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και να τύχουν της ανάλογης αποδοχής από την ευρύτερη κοινωνία γιατί αγγίζουν ευαίσθητα και διαχρονικά επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Προηγούμενο άρθρο 1,4 εκ. ευρώ στους Δήμους των Τρικάλων από τους ΚΑΠ Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Η αλήθεια για τα εισιτήρια του Δημοτικού Κιν/φου Τρικάλων