ΜΑΡΑΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΗΣ


 Διακήρυξη αρχών του υποψηφίου δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Μαράβα

 Έχοντας ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός τοπικού ανθρωποκεντρικού μοντέλου ενδογενούς ανάπτυξης με την ορθολογική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ένταση της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Πύλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλης ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Άνθρωπος» κ. Κώστας Μαράβας καταθέτει το όραμα και το σχέδιο του για την επόμενη μέρα του νέου δήμου. Δεσμεύεται ότι το όνομα του συνδυασμού δεν είναι μια ψευδεπίγραφη προεκλογική έμπνευση αλλά ο αντικατοπτρισμός της άποψης του για τη διακυβέρνηση του δήμου, μια διακυβέρνηση όπου ο πολίτης θα έχει τον πρώτο λόγο, θα έχει άποψη που θα ακούγεται και θα λαμβάνεται υπόψιν, θα έχει ενεργή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Δεσμεύεται για μια διακυβέρνηση όπου ο δήμος θα είναι ανοιχτός στους δημότες και συμπαραστάτης στα προβλήματά τους. Θα είναι στη διάθεσή τους 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.

Δεσμεύεται πως θα είναι δήμαρχος που θα δίνει πρώτος το παράδειγμα, θα είναι δήμαρχος Πύλης πλήρους απασχόλησης με ανοιχτό το γραφείο του για όλους. Θα έχει δε την ίδια απαίτηση και για τους συνεργάτες του και θα δίνει το ίδιο παράδειγμα και στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον κ. Μαράβα η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η ανάσχεση των φαινομένων οικονομικής υστέρησης, πληθυσμιακής αποδυνάμωσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η εξασφάλιση απασχόλησης και εισοδήματος, η αύξηση του βαθμού οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Θεωρεί ότι στην παρούσα  χρονική στιγμή υπάρχουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα στις περιοχές που απαρτίζουν το νέο δήμο τα οποία απαιτούν την άμεση ενασχόληση της νέας δημοτικής αρχής μαζί τους και την κατά το δυνατό γρηγορότερη επίλυσή τους. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

-Διοικητική πολυδιάσπαση του χώρου, με αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη συνοχής και ενιαίας λειτουργίας.

-Ανεπαρκής επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ των υποπεριοχών του ορεινού όγκου.

-Ανισομερής ανάπτυξη μεταξύ των ορεινών  περιοχών με πληθυσμιακές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

-Συνεχιζόμενη συρρίκνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος.

-Αύξηση της ανεργίας λόγω της έλλειψης, λόγω απουσίας, επενδύσεων.

-Υποβάθμιση περιβάλλοντος από την απουσία περιβαλλοντικών υποδομών (βιολογικοί καθαρισμοί κλπ).

Πιστεύει όμως ότι υπάρχουν ταυτόχρονα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία δίνουν τεράστια δυναμική στο νεοσύστατο δήμο και γεννούν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης όπως:

-Ο μοναδικής ομορφιάς ορεινός όγκος.

-Οι παρθένες περιοχές που προσφέρονται για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και η προώθηση της βιολογικής κτηνοτροφίας.

-Η τάση για στήριξη και χρηματοδότηση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών γενικότερα στην Ε.Ε.

– Η προώθηση μεγάλων τεχνικών έργων (οδικών αξόνων, Ε65, σήραγγα Γκρόπας κ.α.), που δημιουργούν συνθήκες εύκολης πρόσβασης προς αυτήν.

-Η αυξανόμενη διεθνής τάση προσέγγισης της φύσης, του πολιτισμού, της παράδοσης και της υπαίθρου.

-Η ύπαρξη μεγάλων δυνατοτήτων αξιοποίησης των δασών και της παραγωγής ξύλου.

-Η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση οικολογικών και επώνυμων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.

-Η μικρή απόσταση από μεγάλα αστικά – καταναλωτικά κέντρα

Με βάση όλα τα παραπάνω παραθέτει το πρόγραμμά του για το νέο δήμου στους επιμέρους βασικούς κύκλους.

ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1.Αναβάθμιση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος του Δήμου για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής βελτίωσης της τουριστικής εμπειρίας μέσα από τη παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την πληροφόρηση των επισκεπτών

2.Η ανάπτυξη τουριστικών προοπτικών εξελίξεων στο Δήμο βάσει ενός συγκεκριμένου ολοκληρωμένου βιώσιμου αναπτυξιακού προγράμματος.

3.Προώθηση του αγροτο-τουρισμού.

4. Σύνδεση της Τουριστικής Ανάπτυξης με την δημιουργία νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης όχι μόνο στον τομέα τουρισμού, αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

5.Αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.

6.Δημιουργία ειδικών πλαισίων και δικτύων συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, καθώς και ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ του τοπικού τουριστικού τομέα και της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας

7.Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης τουριστών.

8.Εξασφάλιση δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού ώστε να αναβαθμιστεί το περιβάλλον.

9.Συγκρότηση επιτροπής τουρισμού και εμπορίου με άτομα τα οποία είναι επαγγελματικά και πρακτικά γνώστες των θεμάτων τα οποία θα μελετούν και θα προτείνουν σε συμβουλευτική βάση μέτρα και λύσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το συγκεκριμένο όργανο θα έχει ως στόχο να συντονίσει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον τουρισμό προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που απορρέουν απ’ αυτόν.

10.Δημιουργία ορεινών διαδρόμων-μονοπατιών για πεζοπορία και βοτανικού κήπου.

ΚΥΚΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. Μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων δίνοντας έμφαση στην κατασκευή υποδομών που απαιτούνται στην αγροτική οδοποιία, στον αγροτικό εξηλεκτρισμό, στα αρδευτικά δίκτυα, στα αντλιοστάσια. Πιέζοντας για μία νέα πολιτική γης.
  2. Άμεση πληροφόρηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Πύλης, για τις μελλοντικές εξελίξεις, τα νέα προγράμματα και τις επενδυτικές ευκαιρίες.
  3. Δημιουργία Υποδιευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλες τις έδρες των πρώην Δήμων. Στα πεδινά επικεντρωμένες στη γεωργία, στα ορεινά, κυρίως για την κτηνοτροφία.
  4. Δημιουργία ομάδων συνεργασίας με στόχο την παραγωγή και διαχείριση ποιοτικών προϊόντων, τη συσκευασία τους και την καλύτερη διάθεσή τους, σε καλύτερες τιμές.
  5. Διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης και αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων με την προώθηση ενεργειών και μέτρων εισροής πόρων στην περιοχή στη λογική της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αγροτικού – ορεινού χώρου.

ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

  • Ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων αλλά και ενθάρρυνσης δημιουργίας νέων, μέσω του γραφείου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας που θα ιδρυθεί στο Δήμο Πύλης.
  • Βελτίωση της δυνατότητας των επιχειρήσεων να αδράξουν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογική εξέλιξη
  • Χορήγηση κινήτρων για την υιοθέτηση νέων μορφών οργάνωσης και διοίκησης καθώς και νέων μεθόδων παραγωγής (καινοτομία).

      •  Βελτίωση των αναπτυξιακών υποδομών στις μεταφορές, στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες.

  • Ίδρυση και συνέχιση της λειτουργίας κέντρων ενημέρωσης και πληροφόρησης για το συντονισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
  • Ανάπτυξη και διάδοση καινοτόμων τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και στην αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Χάραξη και υλοποίηση δυναμικής πολιτικής και διαφημιστικής προβολής για την υποστήριξη των εμπορικών αγορών στο Δήμο Πύλης.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

-.Μετρήσεις και αποτίμηση των αναγκών μετακινήσεως των πολιτών ώστε να εξυπηρετηθούν στο μέτρο του εφικτού άμεσα και πρόβλεψη για περαιτέρω βελτίωση στο μέλλον.

-Το πρόβλημα στάθμευσης τείνει να μεταβληθεί σε κρίσιμο ζήτημα με πιθανές επικίνδυνες προεκτάσεις για τη ζωή των κατοίκων, αλλά και με αρνητικές συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου. Προτείνεται ΑΜΕΣΑ η μίσθωση ελεύθερων οικοπέδων και η δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ εντός και εκτός των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στάθμευσης, όπως η Ελάτη το χειμώνα και το Γαρδίκι το καλοκαίρι.

-Η πρόβλεψη χρησιμοποιήσεως από τους κατοίκους των Δημοτικών parking με την εφαρμογή του συστήματος κάρτας ελεύθερης στάθμευσης λόγω εντοπιότητας (free parking).

.

ΚΥΚΛΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

1. Η κάθε παρέμβαση για την οικιστική ανάπλαση με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες μελέτες από ειδικούς μελετητές οι οποίοι θα λειτουργήσουν με καθαρά επιστημονικές προδιαγραφές.

2.Έλεγχος των εταιρειών που λειτουργούν με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. 3.Διαμόρφωση και ανάπλαση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων (πλατείες- παιδότοποι-αθλοπαιδιές).

ΚΥΚΛΟΣ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ

1.Προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ για τη μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα του Δήμου.

2.Υδροδότηση όλων οικιστικών περιοχών.

3.Εφαρμογή συστημάτων  ελέγχου της ποιότητας του νερού σε όλα τα Κοινοτικά Διαμερίσματα.

4.Μελέτη κατανάλωσης και χρηστής διαχείρισης υδάτινων πόρων.

5.Νέα τιμολογιακή πολιτική για να αποφευχθούν οι προφανείς αδικίες εις βάρος των καταναλωτών.

6. Δημιουργία  βιολογικού ή βιολογικών καθαρισμών.

7.Δημοτική υπηρεσία εκτάκτων περιστατικών σε 24ωρη βάση ώστε να επιδιορθώνονται άμεσα οι τυχόν υδραυλικές βλάβες του δικτύου του Δήμου.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

1. Ίδρυση Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Δήμου.

2.Επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης(κάδοι απορριμμάτων) και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.

3.Εντατική επιστασία για τον καθαρισμό της πόλης και των οικισμών.

4.Ενίσχυση των μέτρων δασοπροστασίας.

6. Διεκδίκηση επαναλειτουργίας αστυνομικών σταθμών στα χωριά που λειτουργούσαν μέχρι την πρόσφατη κατάργησή τους.

7.Δημοτικός φωτισμός σε όλες τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

1.Τόνωση της δημιουργίας ερασιτεχνικών θεατρικών ομίλων με εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις.

2. Ενίσχυση της έρευνας για την τοπική παραδοσιακή μουσική (ειδικά της περιοχής των βλαχόφωνων χωριών ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μελετητών και ερευνητών).

3.Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας των μαθητών των σχολείων του ενιαίου Δήμου.

4.Εκθέσεις ζωγραφικής σε κατάλληλους χώρους του ενιαίου Δήμου.

5.Θεματικές λαογραφικές εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος.

6.Διαλέξεις και ημερίδες, αν είναι δυνατόν, σε τακτά χρονικά διαστήματα από Δημότες ή προσκεκλημένους, σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

7.Περαιτέρω διαμόρφωση και αξιοποίηση των μνημείων

Περαιτέρω διαμόρφωση και αξιοποίηση του Θεάτρου Νότης Περγιάλης.

8.Ανάπτυξη και προώθηση της Φιλαρμονικής του Δήμου.

ΚΥΚΛΟΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

1.Τεχνική μελέτη και προγραμματισμός αντιμετωπίσεως του

προβλήματος οδοποιίας στον Δήμο.

2.Ασφαλτόστρωση αξόνων πρόσβασης σε απομακρυσμένες

περιοχές.

3.Έλεγχος της ασφαλτόστρωσης στους κεντρικούς και

δευτερεύοντες άξονες με οριστική αντιμετώπιση των κάθε

μορφής κακοτεχνιών και όχι πρόχειρες και προσωρινές

λύσεις.

4.Τεχνικό πρόγραμμα, μελέτη και για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της οδοποιίας στις ορεινές Κοινότητες.

5.Ασφαλτόστρωση του δρόμου που συνδέει την πόλη των Αγίων Θεοδώρων και την μονή Πραθίου

ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

1.Ίδρυση Δημοτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ) το οποίο θα προσφέρει προγράμματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εταιρειών που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

2.Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εμπλουτισμός με ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης.

3.Διερεύνηση της πιθανότητας εφαρμογής του συστήματος παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω Internet. (e-Learning).

4.Χορήγηση πιστώσεων για την αντιμετώπιση των πάγιων αναγκών λειτουργίας των σχολείων της περιοχής μας.

5.Υπηρεσία πληροφόρησης νέων με τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Internet και σύνδεση με τράπεζες δεδομένων.

6.Θέσπιση διακρίσεων, αλλά και υποτροφιών για τους μαθητές και τις μαθήτριες που αριστεύουν ή πρωτεύουν. Αυτό θα αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαιδεύσεως.

7.Ενίσχυση της δημιουργίας αθλητικών σωματείων ομαδικών ή ατομικών αγωνισμάτων.

8.Δημιουργία Δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων στον ορεινό όγκο.

ΚΥΚΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

1.Γραφείο ευρέσεως εργασίας σε Δημότες του Δήμου Πύλης.

2. Ενίσχυση της λειτουργίας των  ΚΑΠΗ.

3.Ενίσχυση της λειτουργίας και δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών.

4.Διερεύνηση της πιθανότητας μερικής ή ολικής απαλλαγής της καταβολής δημοτικών τελών από τις αποδεδειγμένα πτωχές οικογένειες.

ΚΥΚΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

1.Το Κέντρο Υγείας Πύλης να αναβαθμιστεί περαιτέρω να υποστηριχθεί το έργο του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

2.Να μελετηθεί η σταδιακή εφαρμογή του συστήματος MEDIC

ALERT. (Σύμφωνα με το σύστημα αυτό ασθενείς ή υπερήλικες οι οποίοι διαμένουν μόνοι σε περίπτωση ανάγκης ενεργοποιούν ένα μηχανισμό-πομπό ο οποίος εκπέμπει σήμα κινδύνου στο Ιατρικό Κέντρο ή σε άλλο καθορισμένο κέντρο και έτσι επιτυγχάνεται η παροχή άμεσης βοήθειας).

3.Να δημιουργηθεί τράπεζα αίματος η οποία θα λειτουργεί με

τον διαχειριστικό έλεγχο της Δημοτικής Αρχής.

4. Δημιουργία Περιφερειακών Ιατρείων στις έδρες των πρώην ορεινών Δήμων και Κοινοτήτων.

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

1.Εκπόνηση και εφαρμογή Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του νέου Δήμου Πύλης.

2.Συγκρότηση επιτροπής ‘Σοφών’ με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα την οποία απαρτίζουν άτομα ακόμα και μη Δημότες.

3.Συγκρότηση επιτροπής ‘Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης’ με καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα την οποία απαρτίζουν επιχειρηματίες ακόμα και μη Δημότες των οποίων οι γνώσεις και οι εμπειρίες κρίνονται απαραίτητες.

4.Τηλεφωνική γραμμή ‘ΓΡΑΜΜΗ του ΔΗΜΟΤΗ’ με συγκεκριμένο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο καλούν οι Δημότες για οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί .

Πιστεύοντας λοιπόν ακράδαντα πως οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την περιοχή ο κ. Μαράβας καλεί τους δημότες να στηρίξουν την προσπάθεια του και όλοι μαζί, ισάξια και ισότιμα, να συμπορευτούν στη νέα εποχή για το δήμο Πύλης.

Προηγούμενο άρθρο Διακήρυξη αρχών του υποψηφίου δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Μαράβα
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ