Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Το Κεραμίδι Τρικάλων στέλνει μήνυμα αγανάκτησης για την κυβερνητική αδιαφορία στους πλημμυροπαθείς κι αγωνίας για τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου


Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την κυβερνητική αδιαφορία και την εγκατάλειψη των κατοίκων του Κεραμιδίου Τρικάλων, μετά τις πλημμύρες Ντάνιελ.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν σήμερα 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, ζητώντας να απαντήσουν πότε επιτέλους θα αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους πλημμυροπαθείς του Κεραμιδίου Τρικάλων, πότε θα εγκριθούν οι φάκελοι των σπιτιών τους για τις επισκευές και τι θα γίνει με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενόψει ενδεχόμενων νέων πλημμυρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, αγρότες, επαγγελματίες και φορείς του Κεραμιδίου το χωριό τους υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τις πλημμύρες. Εντούτοις, παρά τις υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση, η κυβέρνηση ουσιαστικά άφησε στην τύχη κατοίκους κι επαγγελματίες, οι οποίοι πασχίζουν από μόνοι τους να φτιάξουν ό,τι φτιάχνεται.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, τα σπίτια δεν έχουν επισκευαστεί, τα αναχώματα στον ποταμό Πηνειό και πέριξ του χωριού ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισές οικογένειες του χωριού που το είχαν εγκαταλείψει, γιατί δεν κατοικούνταν τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες, επέστρεψαν σε αυτά επισκευάζοντας ένα-δυο δωμάτια ίσα-ίσα για να μπουν μέσα και μόνο με προσωπική εργασία και δικά τους έξοδα.

Ζητούνται, επομένως, απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς η αγανάκτηση των κατοίκων έχει φουντώσει και η αγωνία για νέες πλημμύρες μεγαλώνει, βλέποντας ότι τίποτα δεν προχωράει εγκαίρως.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς

1.  Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
2.  Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2024

ΘΕΜΑ: «Θαμμένοι στις υποσχέσεις μετά τις λάσπες οι κάτοικοι του Κεραμιδίου Τρικάλων, εκπέμπουν SOS».

Το Κεραμίδι Τρικάλων είναι ένα από τα πολλά χωριά της Θεσσαλίας που βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel. Κατέχει, όμως, δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα πλημμυρισμένα χωριά. Η υπερχείλιση του Πηνειού βύθισε στη λάσπη κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος του χωριού αφήνοντας ακάλυπτες μόνο τις σκεπές των σπιτιών.
Το Κεραμίδι που βρίσκεται παραπλεύρως της κοίτης του Πηνειού δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών και για το λόγο αυτό υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, αφού τα νερά υποχώρησαν μετά από δεκαπέντε ημέρες.
Οι πρώτοι κάτοικοι που επέστρεψαν στο χωριό ήταν κάποιες λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων που αναγκαστικά έπρεπε να γυρίσουν στα ζώα τους. Οι υπόλοιποι νοίκιασαν σπίτια σε διπλανά χωριά ή φιλοξενήθηκαν προσωρινά σε συγγενικά πρόσωπα ή ακόμα και στη δομή μεταναστών του Κουτσόχερου.
Κάποιοι κατάφεραν με προσωπική εργασία και λίγα χρήματα που διέθεσαν από την πρώτη αρωγή να επισκευάσουν ένα-δυο δωμάτια του πλημμυρισμένου σπιτιού τους και παρά την απίστευτη υγρασία και τα άλλα προβλήματα να το μετατρέψουν σε κατοικήσιμο από ανάγκη. Πολλοί ηλικιωμένοι κάτοικοι φιλοξενούνται στα παιδιά τους σε άλλες πόλεις μιας και τα σπίτια τους δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες οι κάτοικοι παλεύουν μόνοι τους να επουλώσουν τις “πληγές” που άφησε η κακοκαιρία Daniel και να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Τα σπίτια, αν και καθαρίστηκαν από τις λάσπες, θέλουν πολλά ακόμα για να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση.
Όσοι έχουν αποζημιωθεί έχουν λάβει μόνο την πρώτη αρωγή για οικοσκευές και βιοποριστικές ανάγκες, καθώς και την πρώτη δόση για την επισκευή των κίτρινων σπιτιών, συνολικά δηλαδή 6.600€+5.000€=11.600€. Με αυτά κλήθηκαν να αγοράσουν νέες συσκευές, κρεβάτια, στρώματα, έπιπλα, σκεύη, ηλεκτρικά, κλπ, συν τις εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών, καθαρισμού, απολύμανσης, κ.ά.. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε τα 6.600€ της πρώτης αρωγής κι αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό.
Οι φάκελοι για τις επισκευές ακόμα δεν έχουν λάβει έγκριση και σε λίγο ήδη κλείνει ένας χρόνος από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.
Τα αναχώματα γύρω από το χωριό Κεραμίδι, αλλά και αυτά του Πηνειού δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί ούτε ενισχυθεί με βάση τις νέες συνθήκες. Ο φόβος, επομένως και η αγωνία των κατοίκων του Κεραμιδίου για επανάληψη των καταστροφών με τις πρώτες βροχές μετά την φοβερή φετινή ξηρασία βρίσκεται στο ναδίρ.
Οι κάτοικοι δηλώνουν αβοήθητοι, μιας και η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. Για αυτούς το σημαντικότερο δεν είναι να αποκατασταθούν μόνο οι ζημιές στα σπίτια, αλλά να στηριχθούν και οι επαγγελματίες του χωριού, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που οι πλημμύρες κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους, των ζώων τους και του εξοπλισμού τους.
Γι’ αυτό πρόσφατα ξεκίνησαν έναν παρατεταμένο αγώνα με συμβολικό κλείσιμο δρόμων, προκειμένου να φτάσει η φωνή τους στην κυβέρνηση και να σώσουν ό,τι έχει απομείνει στο χωριό τους.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Γιατί δε δίνεται η αποζημίωση της πρώτης αρωγής για οικοσκευές και πρώτες επισκευαστικές εργασίες και σε όσους κατοίκους του Κεραμιδίου δεν την έχουν λάβει;
2.  Πότε πρόκειται να επισκευαστούν τα αναχώματα πέριξ του Κεραμιδίου και στις όχθες του ποταμού Πηνειού, προκειμένου στοιχειωδώς να προστατευθεί  το χωριό;
3.  Ποιο είναι το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Κεραμιδίου, δεδομένου ότι κινδυνεύει άμεσα από τον ποταμό Πηνειό;
4.  Πότε πρόκειται να εγκριθούν οι φάκελοι και οι μελέτες επισκευής των οικιών και των επιχειρήσεων του Κεραμιδίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μιλτιάδης
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Κόκκαλης Βασίλης
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Χρηστίδου Ραλλία

Μαρίνα Κοντοτόλη
Βουλευτής Τρικάλων | ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών

Προηγούμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από 05/08/2024 έως 11/08/2024
Επόμενο άρθρο 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Θεσσαλία