Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Συναγερμός στα χωριά του Ασπροποτάμου


Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, την κοινή απόφαση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α) και του Συνδέσμου Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος»,ως προς τοφλέγον ζήτημα της περιοχής, την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.

Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια, κατέθεσε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, προκειμένου να απαντήσει στη Βουλή εάν σκοπεύει να σταματήσει την διαδικασία κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, στην Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου.

Ειδικότερα οι πολιτιστικοί σύλλογοι ομόφωνα αποφάσισαν την εναντίωσή τους σε κάθε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον του χωριού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου. Οι φυσικοί πόροι δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας. Είναι εμπαιγμός οποιαδήποτε επενδυτικά κερδοσκοπικά σχέδια, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί, εάν έχουν, πριν πολλά χρόνια, να μη λαμβάνουν υπόψιν την κλιματική κρίση, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές της περιοχής εξαιτίας των κακοκαιριών «Ιανός &Daniel».Επιπλέον όπως αναφέρουν, θεωρούν χρέος τους την προστασία ενός μοναδικού,σε φυσικό πλούτο, τοπίου, αλλά και την αναλλοίωτη παράδοσή του στις επόμενες γενιές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Συναγερμός στα χωριά του Ασπροποτάμου. Οι πολιτιστικοί σύλλογοιτης Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας) ενάντια στα καταστροφικά υδροηλεκτρικά έργα».

 

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την κοινή απόφαση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α) και του Συνδέσμου Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος», την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τον να απαντήσει στη Βουλή εάν σκοπεύει να σταματήσει την διαδικασία κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, στην Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου.

 

Στην εν λόγω κοινή απόφαση οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας) Ασπροποτάμου επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

 

  • Την εναντίωσή τους σε κάθε μορφής παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον του χωριού τους, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, οι οποίες θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους.
  • Οι φυσικοί πόροι του χωριού είναι αδύνατο να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας.
  • Είναι εμπαιγμός οποιαδήποτε επενδυτικά κερδοσκοπικά σχέδια, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί, εάν έχουν, προ πολλών ετών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες καταστροφές από τις κακοκαιρίες «Ιανός και Daniel», στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο υδροδότησης και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών.
  • Ο Ασπροπόταμος διαθέτει ένα μοναδικό σε πλούτο τοπίο, τόσο ως προς τη βιοποικιλότητα, όσο και ως προς την αισθητική και οι επιπτώσεις από την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών θα είναι ανεπανόρθωτες σε όλα τα επίπεδα.
  • Οφείλουμε να σεβαστούμε και να προστατέψουμε το μεγαλείο της Φύσης του Ασπροποτάμου και να το παραδώσουμε αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές, όπως ακριβώς και οι πρόγονοί μας.
  • Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφή πίεσης σκεπτόμενοι πως δεν είμαστε μόνο οι «οι έχοντες έννομο συμφέρον», αλλά και οι πατριώτες που δεν θυσίασαν τον τόπο τους για την παροδική κερδοσκοπία.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα, 22Οκτωββρίου 2024

 

Ακολουθεί η κοινή απόφαση της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α) και του Συνδέσμου Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος»

 

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Μαρίνα Κοντοτόλη

 

Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α. 1893)

Τρίκαλα, 15 Οκτωβρίου 2024

Σύνδεσμος Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος»

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2024

ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΑΣ) ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,

Σας γνωρίζουμε ότι, τα Διοικητικά Συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων της Αγίας Παρασκευής (Τζούρτζιας) Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων, ήτοι της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας (ο αρχαιότερος Σύλλογος της Ελλάδας, με έτος ιδρύσεως το 1893) και του Συνδέσμου Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» (με έτος ιδρύσεως το 1948), σε αντίστοιχες συνεδριάσεις τους συζήτησαν το φλέγον θέμα της περιοχής μας «Κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στην Αγία Παρασκευή (Τζούρτζια) και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου» και ομόφωνα αποφάσισαν:

Την ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ σε κάθε μορφής επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον του χωριού μας και στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, που μόνο ανεπανόρθωτες
καταστροφές και αλλοίωση θα επιφέρουν προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι, οι φυσικοί πόροι του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας.

Είναι ειρωνικό και εμπαιγμός για εμάς, τυχόν επενδυτικά κερδοσκοπικά σχέδια, τα οποία έχουν (αν έχουν) δήθεν αδειοδοτηθεί προ πολλών ετών, μη λαμβάνοντας καν υπόψιν την κλιματική αλλαγή, να εκκινούν σε μια περιοχή, που υπέφερε μέσα σε διάστημα λίγων ετών από δύο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα («Ιανός» & «Daniel») την οποία άφησε χωρίς επαρκές και ασφαλές οδικό δίκτυο, χωρίς αποκατεστημένο δίκτυο υδροδότησης και με χρόνιο προβληματικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

Ο Ασπροπόταμος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά σε πλούτο, βιοποικιλότητα και αισθητική τοπίο των συγκροτημάτων της Πίνδου, ενώ τα περιβαλλοντικά θέματα των Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων είναι γνωστά για τις επιπτώσεις τους (οπτική όχληση/τοπίο, θνησιμότητα ιχθυοπανίδας, έργα σύνδεσης με δίκτυο, επίπτωση σε χλωρίδα και υδατικούς πόρους, έργα διάνοιξης οδικού δικτύου).

Είναι επιτακτική υποχρέωση όλων μας, να σταθούμε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στο μεγαλείο της φύσης του Ασπροποτάμου, όπως ακριβώς το σεβάστηκαν οι προγονοί μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε και αναλλοίωτο να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας.

Θα σταθούμε απέναντι με κάθε τρόπο και κάθε μέσο πίεσης, έχοντας πλήρη συναίσθηση πως είμαστε, όχι απλά οι «έχοντες έννομο συμφέρον», αλλά και οι πατριώτες που δεν θυσίασαν τον ιερό αρχέγονο Τόπο τους, για την παροδική κερδοσκοπία.

ΗΠρόεδροςτης «Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιαςτης Αθαμανίας»

ΕΛΕΝΗ Γ. ΡΑΠΤΗ

Ο Πρόεδροςτου «Συνδέσμου Των Εν Αθήναις Τζουρτζιωτών”Ο Άγιος Γεώργιος»

ΝΙΚΟΣ Γ. ΑΛΕΞΙΟΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Δράση για την Εθελοντική Δωρεά Μυελού Οστών
Επόμενο άρθρο Χ. Μπιλλίνης: Το ΠΘ, μετά από χρόνια, σε τροχιά προόδου