Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Οι κάτοικοι της Χρυσομηλιάς Καλαμπάκας 10 μήνες μετά τις πλημμύρες παραμένουν «πνιγμένοι» στα προβλήματα της καθημερινότητας


Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Χρυσομηλιάς Καλαμπάκας που παραμένουν άλυτα 10 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσαν σήμερα 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους να απαντήσουν για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να αποκατασταθούν οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας και πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Ειδικότερα το οδικό δίκτυο της περιοχής βρίσκεται εδώ και μήνες σε άθλια κατάσταση. Οι μικροεπεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, οδηγώντας τους κατοίκους στην απομόνωση. Επιπλέον στα βραχώδη σημεία της περιοχής είναι έντονος ο κίνδυνος κατολισθήσεων και η τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών είναι επιτακτική.

Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η καθίζηση που έχει σημειωθεί στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης και αποχέτευσης, δημιουργώντας πολύ σοβαρά ζητήματα τόσο στην υδροδότηση της Χρυσομηλίας όσο και στην αποχέτευση, ένα πολύ σημαντικό θέμα υγιεινής.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα είναι ο καθαρισμός και η διάνοιξη των ποταμών και των δασικών δρόμων, καθώς τα φερτά υλικά που έχουν συγκεντρωθεί μετά τις πλημμύρες, παραμένουν ακόμη εκεί, προκαλώντας αυξημένη ανησυχία για νέα πλημμυρικά φαινόμενα, σε περίπτωση βροχόπτωσης.

Γι’ αυτό καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν συγκεκριμένα εάν και τι προβλέπεται να γίνει, ώστενα βελτιωθούν οι υποδομές και να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς

  1. Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
  2. Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Οι κάτοικοι της Χρυσομηλιάς Καλαμπάκας 10 μήνες μετά τις πλημμύρες παραμένουν «πνιγμένοι» στα προβλήματα της καθημερινότητας».

Δέκα μήνες από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που έφερε ο Daniel τον περασμένο Σεπτέμβρη και τα χωριά της Θεσσαλίας εξακολουθούν να παλεύουν με τις συνέπειες. Οι πλημμύρες δεν άφησαν μόνο πληγωμένα τοπία, αλλά και διαλυμένες υποδομές και ζωές.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση και ουσιαστική βοήθεια, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι πολύ διαφορετική. Οι υποσχέσεις για αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση των υποδομών έμειναν στα χαρτιά, αφήνοντας τους πολίτες να νιώθουν προδομένοι και αβοήθητοι. Η ανυπαρξία συντονισμένων προσπαθειών έχει καθηλώσει την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών.

Η καθημερινότητα στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας είναι χαρακτηριστική. Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση μετά τις πλημμύρες. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις περιορίστηκαν σε μικροεπεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι επαρκείς για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται σε κατάσταση απομόνωσης και ανασφάλειας. Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα η καθυστέρηση αποκατάστασης της γέφυρας στη Διάβα Καλαμπάκας, που 10 μήνες μετά παραμένει στην ίδια κατάσταση, κατεστραμμένη και χωρίς καμία πρόοδο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα από εναλλακτικούς, εξίσου κατεστραμμένους δρόμους. Επιπλέον στα βραχώδη μέρη της περιοχής, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης βράχων, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η ανάγκη για τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών είναι αν μη τι άλλο επιτακτική.

Ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί είναι η καθίζηση που έχει σημειωθεί στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης και αποχέτευσης, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στην υδροδότηση της περιοχής όσο και στην αποχέτευση, ένα βασικό θέμα υγιεινής.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα είναι ο καθαρισμός και η διάνοιξη των ποταμών και των δασικών δρόμων. Τα φερτά υλικά και τα συντρίμμια που συγκεντρώθηκαν από τις πλημμύρες έχουν φράξει τις διόδους και τους ποταμούς δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους για νέες πλημμύρες σε περίπτωση επερχόμενων βροχοπτώσεων.

Τέλος, υπάρχει άμεση ανάγκη για ασφαλτόστρωση του παλιού δρόμου μήκους  7,5 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τη γέφυρα Κουκουράβα. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα για την περιοχή και η κακή του κατάσταση δυσχεραίνει τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Είναι σαφές ότι τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο θέμα της καθημερινότητας, αλλά και ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής, που εδώ και 10 μήνες περιμένουν για την αποκατάσταση των ζημιών, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας. Δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο: την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που δικαιούνται ως πολίτες. Αντί για αυτό, λαμβάνουν υποσχέσεις και δικαιολογίες, ενώ οι ανάγκες τους παραμένουν ανεκπλήρωτες.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν προκληθεί στη Χρυσομηλιά Καλαμπάκας εξαιτίας των πλημμυρών του περασμένου Σεπτέμβρη;
  2. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
Επόμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από 22/07/2024 έως 28/07/2024