Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Να αποδοθούν με νόμο τα αναδρομικά των μνημονιακών περικοπών του 2012 στους συνταξιούχους


Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή, Μαρίνας Κοντοτόλη, την πρωτοφανή εξαπάτηση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τους οποίους απέτρεψε να προσφύγουν δικαστικά το 2020, υποσχόμενη την απόδοσή των αναδρομικών περικοπών σε όλους ανεξαιρέτως, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σήμερα 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους να απαντήσουν, αν προτίθενται να νομοθετήσουν την απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, ζητώντας έμπρακτη συγνώμη για την εξαπάτησή τους κι αν συμμορφωθεί αναλόγως και σε πόσο χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, τίθεται το μείζων ζήτημα του εμπαιγμού της κυβέρνησης, η οποία διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2020 απέτρεψε τους συνταξιούχους να προσφύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τις περικοπές των συντάξεων από τους μνημονιακούς νόμους του 2012 για τα έτη 2015-16.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι προσέφυγαν δικαστικά και μάλιστα έως τη δημοσίευση του νόμου Βρούτση  στις 31/7/2020 (Ν.4714/2020), ο οποίος απαγόρευσε τη διεκδίκηση των αναδρομικών.

Πλέον, δηλαδή, μιλάμε για διπλό εμπαιγμό 1,3 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αφενός λόγω της ψευδούς διαβεβαίωσης απόδοσης των αναδρομικών σε όλους (δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου), αφετέρου λόγω της απαγόρευσης διεκδίκησης με νόμο της κυβέρνησης(Νόμος Βρούτση).

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς 

  1. Την κα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  2. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2024

Θέμα: «Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους κι αρνείται να αποδώσει τα αναδρομικά σε όλους, όπως είχε υποσχεθεί».

Με τους νόμους 4093/2012 και 4051/2012 επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμ. 1439-1443/2020 αποφάσεις της Ολομέλειάς του, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές και οι συνταξιούχοι εδικαιούντο να λάβουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 που θεράπευσε τη συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις κρυφές τροπολογίες Βρούτση, περιόρισε τις επιστροφές των αναδρομικών σε ένα ενδεκάμηνο (από 11.6.2015 έως 13.5.2016) από τους 72μήνες  που διεκδικούσαν.

Περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, ακούγοντας τις παραινέσεις της κυβέρνησης το 2020 να μην εμπλακούν στον κυκεώνα των δικαστικών διεκδικήσεων αφού όπως ισχυριζόταν η όποια λύση στα αναδρομικά θα αφορούσε το σύνολο των συνταξιούχων, δεν άσκησαν αγωγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνο όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύτηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020, που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του.

Κι εδώ τίθεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας και πιθανού εμπαιγμού της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι πολλαπλώς διαβεβαιώνονταν, κυρίως από τον κ. Πέτσα το 2020, πως το όποιο αποτέλεσμα μιας πιλοτικής δίκης θα γίνει σεβαστό από την Πολιτεία και θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, αποτρέποντάς τους να προσφύγουν δικαστικά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει την καθολική και σε βάθος χρόνου χορήγηση των αναδρομικών αυτών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το σύνολο των συνταξιούχων.

Αντιθέτως, περιορίζεται στη χορήγηση των αναδρομικών, μέχρι το 2027, μόνο για τους 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Επομένως, δικαίως οι συνταξιούχοι και οι ενώσεις τους νιώθουν εξαπατημένοι από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς της, ακούγοντας ότι αφενός η οικονομία μας επιτυγχάνει πρωτοφανείς θετικές επιδόσεις, αφετέρου ότι κονδύλια βρίσκονται όταν υπάρχει πολιτική βούληση να βρεθούν, αλλά για τους συνταξιούχους που δήθεν στηρίζει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Τέλος, αναμένουμε την απόφαση του ΑΕΔ. Η Κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί και να καταβάλει άμεσα τα ποσά που θα δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Ωστόσο, η εξαπάτηση των συνταξιούχων που δεν άσκησαν αγωγές, μετά τις παραινέσεις κυβερνητικών στελεχών, θα πρέπει να θεραπευτεί με πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για το σύνολο των συνταξιούχων.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την απόδοση των αναδρομικών, σύμφωνα με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, στο σύνολο των συνταξιούχων κι όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν δικαστικά;
  2. Αν, όχι, αισθάνεστε την ανάγκη ως κυβέρνηση να ζητήσετε έστω μία συγνώμη για τον διπλό εμπαιγμό των συνταξιούχων;
  3. Μετά και την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, η Κυβέρνηση, έστω και τότε, δεσμεύεται να συμμορφωθεί αναλόγως και σε πόσο χρόνο προτίθεται να αποδώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που τα δικαιούνται, αν και εφόσον η απόφαση είναι προς το συμφέρον τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κοντοτόλη Μαρίνα

Γαβρήλος Γιώργος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Κίνηση Ανασυγκρότησης Δήμου Φαρκαδόνας για τις κτηνοτροφικές αποζημιώσεις
Επόμενο άρθρο Στα Τρίκαλα στελέχη του Δ. Καβάλας για ενημέρωση σε θέματα ελεγχόμενης στάθμευσης