Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Λουκέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ν. Τρικάλων και της Θεσσαλίας, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επιστροφή των επιδοτήσεων του ρεύματος


Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, την έκπληξη και τη απογοήτευση της Ομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, αναφορικά με την αιφνιδιαστική έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης της κυβέρνησης της Ν.Δ., που υποχρεώνει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην ενεργειακή κρίση της περιόδου 2022-2023.

Αναφορά προς  τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, κατατέθηκε από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, προκειμένου να απαντήσουν πώς πρόκειται να αντιδράσουν μπροστά στην απειλή νέων λουκέτων στην αγορά, εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια του ρεύματος και τη μετακύλιση του κόστους στους εμπόρους και στους επιχειρηματίες που καλύπτουν το 99% του επιχειρείν.

Ειδικότερα,  όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους δεκαεννέα (19)  Εμπορικοί κι Επιχειρηματικοί Σύλλογοι από όλη τη Θεσσαλία, ο αιφνιδιασμός των ανθρώπων της αγοράς μόλις μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, με νέες επιβαρύνσεις, την ώρα που ο τζίρος τους βρίσκεται σε διαρκή πτώση, θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Για αυτούς τους λόγους ζητείται την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και δη των αρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές και βιώσιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, η οποία για άλλη μία φορά δοκιμάζεται.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για

  1. τoν κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  2. τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

 

ΘΕΜΑ: «Μπροστά σε νέα λουκέτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν επιμείνει η κυβέρνηση στην επιστροφή των επιδοτήσεων του ρεύματος».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της το υπ. Αρ. Πρ. 2838/22-07-2024 έγγραφο της Ομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, το καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, καλώντας τους να απαντήσουν στη Βουλή για την αιφνιδιαστική επιβάρυνση με πρόσθετα έξοδα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιτίας της επιστροφής των επιδοτήσεων του ρεύματος.

Στο έγγραφή της η Ομοσπονδία Εμπορίου Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • Με έκπληξη και απογοήτευση ενημερωθήκαμε για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037/2024, που υποχρεώνει αιφνιδιαστικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην ενεργειακή κρίση της περιόδου 2022-2023.
  • Πρόκειται για σημαντικά ποσά, τα οποία η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ως βοηθήματα.
  • Η επιστροφή αυτών των χρημάτων στους παρόχους συνιστά ξαφνική επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε εποχή καθίζησης του τζίρου.
  • Εφόσον δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι δαπάνες αυτές από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τότε πρέπει να τις αναλάβει το ελληνικό κράτος.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό, το συγκεκριμένο πρόσθετο και αναπάντεχο έξοδο να οδηγήσει ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Προηγούμενο άρθρο Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά
Επόμενο άρθρο Φεστιβάλ Πάου 2024 από 1 έως και 4 του Αυγούστου