Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του φράγματος του Ληθαίου- Νέας Ζωής


 Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την απαράδεκτη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του φράγματος του Ληθαίου Ποταμού- Φράγμα Νέας Ζωής.

Η ερώτηση προς τους Υπουργούς  Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςκατέθεσαν σήμερα  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους να απαντήσουν Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου;,  Τι μέτρα θα ληφθούν για την άμεση ολοκλήρωση του έργου και την προστασία των κατοίκων και αγροτών της περιοχής; Υπάρχουν σχέδια για νέα έργα διαχείρισης των ορμητικών νερών;Και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η αρχή διαχείρισης φραγμάτων για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του φράγματος;

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του φράγματος του Ληθαίου ποταμού στην περιοχή Νέας Ζωής Καλαμπάκας, παρά τις δεκαετίες προσπαθειών και τις επανειλημμένες χρηματοδοτήσεις, συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας. Το ημιτελές έργο, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και παραμένει σε εκκρεμότητα, στερεί πολύτιμους υδάτινους πόρους από τους αγρότες, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγικότητα των καλλιεργειών και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση :

Προς 

  1. Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  2. Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  3. Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  4. Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 

Αθήνα   22  Αυγούστου 2024

ΘΕΜΑ: «Επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του φράγματος του Ληθαίου»

 

Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις σχετικά με τα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην πολύπαθη περιοχή της Θεσσαλίας. Αν και κάποια έργα ξεκίνησαν πριν από 20 σχεδόν χρόνια, παραμένουν δυστυχώς ακόμη ημιτελή.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι το φράγμα του Ληθαίου ποταμού στην περιοχή Νέας Ζωής Καλαμπάκας, που προβλέπεται να έχει έκταση 255 στρεμμάτων και να δημιουργήσει ταμιευτήρα χωρητικότητας 2.500.000 κυβικών μέτρων νερού. Το έργο αυτό, αν ολοκληρωθεί, θα αξιοποιήσει τους επιφανειακούς υδάτινους πόρους της περιοχής Αντιχασίων, με σημαντικά οφέλη για την άρδευση των καλλιεργειών, την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτεμαχίων, την τοπική οικονομία και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και της πόλης των Τρικάλων.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί το 2007 από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στη Θεσσαλία και το Πρόγραμμα Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 13.480.626 ευρώ. Παρόλα αυτά, το έργο παραμένει ημιτελές για σχεδόν 25 χρόνια. Ξεκίνησε να σχεδιάζεται τη δεκαετία του ’90 και η κατασκευή του άρχισε επί της θητείας του κ. Βλαχογιάννη, με το 60% του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ, όμως ούτε τότε κατάφερε να ολοκληρωθεί.

 

Η έγκαιρη και αποτελεσματική απάντησή σας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και θα καθορίσει το μέλλον της τοπικής οικονομίας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

 

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου;
  2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση ολοκλήρωση των έργων αυτών, ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής από τις πλημμύρες και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα των καλλιεργειών τους;
  3. Υπάρχουν σχέδια για την ένταξη νέων έργων για τη διαχείριση των ορμητικών νερών των ποταμών όπως του Πορταϊκού, ώστε να προληφθούν μελλοντικές πλημμύρες στο Νομό Τρικάλων;
  4. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν από την αρχή διαχείρισης φραγμάτων για την επίσπευση της διαδικασίας και την αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου;

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Χριστίδου Ραλλία

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από 26/08/2024 έως 01/09/2024
Επόμενο άρθρο Matchmaking συναντήσεις στο InnoHealth Forum 2024