Ειδήσεις

Μαρίνα Κοντοτόλη: Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των απωλειών για τους κτηνοτρόφους της Καλαμπάκας κι όσων περιοχών έχουν προσβληθεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων


Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, το νέο ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία της Καλαμπάκας, της Θεσσαλίας και της χώρας ολόκληρης, εξαιτίας της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σήμερα 17 Βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, καλώντας τους να απαντήσουν αν πρόκειται να αποζημιώσουν στο 100% τους κτηνοτρόφους για τα ζώα τους, τις ζωοτροφές τους, το γάλα, το κρέας, κι οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό προϊόν ή υπηρεσία συνετέλεσε στην απώλεια εισοδήματος,  λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων.

Συνακόλουθα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, ποια άλλα μέτρα προτίθενται να πάρουν αφενός για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ειδικά στην Καλαμπάκα και στην Θεσσαλία ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για τις πλημμύρες Ντάνιελ, αφετέρου τι θα πράξουν αναφορικά με τις παράνομες αγοραπωλησίες ζώων και τους ελέγχους στα σύνορα για τις ελληνοποιήσεις των ζώων και προϊόντων τους.

Μάλιστα, μετά την εμφάνιση κρούσματος πανώλης κι εκτός Θεσσαλίας σε άλλη Περιφέρεια της χώρας, το πρόβλημα δείχνει ότι είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις του ανυπολόγιστες.

Μεγάλες, όμως, είναι και  οι ευθύνες της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς, όπως λέγεται, η είσοδος της πανώλης στη χώρα μας για πρώτη φορά έγινε από παράνομη αγορά ζώων από βαλκανική χώρα.

Οι κτηνοτρόφοι, ειδικά της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, δεν αντέχουν άλλη μία καταστροφή. Έχασαν τα ζώα τους και τις εγκαταστάσεις τους με τις πλημμύρες και πριν προλάβουν να ορθοποδήσουν ήρθε η πανώλη να τους ισοπεδώσει.

Καλείται, επομένως, η κυβέρνηση να μην επιτρέψει η πανώλη των αιγοπροβάτων να είναι η ολοκληρωτική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
1. Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα, 29 Ιουλίου 2024

ΘΕΜΑ: «Καλείται η κυβέρνηση να μην επιτρέψει η πανώλη των αιγοπροβάτων να είναι η καταστροφή για τους κτηνοτρόφους».
Η εμφάνιση της Πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας,  για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδράνειας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης.

Ο ελλιπής έλεγχος στη  διακίνηση προϊόντων, στελέχωσης των  δημόσιων κτηνιατρείων,  στελέχωσης των δημόσιων εργαστηρίων, αλλά και η ανύπαρκτη χωρίς όραμα, σχέδιο και πραγματικό διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αγροτική πολιτική, οδήγησε στο να περάσουν τα σύνορά μας αυτά τα ζώα, χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους.
Όπως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε ανακοίνωσή του, είναι εξοργιστικό πώς αυτά τα ζώα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους. Πού ήταν οι υπεύθυνοι; Πώς επιτρέπεται να πωλούνται ζώα κρεατοπαραγωγής, που υποτίθεται εισήχθησαν για σφαγή, να καταλήξουν ως ζωντανά ζώα γαλακτοπαραγωγής σε εκμεταλλεύσεις ανά την χώρα, χωρίς κανέναν έλεγχο, παρακάμπτοντας κάθε κανόνα ασφαλείας, κάτι που τους δικαιώνει, όταν ζητάνε συγκεκριμένα μέτρα και για τις ελληνοποιήσεις και για τις εισαγωγές ζώων αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες.
Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων, ενώ ήδη έχει επιβεβαιωθεί και σε μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας κι ελέγχεται έτερο κρούσμα στην Κόρινθο.  Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους, στις τοπικές αρχές και στην ευρύτερη κοινότητα, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων που έχει για την υγεία των ζώων, τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και την οικονομία της περιοχής.
Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν ότι ήδη έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απομόνωση των προσβεβλημένων μονάδων, ενώ έχουν ξεκινήσει εκτενείς έλεγχοι και σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για την πρόληψη περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Η τοπική κοινότητα καλείται να τηρήσει τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις ζώων και ενημερώνοντας άμεσα τις αρχές σε περίπτωση παρατήρησης ύποπτων συμπτωμάτων. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη βρεθεί σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές, στα τιμολόγια ρεύματος κι εν γένει στο κόστος παραγωγής, καθώς και των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Οι επιδοτήσεις είναι κομμένες και μειωμένες στους ανθρώπους της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες ακόμα να δοθούν, ο ΟΣΔΕ στον αέρα, ο έλεγχος διακίνησης προϊόντων ελλιπής, η στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων ελλιπής, η στελέχωση δημόσιων εργαστηρίων ελλιπής, η αγροτική πολιτική με όραμα και σχεδιασμό ανύπαρκτη και η οργή των κτηνοτρόφων φουντώνει.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους που δεν φέρουν καμία ευθύνη. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οι οποίοι  δέχονται απανωτά χτυπήματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο  από έναν χρόνο,  πρώτα από την καταιγίδα Daniel και τώρα  από την πανώλη.
Οι κτηνοτρόφοι από την Καλαμπάκα και την περιοχή του Ασπροποτάμου, αλλά και από την υπόλοιπη Θεσσαλία εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για το μέλλον τους, καθώς οι συνεχείς δυσκολίες τους φέρνουν αντιμέτωπους με δυσβάσταχτα χρέη και πλήρη αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Δεν αντέχουν άλλη μία καταστροφή, δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Θα αποζημιωθούν για τα ζώα που χάνονται λόγω πανώλης σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, ανά είδος και φυλή;
2.  Θα αποζημιωθούν για τις ζωοτροφές που θα καταναλώσουν, εξαιτίας του εγκλεισμού των κοπαδιών στους στάβλους και για αυτές που θα καταστρέψουν στις μονάδες με επιβεβαιωμένα κρούσματα;
3.  Θα παράσχει η κυβέρνηση οικονομικές αποζημιώσεις για την απώλεια εσόδων από γάλα, κρέας κι άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και για τις απολυμάνσεις τους πληγέντες παραγωγούς;
4.  Θα ενεργοποιηθούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων, περιλαμβάνοντας επιχορηγήσεις και δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους;
5.  Θα διατεθούν επιδοτήσεις για την προμήθεια ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το κόστος διατροφής των ζώων και να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος των κτηνοτρόφων;
6.  Θα εφαρμοστούν φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική πίεση και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους;
7.  Θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα ελέγχου και διακίνησης των ζώων από τρίτες χώρες; Θα στελεχωθούν επαρκώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου;
8.  Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση και τις ελληνοποιήσεις ζώων και κτηνοτροφικών προϊόντων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Παππάς Νίκος
Παπαηλιού Γεώργιος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ρένα
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσης
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Μαρίνα Κοντοτόλη
Βουλευτής Τρικάλων | ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε το άτυπο συντονιστικό όργανο για την άρδευση
Επόμενο άρθρο Δημ. Κουρέτας: Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανώλης η ταχύτητα με την οποία δράσαμε