Ειδήσεις

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Τρικάλων


Tο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Μάρτη. Στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου έγινε απολογιστική συνέλευση που αποφάσισε το πρόγραμμα δράσης, ενώ ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.
Η απόφαση που ομόφωνα επικύρωσε η Γενική Συνέλευση είναι η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Τρικάλων την Τετάρτη 23 Μάρτη στις 11 πμ στα πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλαδικής συντονιστικής των μπλόκων που συμμετέχει η ομοσπονδία μας και η οργανωμένη και μαζική κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την 2η μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Στο κείμενο της απόφασης του τακτικού συνεδρίου της ΟΑΣΤ επισημαίνεται :
Πραγματοποιείται σήμερα η εκλογοπαολογιστική γενική συνέλευση της ομοσπονδίας μας .Φτάσαμε στην σημερινή γενική συνέλευση μετά από ένα διάστημα πολύχρονων αγώνων με διάφορες δράσης και κινητοποιήσεις στην εφορία , στις τράπεζες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα δικαστήρια , με συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα άλλα συλλαλητήρια, με την πραγματοποίηση παναγροτικού συλλαλητηρίου στα Τρίκαλα. Αποκορύφωμα όλης αυτής της δράσης αποτέλεσε ο μεγάλος 40 ήμερος Πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός στο μπλόκο της Νίκαιας που συνεχίζεται με διάφορες δράσεις .
Παράλληλα με τις διάφορες δράσεις πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε 10 Α.Σ και με την εκλογή νέων ΔΣ στους ΑΣ και αντιπροσώπους για την ΟΑΣΤ.
Συνάδελφοι μέσα από την πολύμορφη δράση που αναπτύξαμε , αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αναδείξαμε τα αιτήματα μας που πρέπει να καταχτηθούν για να μπορούμε να μείνουμε στο χωράφι και στο μαντρί και να παράγουμε ,να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας να έχουμε ασφάλιση- υγεία – πρόνοια και παιδεία.
Η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα είναι ολομέτωπη. Εκτοξεύεται μέσα από την ΚΑΠ που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου , όπου μειώνονται οι επιδοτήσεις- ενισχύσεις και θα φτάσουν στο 60% ως το 2019 , μέσα από τα μνημόνια 1 , 2 , 3 όπου τσακίζουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα , αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης , τριπλασιάζουν τις εισφορές – μειώνουν τις συντάξεις , το δικαίωμα στην υγειά – πρόνοια. Τσακίζουν την ζωή μας με την άγρια φορολόγηση που επιβάλλουν στο πενιχρό εισόδημα μας , με χαράτσια σε ΕΛΓΑ , ΕΝΦΙΑ κτλ. Παράλληλα όμως για κάθε υπηρεσία που πρέπει να μας παρέχουν δωρεάν πληρώνουμε αγρίως .
Όλα αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουν έχουν έναν και μοναδικό σκοπό – στόχο να ξεπαστρέψουν την μικρομεσαία αγροτιά – παραγωγή και να γίνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και τσελιγκάδων μεγαλοεμποροβιομηχάνων – σύγχρονων τσιφλικιών , με λίγα λόγια θέλουν να μας γυρίσουν στον περασμένο αιώνα.
Με τα στοιχεία της EYROSTAT τη δεκαετία 2003-2013 υπήρξε μείωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων στη χώρα μας κατά 14% και αντίστοιχο ποσοστό μείωσης επικράτησε σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Ο μέσος όρος κλήρου στη χώρα μας αυξήθηκε από 48 στα 68 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό και τα αντίστοιχα νούμερα στην ΕΕ είχαν αύξηση από 117 στα 161 στρέμματα ανά νοικοκυριό.
Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι ξεκληρίζονται φτωχοί αγρότες που όσο πάει αυτό διευρύνεται και οδηγούνται στον αφανισμό και μεσαίοι αγρότες. Είναι ξεκάθαρο ότι συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λιγότερα χέρια.
Αυτή η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι που μας έβγαλε στον δρόμο με τον 40 ήμερο αποκλεισμό στον κόμβο της Νίκαιας και το μεγάλο Παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα , ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να συνεχιστεί με άλλες μορφές και σε συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που και αυτά πλήττονται από την βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται.
Συνάδελφοι η κυβερνητική δέσμευση για ικανοποίηση κάποιον από τα αιτήματα μας που τέθηκαν στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όπως η κυβερνητική δέσμευση για ικανοποίηση κάποιων από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, η μη φορολόγηση των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, της εξισωτικής και της «πράσινης» ενίσχυσης και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, η μη κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών μικρομεσαίων αγροτών για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, η αντιμετώπιση του προβλήματος των «αγροτοδικείων» μέσω νομοθετικής ρύθμισης, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει , απαιτεί να είμαστε σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση , άλλωστε πέρα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά και βασικά αιτήματα που δεν ικανοποιήθηκαν και απαιτούν την συνέχιση του αγώνα.
Προχτές Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των 68 μπλόκων στην Λάρισα που καθόρισε τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα που θα ακολουθήσουμε . Έγινε συζήτηση και εκτίμηση ότι ο συντονισμός των 68 μπλόκων αποτελεί παρακαταθήκη για τον αγώνα μας , επισημάνθηκαν λάθη και αδυναμίες που είχαμε στον πολυήμερο αγώνα μας , εκτιμήθηκε ως θετικό η συμπαράταξη μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που δίνει μεγαλύτερη δύναμη. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε με αγροτικά μέσα και τρακτέρ την 1η μέρα της 48ώρης απεργιακής συγκέντρωσης που κήρυξαν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ όταν θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΜΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου . Ενημερώνουμε συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας δράσεις με αρχή την κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ τη Τετάρτη 23 Μάρτη ,σε κάθε νομό, στα Τρίκαλα στις 11 πμ με βασικά αιτήματα:
Η απαίτηση να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις/ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.α., καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.
Η απαίτηση να μην γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 – 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».
Τέλος έγινε γόνιμη και διεξοδική συζήτηση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος , με μαζικοποίηση των υπαρχόντων ΑΣ , την δημιουργία νέων , το δυνάμωμα των ομοσπονδιών .
Σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί επιτακτική ανάγκη και στο Νομό Τρικάλων η μαζικοποίηση και λειτουργία των ΑΣ , η δημιουργία νέων ΑΣ ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αγροτοκτηνοτρόφων και τα χωριά του νομού.
Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ουσιαστική λειτουργία, ανασυγκρότηση, αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων. Αυτό προϋποθέτει να υπάρχει τακτική συνεδρίαση του ΔΣ, να συζητάει θέματα που αφορούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη του συλλόγου, αλλά και συνολικά τα προβλήματα που αφορούν τη διαβίωση στο χωριό. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο συζητεί και συνεδριάζει τότε πιο εύκολα θα διοργανώνει Γενικές Συνελεύσεις ή συσκέψεις/ομιλίες στο χωριό, ώστε να ενημερώνει τους αγρότες για οτιδήποτε συμβαίνει. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο Αγροτικός Σύλλογος θα αποκτά κύρος, θα συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, θα τους κινητοποιεί, θα γίνεται το «αποκούμπι» και θα συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα για την ύπαρξή του.
Πολλές φορές στις συζητήσεις μας υπάρχουν ερωτήσεις και αγανάκτηση γιατί δεν βγαίνουν να παλέψουν οι αγρότες ενώ έχουν πρόβλημα, ενώ μειώνεται το εισόδημα τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν μια σειρά μηχανισμοί που επιδρούν στη συνείδηση των αγροτών, συνολικά του λαού. Η καθημερινή προπαγάνδα από την τηλεόραση, sites στο internet, εφημερίδες ότι “δεν αλλάζει τίποτε”, πως “πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες να σωθεί η χώρα”, ότι “είναι μονόδρομος να σκύψουμε το κεφάλι, ώστε να βγούμε από το τούνελ”, ότι “δεν γίνεται τίποτε με τους αγώνες” και η γενικότερη απαξίωση της συλλογικής δράσης και πάλης.
Ο Αγροτικός Σύλλογος με τη δράση του, τη λειτουργία του μπορεί να “ξυπνήσει” συνειδήσεις, να πείσει ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων για να υπάρχουν αποτελέσματα στον αγώνα μας. Ο αγώνας κρίνεται από το συσχετισμό δύναμης, όσο περισσότεροι αγωνίζονται τόσο μεγαλώνουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Το προηγούμενο διάστημα πολλά ΔΣ όπως εκλέχτηκαν δεν συνεδρίαζαν τακτικά. Κάποιοι ΑΣ υπήρχαν στα χαρτιά, χωρίς καμιά λειτουργία και δράση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα από το νέο ΔΣ και ιδιαίτερα σήμερα που η επίθεση που δεχόμαστε θα σκληραίνει μέρα με τη μέρα. Βάζουμε ως στόχο προτεραιότητας τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε ομάδες χωριών του νομού που σήμερα δεν έχουν Συλλόγους και το δυνάμωμα των υπαρχόντων.( Καλαμπάκα, Γόμφοι , Καλύβια)
Είναι ζήτημα τιμής και ευθύνης για την ΟΑΣΤ, για τον κάθε αγροτικό σύλλογο να οργανώσει την πάλη των κατοίκων στα χωριά ώστε να μην επιτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις να συμβούν.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.
Για παράδειγμα αφορά τα μέλη του ΑΣ, όπως και όλο το λαό, αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύει μια αγροτική οικογένεια για να σπουδάσει τα παιδιά της από το δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο για να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους οδηγήσει στην ανεργία.
Αφορά τον Αγροτικό Σύλλογο αν θα υπάρχει ουσιαστική δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Αν υπολειτουργούν, όπως σήμερα, χωρίς ειδικότητες, μηχανήματα, προσωπικό όλα τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Είναι και δική μας υπόθεση η οργάνωση της πάλης για αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, για στελέχωσή τους, για να μην πληρώνουν οι ασθενείς κλπ.
Αφορά τον ΑΣ αν θα υπάρχουν χώροι άθλησης, γήπεδα κλπ στα χωριά για τα παιδιά μας για να γυμνάζονται και να μην μπλέκουν με ναρκωτικά.
Αφορά τον ΑΣ αν η όποια Δημοτική Αρχή αυξάνει το κόστος ύδρευσης και τα δημοτικά τέλη που είναι τοπική φορολογία. Μας φορολογεί το κράτος, μας χαρατσώνει, μας φορολογεί και ο Δήμος από πάνω.
Οτιδήποτε αφορά στην ποιότητα ζωής των μελών του αφορά και τον Αγροτικό Σύλλογο που πρέπει να γίνει ο κύριος μαζικός φορέας συσπείρωσης και διεκδίκησης μαζί με τους υπόλοιπους φορείς στο χωριό. (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μορφωτικοί, Αθλητικοί).
Στεκόμαστε και έχουμε δίπλα μας τα αδέρφια μας τους εργάτες , τους επαγγελματίες , τους νέους , τους αυτοαπασχολούμενους, της γυναίκες
Χρειάζεται να κατανοηθεί ότι από μόνοι μας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα αλλάξουμε αποτελεσματικά τη μοίρα μας. Εκ των πραγμάτων έχουμε κοινά συμφέροντα με όλους όσοι υποφέρουν σήμερα και πληρώνουν την κρίση χωρίς να φταίνε για αυτήν την κρίση.
Το “διαίρει και βασίλευε” εφαρμόζεται από την αρχή της ιστορίας. Γνωρίσαμε στο πετσί μας το λεγόμενο “κοινωνικό αυτοματισμό” όταν βγαίναμε στους δρόμους. Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στους αγρότες, καλλιεργούνται συστηματικά όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Όπως εμείς θέλουμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων, των υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών το ίδιο και εμείς πρέπει να δείχνουμε τη συμπαράσταση μας όταν αγωνίζονται.
Δεν αρκεί να στέλνουμε ένα ψήφισμα συμπαράστασης σε κάποιον που αγωνίζεται, αλλά να συμμετέχουμε ουσιαστικά στους αγώνες τους και το ίδιο και αυτοί στους δικούς μας αγώνες.
Χρειάζεται να παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες για πολλά ζητήματα που μας αφορούν. Για παράδειγμα, Υγεία, Παιδεία, καμιά διακοπή ρεύματος ή νερού, να παλέψουμε μαζί ενάντια στο Ασφαλιστικό σήμερα και στην άγρια φοροληστεία σε λίγο καιρό που θα το φέρουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Όλοι στους δρόμους του αγώνα. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά με τον εργαζόμενο λαό για την επιβίωσή μας
Στο μεταξύ τα αποτελέσματα των εκλογών της ΟΑΣΤ έχουν ως εξής:
Ψήφισαν 23 αντιπρόσωποι
Έγκυρα 23
Έλαβαν και εκλέγονται:
Διοικητικό Συμβούλιο
Ανδρέου Στέφανος 21 ψήφοι
Γαλάνης Γεώργιος 21 ψήφοι
Θωμόπουλος Απόστολος 23 ψήφοι
Λιάτος Αχιλλέας 23 ψήφοι
Μπαντής Θωμάς 23 ψήφοι
Νικολός Θωμάς 21 ψήφοι
Πατσιάς Δημήτριος 23 ψήφοι
Παπαστέργιος Στέργιος 21 ψήφοι
Τσιαούσης Κων/νος 21 ψήφοι

Εξελεγκτική Επιτροπή
Διαμαντής Άρης 20 ψήφοι
Κουτσογιάννης Δημήτριος 21 ψήφοι
Τριανταφύλλου Κων/νος 21 ψήφοι

ΤΡΙΚΑΛΑ 20 / 3/2016

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση του ΚΚΕ Τρικάλων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Επόμενο άρθρο Ιατρείο προσφοράς και αγάπης στο Φρούριο Τρικάλων για τους πρόσφυγες