Λέκκας: Αισιόδοξο μήνυμα οι ισχυροί μετασεισμοί για την εκτόνωση του φαινομένου


Tags |

«Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός, είναι πολύ μεγάλος, επιφανειακός και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Έχει γίνει αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα μέχρι τα βόρεια σύνορα. Οι μετασεισμοί θα κρατήσουν μέρες» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και κάλεσε μαθητές και εργαζόμενους να μείνουν εκτός κτηρίων για τις επόμενες ώρες καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να είναι της τάξης μεγέθους του αρχικού σεισμού.

Ήδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί των 5 Ρίχτερ, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εκτονωθεί με αυτόν τον τρόπο η κατάσταση.

 

Πριν τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, μιλούσε για… σεισμούς

Στο μεταξύ, υπερβολικά καλός στη δουλειά του φαίνεται πως είναι ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, καθώς στις 6:45 το πρωί της Τετάρτης – 5,5 ώρες πριν τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα – μιλούσε στον αέρα του MEGA για… σεισμούς.

O κ. Λέκκας μιλούσε για την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας  που σημειώνεται σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι μπορεί να προκληθεί ως προσεισιμικό φαινόμενο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Πριν καν περάσουν 6 ώρες, το τηλέφωνο του κ. Λέκκα – ο οποίος ξύπνησε τόσο νωρίς για να μιλήσει στο MEGA – άρχισε να χτυπάει συνεχώς: μόλις είχε σημειωθεί ο σεισμός στην Ελασσόνα και όλοι τον έπαιρναν για να πει την επιστημονική του άποψη.

ΠΗΓΗ: tanea.gr / ert.gr