Ειδήσεις

Κ. Σκρέκας: Μετά το δεν πληρώνω τώρα εισπρακτική εταιρεία για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ


Με αφορμή την ανάθεση σε εισπρακτική εταιρεία των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Τρικάλων την ΝΔ κ. Κώστας Σκρέκας κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τρία σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι καταστροφικές συνέπειες της ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας και μνημειώδους αναβλητικότητας έχουν πλήξει βάναυσα και τη ΔΕΗ, το βασικό πυλώνα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας. 

 Το «δεν πληρώνω» του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με το «δεν μπορώ να πληρώσω», λόγω της εξοντωτικής αύξησης των φόρων και της μείωσης των εισοδημάτων, έχει πολλαπλασιάσει τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ από το 1 δις το καλοκαίρι του 2014 στα 3 δις το 2017.

 Επιπλέον, η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΗ, δεν έκανε το παραμικρό για να εντοπίσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές,  που εκμεταλλεύονται την ανοχή και χρωστούν αναίτια στη ΔΕΗ.

 Αφού λοιπόν αδιαφόρησαν τρία χρόνια, προσλαμβάνουν σήμερα εισπρακτική εταιρεία για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Όλος ο Ελληνικός Λαός θυμάται τον κ. Τσίπρα ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε κανάλι μεγάλης τηλεθέασης, ότι δεν έχει πληρώσει το τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), που περιλαμβάνονταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ, παρακινώντας μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο τους Έλληνες πολίτες να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, διότι εκείνος θα τις καταργούσε όπως υποσχόταν.

Τρία σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, οι καταστροφικές συνέπειες της ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας και μνημειώδους αναβλητικότητας έχουν πλήξει, μεταξύ άλλων, βάναυσα και την ΔΕΗ, τον βασικό πυλώνα ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.

Από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει. Από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2014, σήμερα αξίζει κάτω από 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μια απώλεια 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

Το «δεν πληρώνω» του κ. Τσίπρα σε συνδυασμό με το «δεν μπορώ να πληρώσω» λόγω της εξοντωτικής αύξησης των φόρων κατά 7 δις ευρώ και της μείωσης των δηλωμένων εισοδημάτων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, έχει πολλαπλασιάσει τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ από το 1 δις το καλοκαίρι του 2014 στα 3 δις το 2017 (αν συμπεριληφθούν και τα ρυθμισμένα).

Επιπλέον, η διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της ΔΕΗ, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές,  οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη γενικότερη κατάσταση και χρωστούν αναίτια στη ΔΕΗ όπως ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε, παραθέτοντας παράδειγμα ιδιοκτήτη μεγάλης βίλας στα βόρεια προάστια αλλά και κατά δήλωση εφοπλιστή στον Πειραιά, που χρωστούν πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας στη ΔΕΗ.

Αφού λοιπόν αδιαφόρησαν εντελώς για τους κακόβουλους κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται την ανικανότητα της Διοίκησης της ΔΕΗ να ξεχωρίσει τους πραγματικά αδύναμους συμπολίτες μας, σήμερα με καθυστέρηση τριών ετών προσλαμβάνουν εισπρακτική εταιρεία για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Εδώ όμως το υπουργείο και Η ΔΕΗ πρέπει να δώσουν επιπλέον διευκρινίσεις καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αμοιβή του συμβούλου συνδέεται με τις εισπράξεις που θα πετύχει και επιπλέον εξετάζονται λύσεις όπως η τιτλοποίηση των οφειλών.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Γιατί επιτρέψατε επί τρία σχεδόν χρόνια να γιγαντωθεί το πρόβλημα των ληξιπροθέσμων, με κίνδυνο να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, και έρχεστε σήμερα άρον άρον να χρησιμοποιήσετε εισπρακτική εταιρεία, πράγμα που κατηγορούσατε λυσσαλέα όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση;

 

  1. Πως θα διαχωρίσετε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους πολίτες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους;

 

  1. Προτίθεται η ΔΕΗ να πουλήσει σε funds πακέτα οφειλών προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, κάτω από ποιες διαδικασίες και με ποιο νομικό καθεστώς;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις για το Έτος Μαθηματικών στα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Τροχονομικές δράσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας