Στη σημαντικότητα της Νομοθετικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται έως και 100 δόσεις για χιλιάδες στάθηκε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο κ. Κώστας Σκρέκας. Ο βουλευτής Ν. Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι όλα ξεκίνησαν τα «χρόνια της αφθονίας όταν και οι τράπεζες δάνειζαν στους πολίτες αφειδώς χρήματα και χωρίς πολλές ερωτήσεις». Τόνισε ότι όπως ήταν φυσικό αυτή η «φούσκα» έσκασε το 2009 λόγω της παγκόσμιας κρίσης, αλλά και της ανεπάρκειας των δομών της Ελληνικής οικονομίας. «Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι» τόνισε ο κ. Κ. Σκρέκας «τι κάνουμε; Τι καλύπτει αυτή η πολύ σημαντική, η καλύτερη ίσως διευκόλυνση, η καλύτερη ρύθμιση οφειλών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα; Όχι ίσως, είναι η καλύτερη. Τι καλύπτουμε; Καλύπτουμε ακριβώς αυτήν την ανάγκη, η οποία ανάγκη προκλήθηκε εξαιτίας της κρίσης… Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε λύση σε ανθρώπους οι οποίοι πασχίζουν κάθε μέρα και παραμένουν στο επάγγελμά τους».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κώστα Σκρέκα από του βήματος της Βουλής:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, το 2009 η κατάσταση που βίωναν στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες δεν είχε καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Να θυμίσω ότι τα χρόνια πριν από το 2009 οι περισσότεροι Έλληνες έβλεπαν κάθε χρόνο σταδιακά τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Τα χρόνια πριν από το 2009 οι περισσότεροι Έλληνες έβλεπαν τις προσδοκίες τους κάθε χρόνο να αυξάνονται και πολλές φορές περισσότερο ακόμη και απ’ ό,τι αυξάνονταν τα εισοδήματά τους. Οι τράπεζες τότε δάνειζαν στους πολίτες αφειδώς χρήματα και χωρίς πολλές ερωτήσεις, χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πολίτες και με αυτόν τον τρόπο κάλυπταν τις υλικές τους ανάγκες.
Αυτό το πράγμα το οποίο ζούσαμε μέχρι το 2009, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν κράτησε πολύ. «Έσκασε» αυτή η φούσκα εξαιτίας και εξ αφορμής βέβαια μιας παγκόσμιας εισαγόμενης κρίσης. Όχι, όμως, μόνο γι’ αυτό, αλλά και γιατί τα βαθύτερα αίτια εδράζονταν στην ανεπάρκεια της ελληνικής οικονομίας να έχει αυτές τις πρωταρχικές δομές που θα μπορούσαν να συντηρήσουν εκείνο το εικονικό, απ’ ό,τι φαίνεται, επίπεδο ευημερίας το οποίο βιώναμε τα χρόνια πριν από το 2009.
«Έσκασε» εκείνη η φούσκα και φτάσαμε σε αυτήν την κρίση που φτάσαμε σήμερα, γιατί τότε είχαμε ένα δημόσιο τομέα πολύ μεγάλο, πολύ ακριβό, αλλά δυστυχώς καθόλου λειτουργικό. Αυτό είχε κάποια αποτελέσματα στην κοινωνία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Έπεσαν οι τζίροι στις εταιρείες, έχασαν τη δουλειά τους επαγγελματίες, μειώθηκαν τα κέρδη ή πέρασαν σε ζημιές οι επιχειρήσεις και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια της κρίσης, για να επιβιώσουν κάποιοι άνθρωποι, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω κάποιες υποχρεώσεις που είχαν σχέση με οφειλές προς το δημόσιο, προς την εφορία, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καταφέρουν να διοχετεύσουν αυτά τα χρήματα προς τη δουλειά τους, για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και να επιβιώσει το επάγγελμά τους, η επιχείρησή τους και με αυτόν τον τρόπο και η οικογένειά τους.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι κάνουμε; Τι καλύπτει αυτή η πολύ σημαντική, η καλύτερη ίσως διευκόλυνση, η καλύτερη ρύθμιση οφειλών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα; Όχι ίσως, είναι η καλύτερη. Τι καλύπτουμε; Καλύπτουμε ακριβώς αυτήν την ανάγκη, η οποία ανάγκη προκλήθηκε εξαιτίας της κρίσης.
Αυτή τη στιγμή τι παρατηρούμε; Παρατηρούμε ότι δυστυχώς μόνο το 30% των επαγγελματιών στην Ελλάδα καλύπτει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, ενώ το 70% είναι εκτός, είναι στο περιθώριο. Και τι ερχόμαστε να κάνουμε με αυτή τη ρύθμιση σήμερα; Καλούμαστε να τους επαναφέρουμε στην κανονικότητα, να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ξαναμπούν στη νομιμότητα.
Πώς; Κεφαλαιοποιούμε ουσιαστικά όλο το χρέος το οποίο έχουν δημιουργήσει αυτά τα χρόνια εξ αφορμής της κρίσης μέχρι πριν από ένα μήνα και τους δίνουμε τη δυνατότητα αυτό να το πληρώσουν –ακούστε- από εβδομήντα έως εκατό δόσεις. Μάλιστα, για τους πιο αδύναμους, έχουμε εκατό δόσεις, γι’ αυτούς δηλαδή που έχουν οφειλές κάτω από 15.000 ευρώ σαν αρχικό κεφάλαιο χωρίς προσαυξήσεις, που είναι και οι πιο αδύναμοι.
Και με τι επιτόκιο; Να σας θυμίσω ότι σε όλες τις ρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια το επιτόκιο ήταν κάποτε 12% ετησίως, μετά πήγε στο 8,5% που ισχύει μέχρι σήμερα και στη νέα ρύθμιση το επιτόκιο είναι 4,5%, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δηλαδή το μισό απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι χθες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το οποίο όλοι συζητούν στην αγορά.
Πραγματικά, έχει δίκιο ο κύριος Υπουργός, ότι τώρα είναι η ώρα να το λύσουμε, τώρα που πραγματικά η οικονομία δείχνει ότι έχει πάρει έναν άλλο δρόμο, τώρα που η πενταετής ύφεση έχει σταματήσει.
Την παραλάβαμε με 7% και διανύουμε τα πρώτα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Τώρα που η ανεργία έχει αρχίσει και μειώνεται. Την παραλάβαμε, όταν αυξανόταν η ανεργία, με 30.000 ανέργους το μήνα και φέτος για πρώτη φορά έχουμε 80.000 νέες θέσεις εργασίας και καμία θέση ανεργίας επιπλέον.
Τι θέλω να πω με αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ότι με αυτόν τον τρόπο δίνουμε λύση σε ανθρώπους οι οποίοι πασχίζουν κάθε μέρα και παραμένουν στο επάγγελμά τους.
Δεύτερον, θα έρθουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και θα έρθουν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή θα μπουν περισσότεροι στη ρύθμιση να πληρώσουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειάζονται λιγότερα χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να καλύψει τις τρύπες. Να θυμίσω ότι δίνουμε περίπου 11.000.000.000 το χρόνο ως Κρατικός Προϋπολογισμός για να καλύπτουμε τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων.
Λιγότερα χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαίνει λιγότεροι φόροι. Και λιγότεροι φόροι σημαίνει νέες φοροελαφρύνσεις. Και έτσι φαίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι πραγματικά αυτό που είπε η Κυβέρνηση, ότι τα δύο πρώτα χρόνια είχαμε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, έφερε αποτελέσματα και έθεσε τις βάσεις, ώστε τώρα να περάσουμε στη νέα φάση της πολιτικής. Και ποια είναι η νέα φάση της πολιτικής; Ελάττωση των φόρων, ελάφρωμα του κόσμου από φόρους.
Πώς το κάνουμε αυτό; Με τις δόσεις σήμερα, μειώνοντας κατά 30% την εισφορά αλληλεγγύης. Μειώνοντας και συνεχίζοντας το μειωμένο σταθερό ΦΠΑ εστίασης στο 13%. Μειώνοντας κατά 30% το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που φτάνουν σήμερα όσοι βάζουν πετρέλαιο με την επιδότηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης με 0,67 ευρώ. Πριν από το 2006 έβαζαν με 0,67 ευρώ. Αυτά τα πέτυχε η Κυβέρνηση με τη βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι πασχίζουν και στηρίζουν την Κυβέρνηση. Στηρίζουν το κράτος, στηρίζουν την Ελλάδα και το Έθνος.
Σας ευχαριστώ».