Κ. Αγοραστός: Τουλάχιστον 71 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας


Τις δεσμεύσεις του για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος με το συνδυασμό «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» κ. Κώστας Αγοραστός. Οι θέσεις αυτές εμπεριέχονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021» το οποίο προβλέπει σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς.

 

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφερόμενος στο πρόγραμμα αυτό σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, πλήρες, κοστολογημένο, με δράσεις και έργα σε όλους τους τομείς και στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των Θεσσαλών. Κεντρική προτεραιότητά μας στη νέα θητεία είναι να συμβάλλουμε στη διατήρηση των υφιστάμενων και κυρίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τη νέα γενιά. Προγραμματίζουμε ενέργειες και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, την ενεργός ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων».

 

Μεγάλο μας όπλο στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε ο κ. Αγοραστός, είναι τα τουλάχιστον 71 εκατ. ευρώ από το Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο διεκδίκησε και πρόκειται να έχει η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας στη νέα θητεία. Παράλληλα διεκδικούμε μέσω του ΠΕΠ πρόσθετους πόρους 35 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) Αυτοί αφορούν τους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της δια βίου μάθησης και της ενίσχυσης της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό, γιατί η άμεση διαχείριση πόρων των κατηγοριών αυτών σε τοπικό επίπεδο από την Περιφέρεια, και ειδικότερα για τη στήριξη του RIS3Thessaly αλλά και των Χωρικών – Τοπικών Προγραμμάτων, θα έχει πραγματική στόχευση και αποτέλεσμα στην κοινωνία.

 

Παράλληλα στο πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021» περιλαμβάνονται και δράσεις για βελτιώσεις, αλλά και επέκταση των υποδομών υγείας και πρόνοιας, ενώ σ’ αυτό το καθώς και πόροι του ΕΚΤ για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια, με παρεμβάσεις ένταξης στην αγορά εργασίας, καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας, καθώς και για συμπλήρωση – ενίσχυση υποδομών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

 

Οι επιμέρους προτεραιότητες που τίθενται είναι οι εξής:

  • Ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, με τη διατήρηση ή/ και αύξηση των θέσεων απασχόλησης στις επιχειρήσεις.
  • Προώθηση της προσαρμοστικότητας επιχειρήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών.
  • Ένταξη ή / και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μη οικονομικά ενεργών, ιδιαίτερα των νέων.
  • Ένταξη ειδικών πληθυσμιακών ομάδων στην αγορά εργασίας, για ενίσχυση των εισοδημάτων τους και κατ’ ακολουθία, για πρόληψη ή/ και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Στήριξη της περίθαλψης, της στέγασης και της σίτισης των ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες αντίστοιχες υποδομές και υπηρεσίες, σε προσιτές τιμές.
  • Ανάπτυξη / δημιουργία και λειτουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών υποδομών, κυρίως προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, με χρήση νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία, ορθολογικά κατανεμημένες στο χωρικό σύνολο της Περιφέρειας.
  • Υποστήριξη των χαμηλών εισοδημάτων νοικοκυριών για τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών αυτών των νοικοκυριών, στην υποχρεωτική 9ετή εκπαίδευση, ώστε να μειωθεί η σχολική διαρροή.

 

Επιπρόσθετα μέσω στοχευμένων επενδυτικών προτεραιοτήτων επιθυμούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στην αντιμετώπιση, αλλά και στην πρόληψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και των συνθηκών πρόσβασης στην εκπαίδευση. Οι  επενδυτικές προτεραιότητες έχουν σαν στόχο:

 

– την ανάσχεση της συρρίκνωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να αντιμετωπίσουν την κρίση

– την επέκταση και βελτίωση των υποδομών υγείας και πρόνοιας και εξασφάλιση συνθηκών πρόσβασης κυρίως στις κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες

– την αύξηση της δυναμικότητας παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, σε αντίστοιχα χωρικά και διοικητικά επίπεδα της Περιφέρειας  (Περιφερειακή Ενότητα / Δήμος).

– την ένταξη στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στην απασχόληση ή/και στην κατάρτιση

– την προώθηση στην μαθητεία και στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων νέων, γυναικών, μεγάλης ηλικίας ανέργων και γενικότερα ατόμων κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

– την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση ατόμων κοινωνικά ευπαθών ομάδων

– την διαφύλαξη της υγείας ειδικών πληθυσμιακών ομάδων

– την παροχή κοινωνικής υποστήριξης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες

– την αύξηση της ελκυστικότητας και της προσβασιμότητας του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες

– την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους αποφοίτους της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

– την βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης του συνολικού πληθυσμού

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ακάθεκτος ο Α.Ο. Τρίκαλα άνετα και τον Βυτουμά
Επόμενο άρθρο Επιπλέον καταργήσεις\συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων στα Τρίκαλα