Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός για το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης: Συνδέουμε τους ανθρώπους με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους


«Στηρίζουμε το σήμερα, χτίζουμε το αύριο. Το Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης, είναι ένα μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο που συνδέει τους ανθρώπους με την αναντικατάστατη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σταθερά δίπλα στην κοινωνία, στηρίζει το νέο αφήγημα που χρειάζεται η περιοχή για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στη φύση, στο περιβάλλον στην ιερότητα του τόπου. Είναι ένα  διαγενεακό έργο που αφήνει πίσω του μέλλον και σημαντικά οφέλη που διαχέονται στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός, με αφορμή τις δυο ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε η Περιφέρεια στις 5 και 6 Ιουλίου σε Πύλη και Καλαμπάκα για την παρουσίαση του  Γεωπάρκου  Μετεώρων- Πύλης. Οι  εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχαν ως στόχο να αποδοθεί με απλό και  κατανοητό τρόπο  η έννοια του Γεωπάρκου και τα οφέλη που θα προκύψουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τις τοπικές κοινωνίες. Την ενημέρωση πραγματοποίησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού Γιάννης Μπουτίνας και  ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Βάιος Κουτής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας και Πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO  Νικόλαος Ζούρος. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμαρχοι Μετεώρων Θεόδωρος Αλέκος, Πύλης Κώστας Μαράβας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος και  η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Λίλα Μαντέκα – Νάνη. Στις ημερίδες συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του επιχειρείν και του τουρισμού και πλήθος κόσμου. Στο οργανόγραμμα του Γεωπάρκου Πύλης – Μετεώρων συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι Μετεώρων  και  Πύλης, η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Τρικάλων και η Αναπτυξιακή Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

«Στόχος μας η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στο χώρο και στο χρόνο, προσβλέποντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και στη διάχυση των επισκεπτών σε όλο το μήκος και πλάτος του Γεωπάρκου που καλύπτει τα διοικητικά όρια των δυο Δήμων Μετεώρων και Πύλης» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας.

«Ο Κόζιακας είναι ένα μοναδικό γεωλογικό στολίδι με πολλά κρυμμένα μυστικά που πρέπει να αποκαλύψουμε, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο» επεσήμανε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων ΚΕΝΑΚΑΠ Βάιος Κουτής.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO  Νικόλαος Ζούρος ανέδειξε τη σημασία των Γεωπάρκων για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την οικονομία και αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την  ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της  UNESCO.  «Τα Γεωπάρκα δεν είναι κάτι άυλο» ανέφερε ο Καθηγητής. «Είναι η σύνδεση του ανθρώπου με το φυσικό του σπίτι, τον πλανήτη γη. Είναι οι τοπικές  κοινωνίες, τα γεωλογικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και φυσικά μνημεία και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής  που μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία ανάπτυξης.  Ειδικά στην περιοχή των Μετεώρων, το Γεωπάρκο, σεβόμενο τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, σκοπό έχει να προφυλάξει και να αναδείξει την Αγιομετεωρίτικη κληρονομιά».

 

Η ταυτότητα του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης

Το Γεωπάρκο Πύλης-Μετεώρων βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας και καλύπτει μια έκταση 2.409,5 τετρ. χλμ., η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Μετεώρων και Πύλης. Στα όριά του περιλαμβάνει εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία και γεώτοπους που μαρτυρούν τις πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες που οδήγησαν στην ανάδυση των ωκεάνιων σχηματισμών του ωκεανού της Τηθύος και την δημιουργία των Ελληνικών οροσειρών, καθώς και τις διαδικασίες της διάβρωσής τους και της μετέπειτα σύνθεσης των σύγχρονων τοπίων και γεωμορφών του Ελληνικού χώρου.

Διαθέτει επίσης πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από τις απαρχές της παρουσίας του

ανθρώπου στον Ελληνικό χώρο μέχρι και σήμερα. Η βαρύτητα των πολιτιστικών θέσεων και μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σημαντικούς πόρους για την περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης και έχει στόχο την ανάδειξη του πλούτου της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και καλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με ένα εντυπωσιακό δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης έχει επίσης μεγάλη οικολογική αξία η

οποία αποδεικνύεται από 5 περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ειδικές Περιοχές Διατήρησης (SAC) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών (SPA), όπου ορισμένες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης αναδεικνύει τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του και οι επισκέπτες μπορούν να εξοικειωθούν με ένα πλούσιο δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες οικοτουριστικές και αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά φεστιβάλ, καθώς

και να απολαύσουν πεζοπορία σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Νέο δίκτυο άρδευσης στο Κατάφυτο Ασπροποτάμου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας