Ειδήσεις

Κύρια σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής της Μαρίνας Κοντοτόλη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Τρικάλων


«…Είναι δεδομένη η αλλεργία σας ως κυβέρνηση σε οτιδήποτε κοινωνικό και δημόσιο και φυσικά απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το αποδεικνύετε, δε, με τις πράξεις σας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στον νομό μου, τα Τρίκαλα.

Επιλέγετε τις μετακινήσεις του προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού, από τις μόνιμες προσλήψεις και στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της Καλαμπάκας, της Πύλης, της Φαρκαδόνας και των Τρικάλων.

Τη μια μέρα ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου Τρικάλων είναι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας την άλλη στων Τρικάλων.

Ένας γιατρός για δύο Νοσοκομεία, για δύο νομούς!

Και η διάγνωση εξ αποστάσεως, μακριά από τον ασθενή.

Τον Μάιο ο παθολόγος είναι στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, τον Ιούνιο στη Σκιάθο ή τη Σκόπελο για τον τουρισμό.

Τα χωριά όμως του Δήμου Μετεώρων και της Πύλης το καλοκαίρι σφύζουν από κόσμο και τουρίστες και γιατρός δεν υπάρχει.

Μήπως το ίδιο σε συμβαίνει και με τις εφημερίες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών;

Γιατροί σε διαρκή μετακίνηση.

Κι έρχεστε να φορολογήσετε διπλά και τριπλά τις εφημερίες των γιατρών κι ύστερα τους απειλείτε που δεν σας εμπιστεύονται.

 

Απλά μπαλώνετε τρύπες.

 

Αυτά λένε καιρό τώρα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων.

 

Αλλά μήπως αφουγκράζεστε την κραυγή αγωνίας του κλάδου των ιδιωτικών εργαστηρίων, που υφίστανται μακροχρόνια συστηματική υφαρπαγή εισοδήματος με το μνημονιακό μέτρο του clawback;

 

Τα ίδια κι εδώ.

………………………………………………………………………………………..

Επιτρέψτε μου, όμως, κ. Πρόεδρε, πριν κλείσω να κάνω μία αναφορά σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή μου την Καλαμπάκα, με την πανώλη των αιγοπροβάτων.

 

Μία ασθένεια που ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μετάδοσή της στον άνθρωπο, εμφανίζεται μόνο στα αιγοπρόβατα, πλην όμως για αυτά είναι καταστροφική.

 

Ήδη από χθες εμφανίστηκε και νέο κρούσμα σε άλλη κτηνοτροφική περιοχή εκτός Καλαμπάκας κι αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, διότι αποδεικνύει ότι η νόσος της πανώλης είναι σε διασπορά.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδώσει σχετική απόφαση με τα ενδεδειγμένα μέτρα περιορισμού της νόσου και προστασίας των υπολοίπων κτηνοτροφικών μονάδων, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

 

Όμως, η ανησυχία των κτηνοτρόφων είναι έντονη και δικαιολογημένη.

 

Από τη μια ανησυχούν για τα κοπάδια τους, καθώς αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τα πνιγμένα ζώα τους από τις πλημμύρες.

 

Από την άλλη ο περιορισμός της διακίνησης των κτηνοτροφικών προϊόντων εκτός της ζώνης επιτήρησης της νόσου της πανώλης και για τα αιγοπρόβατα και για τα βοοειδή, δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, κύρια με την παράδοση του νωπού γάλακτος.

 

Όπως μας ενημερώνουν οι κτηνοτρόφοι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες να πουλήσουν το γάλα τους σε τυροκομεία της περιοχής.

 

Όμως και τα ίδια τα τυροκομεία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά για την αγορά γάλακτος από τις κτηνοτροφικές  μονάδες επιτήρησης, παρότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το γάλα αρκετών κτηνοτρόφων της Καλαμπάκας, αύριο κι άλλων περιοχών που θα μπουν σε επιτήρηση, να παραμένει αδιάθετο και να μην ξέρουν τι να το κάνουν.

 

Και για να έχετε μία τάξη μεγέθους της καταστροφής, μόνο στην περιοχή της Καλαμπάκας, παράγονται καθημερινά περίπου 25 τόνοι γάλα.

 

Επομένως, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι στην κυβέρνηση από αυτό εδώ το βήμα και μεταφέρω την αγωνία και την έκκληση των συμπολιτών μου κτηνοτρόφων για τη λήψη άμεσων κι αποτελεσματικών μέτρων.

 

Αφενός για τη διασφάλιση της υγείας των υπόλοιπων ζώων, αφετέρου για τη διασφάλιση του απολεσθέντος εισοδήματος όσων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο πλήττονται από αυτή τη νέα καταστροφή, την πανώλη.

 

Και σας βεβαιώνω, κύριε Υπουργέ, πέρα από τις προεκτάσεις στο διατροφικό τομέα της χώρας και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι μας ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

 

Συντασσόμαστε, λοιπόν, στο πλάι όλων των κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη διαχείρισης αυτής της τρομακτικής κρίσης και ζητάμε, όπως ήδη έχει ζητήσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, τον περιορισμό της νόσου και την αποζημίωση των πληγέντων.

 

Κάντε επιτέλους κάτι αποτελεσματικό για τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της.

 

Καταστρέφεται.

 

Βοηθήστε να ορθοποδήσουν οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι που δεν έχουν Κυριακή και σχόλη.

 

Οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει τα πάντα στα ζώα τους.

 

Από εμάς περιμένουν.

 

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε»

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

 

https://www.youtube.com/watch?v=8QC6CHtZAKI&ab_channel=KontotoliMarina

Προηγούμενο άρθρο 14η/2024 δια ζώσης τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων
Επόμενο άρθρο Αναβάλλεται «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα στα Τρίκαλα