Κριτική και καταψήφιση άρθρου του πολυνομοσχεδίου από τον Χρήστο Μαγκούφη


Ισχυρές πιέσεις και αυστηρή κριτική σε μία σειρά θεμάτων του πολυνομοσχεδίου άσκησε ο Βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης:

-Για την εκπροσώπηση του ΣΕΒ στη Γενική Διεύθυνση φορολογικών ελέγχων και είσπραξης δημοσίων εσόδων: Ο Χρήστος Μαγκούφης απαίτησε εξηγήσεις για το ρόλο του εκπροσώπου του ΣΕΒ στην πενταμελή επιτροπή της εν λόγω διεύθυνσης, τονίζοντας πως η συμμετοχή ενός εκπροσώπου του βιομηχανιών μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως οργάνου διαλόγου και συμβιβασμού σε διαφορές. Διαφορετικά, δεν δικαιολογείται η εκπροσώπηση των βιομηχάνων στην εν λόγω επιτροπή.

-Για την ίδρυση και λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών:  Ο Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε την άρση της προτεινόμενης ρύθμισης, συντασσόμενος με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, για τους λόγους που κατατέθηκαν με υπόμνημα από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συντελέσει στη δημιουργία καρτέλ και μονοπωλιακών καταστάσεων, ιδίως στη σχέση αυτών των δικηγορικών εταιρειών με τις τράπεζες, Υποστήριξε κατηγορηματικά πως «Το ισχύον νομικό καθεστώς που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών δεν έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η δε προτεινόμενη ρύθμιση δεν απορρέει από σαφή μνημονιακή υποχρέωση.»

Δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει την συγκεκριμένη ρύθμιση, ο Βουλευτής τόνισε κατηγορηματικά πως «η προτεινόμενη ρύθμιση δε θα συντελέσει στην πολυδιαφημισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά στη διαμόρφωση ανισοτήτων, αποκλειστικά και μόνο υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών δικηγορικών γραφείων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων, κυρίως των νεοεισερχομένων στο χώρο, τους οποίους βέβαια θα οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση, προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, των τραπεζών και των πολυεθνικών εταιρειών.»

-Για τον τρόπο του νομοθετείν: Με αφορμή την παράγραφο 26 του άρθρου 7 του πολυνομοσχεδίου, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Κυρώνεται  νομοθετικά η υπ’ αριθμ. 198/23.12.2011 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» και η οποία και αποσύρθηκε, ο Χρήστος Μαγκούφης άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση ως προς τον τρόπο που διατυπώνει τα άρθρα προς ψήφιση. Ο Βουλευτής τόνισε πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στο νομοσχέδιο ότι πρόκειται για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus και υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση επί των άρθρων «και όχι να κάνει ο Βουλευτής το μάγο και να ψάχνει τι κρύβεται πίσω από δυο σειρές

Ο Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν θα πρέπει η Βουλή των Ελλήνων να καταστεί «πλυντήριο ανομημάτων», υποστηρίζοντας πως «Θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας αιτιολογήσει τι γίνεται μ’ αυτήν την ιστορία με πλήρη στοιχεία, με απόλυτη διαφάνεια για να τύχει της εμπιστοσύνης της Βουλής, διαφορετικά δεν νομίζω ότι η Βουλή θα το περάσει», τη στιγμή που τα τέσσερα αεροσκάφη αξιολογήθηκαν πέρυσι σε αξία ύψους 135 εκατ. ευρώ και πωλούνται δια της Υπουργική απόφασης στα 32 εκατ. ευρώ.

-Για τον ΕΟΜΜΕΧ: Ο Βουλευτής άσκησε κριτική στη ρύθμιση που αφορά τον ΕΟΜΜΕΧ και υποστήριξε ότι η λειτουργία του στον τόπο μας υπήρξε σημαντική, θα έπρεπε όμως να λειτουργεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια των νομών της χώρας, ούτως ώστε να αποφθεχθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Τόνισε πως ζήτημα θα πρέπει να είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ, ενώ η συγχώνευση με την ΕΤΕΑΝ θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δηλώνοντας προβληματισμένος για τυχόν πολιτικά παιχνίδια, υποστήριξε πως, εκτός από τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τους δικηγόρους, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα που να λειτουργεί θετικά και για τους εργαζόμενους των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης.

-Για τον ΕΛΟΤ: Τέλος, αναφερόμενος στο άρθρο 19 που αφορά στον ΕΛΟΤ, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους υπεύθυνους του ΕΛΟΤ και ζήτησε την προστασία του σήματος. Ζήτησε από τον Υπουργό κ. Ξυνίδη να εξετάσει την συμβιβαστική πρόταση του ΕΛΟΤ για τη συγχώνευση και διατήρηση του ονόματος υπό τον νέο τίτλο ΕΛΟΤ-ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., τονίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξία του ονόματος αλλά και της έννοιας του ΕΛΟΤ προκειμένου να ξεπεραστούν υφιστάμενα προβλήματα.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε την υιοθέτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης των τριών κατατεθεισών τροπολογιών της κ. Κατσέλη, τις οποίες συνυπέγραψαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος και οι οποίες αφορούν 1) στην παροχή διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και σε εκείνους τους οφειλέτες των οποίων οι οφειλές είναι ενήμερες, με τον διπλασιασμό του αριθμού των μηνιαίων δόσεων, προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλουν με συνέπεια τις οφειλές και τις υποχρεώσεις τους και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες, 2) στη δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρεών τους προς το Δημόσιο είναι μικρότερο από το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρηματικών απαιτήσεων τους κατά του Δημοσίου, προκειμένου νομικά και φυσικά πρόσωπα να συνεχίσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και συναλλαγές και 3) στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών από τον κίνδυνο τυχόν κατάχρησή τους από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ο Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε την υιοθέτηση των συγκεκριμένων τροπολογιών, οι οποίες λύνουν σημαντικά προβλήματα των πολιτών. 

Προηγούμενο άρθρο Λήγει στο τέλος του μήνα η εκκοκκιστική περίοδος
Επόμενο άρθρο Ιωάννα Ζορμπά: «Εγκεφαλικό επεισόδιο και ομιλία»