Κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) βρίσκεται από χθες στο δήμο Πύλης προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για το Ροπωτό.
Εξαιτίας ενός μάλλον ασυνήθιστου φαινομένου που εξελίσσεται στο υπέδαφος, σαράντα από τα εκατό κτίσματα του οικισμού (μεταξύ αυτών το σχολείο και η εκκλησία) «γλιστρούν» ή βουλιάζουν στην πλαγιά του βουνού Καραβούλα.
Αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι του Ροπωτού επανήλθε… δριμύτερη πέρυσι, οπότε ζητήθηκε από τον δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζο τη συνδρομή του ΙΓΜΕ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Σκοπός της παρουσίας του ΙΓΜΕ στο δήμο Πύλης είναι η έρευνα για την εκπόνηση μελέτης αντιμετώπισης του φαινομένου η οποία θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο χρόνο. Να προωθηθούν άμεσα οι διερευνητικές γεωτρήσεις και να εκπονηθεί η μελέτη προκειμένου εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Κουφογάζος δηλώνει χαρακτηριστικά, ότι «ως δήμος Πύλης θα παράσχουμε κάθε δυνατή συνδρομή στο ΙΓΜΕ προκειμένου να προωθηθούν άμεσα οι έρευνες».
Ο ίδιος, συνεχίζοντας σχολίασε: «Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του νέου έτους πιέσαμε το ΙΓΜΕ το οποίο ανταποκρίθηκε». Ο δήμαρχος Πύλης εξηγεί πως στόχος είναι η άμεση προώθηση των διαδικασιών προκειμένου να προλάβουν τον επόμενο χειμώνα. Τον φετινό χειμώνα και παρά τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης περιόδου δεν παρατηρήθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα έντασης στο Ροπωτό, γεγονός που από τη δημοτική αρχή, αποδίδεται στην τάφρο που διανοίχθηκε στην περιοχή. Επομένως, αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που θα υποδειχθούν από το ΙΓΜΕ οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο στην περιοχή.
Το ιστοριό
Ολοι γνώριζαν, από το 1963 τουλάχιστον, ότι οι συνεχείς διεισδύσεις των βρόχινων νερών στα σαθρά πετρώματα γύρω και κάτω από το χωριό ήταν η αιτία των ρηγματώσεων που εμφανίζονταν σε δρόμους, αυλές και σπίτια.
Το 1985 μάλιστα σχετική έκθεση του ΙΓΜΕ, κρίνοντας ότι ολόκληρο το χωριό βρισκόταν σε «οριακή ευστάθεια», πρότεινε επειγόντως μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ερπυσμού – κατολισθήσεων – ρηγματώσεων. Εις μάτην όμως, αφού οι αρμόδιοι των υπηρεσιών της εποχής εκείνης προτίμησαν τις «πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις» αντί των επιστημονικών υποδείξεων για «έργα και παρεμβάσεις αποστραγγιστικού χαρακτήρα».
Το αίτημα του δήμου Πύλης
Ο δήμος Πύλης υπέβαλλε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών κυρωμένο απόσπασμα του τέταρτου (4ου) πρακτικού Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης της 19ης Μαρτίου 2010 όπου είναι καταχωρημένη η υπ’ αρίθμ. 55/2010 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Επί διεξαγωγής έρευνας – εκπόνηση μελέτης για κατολισθητικά φαινόμενα Ροπωτού».
Με την ενέργειά του αυτή ο δήμος Πύλης ζητούσε από το Ι.Γ.Μ.Ε. να του αποστείλει το κοστολόγιο για την διεξαγωγή έρευνας – εκπόνηση μελέτης, σύμφωνα με τα τωρινά γεγονότα και το χρονοδιάγραμμα της μελέτης που αφορά την αποστράγγιση και την σταθεροποίηση της περιοχής του κεντρικού οικισμού του δ.δ. Ροπωτού. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη μελέτη ο τότε δήμος Πύλης και η νομαρχία Τρικκαίων διέθεσαν ποσό 90.000 ευρώ.