Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει την απαγόρευση για οποιοδήποτε λόγο μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης. Απαγορεύεται επίσης η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της περιφέρειας ως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι, οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, παρότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει νέα κρούσματα πανώλης.
Τα αποτελέσματα έξι νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε κτηνοτροφικές μονάδες κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης στην περιοχή του Δομένικου Ελασσόνας ήταν αρνητικά, ενώ στη Θεσσαλία βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα (22.7.24) 100 και πλέον κτηνίατροι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.
Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου, ενώ έχουν θανατωθεί πάνω από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.