Ειδήσεις

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι δεντροκαλλιεργητές του Νομού Τρικάλων


Ερώτηση με θέμα την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες δεντροκαλλιεργητές του Ν. Τρικάλων κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός) που επικράτησαν στα μέσα του Μάρτη 2020 στο Νομό Τρικάλων οδήγησε σε ακαρπία των δέντρων (αχλαδιές, κερασιές, βερικοκιές, νεκταρινιές, δαμασκηνιές κ.ά.) τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της καρποφορίας και καρπόδεσης και οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής.

Οι καταστροφές που υπέστησαν αποτελούν πλήγμα στο ήδη χαμηλό εισόδημα των παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες των οικογενειών τους, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ κλπ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να γίνουν άμεσα οι καταγραφές και έγκαιρα και δίκαια να αποζημιωθούν για το 100% της ζημιάς οι πληγέντες δεντροκαλλιεργητές.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεών τους μέχρι την πλήρη καταβολή των αποζημιώσεών τους από τις ζημιές.
  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καταβάλλονται έγκαιρα και δίκαια και όχι σταδιακά και αργοπορημένα οι αποζημιώσεις και να δίνονται για το 100% της ζημιάς.
  • Να γίνει ο ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να ασφαλίζει το σύνολο των ζημιών και των νόσων. Να μην εισχωρήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και να μειωθούν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚE

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η πρώτη τοιχογραφία στα πλαίσια του φεστιβάλ CityCall
Επόμενο άρθρο Από την σοφία του Ευεργετινού (Μέρος Β΄) – Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού