Μια πρωτοπόρα διπλή δράση σε επίπεδο τεχνολογίας και εξοικονόμησης πόρων για τον Δήμο και τον πολίτη, εγκαθιστά ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για τη χρήση υπηρεσιών του ίντερνετ της επόμενης γενιάς, του «Ιντερνετ των πραγμάτων» (Internet of Things, στα αγγλικά), που βελτιώνει υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος στον πολίτη.
Σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 ο Δήμαρχος Τρικκαίων υποδέχθηκε εκπροσώπους της εταιρείας Cicicom. Η συγκεκριμένη εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων) για παροχή δύο διαφορετικών υπηρεσιών: παρακολούθηση κάδων απορριμμάτων και παρακολούθηση υδρομέτρων.
Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση αισθητήρων σε συγκεκριμένα αντικείμενα, οι οποίοι στέλνουν στοιχεία σε εφαρμογές κάθε είδους και στη συνέχεια γίνεται αξιοποίησή τους. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο τρόπος λειτουργίας του «Ιντερνετ των πραγμάτων: δυνατότητα επικοινωνίας , χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, μεταξύ συσκευών κάθε είδους (πχ. ηλεκτρικές συσκευές, φορητές συσκευές), αλλά και φυσικών αντικειμένων (πχ. κτίρια, φωτιστικά, γέφυρες, υδρόμετρα, κάδοι κλπ.) στα οποία ενσωματώνονται αισθητήρες. Τα δεδομένα που συλλέγονται αξιοποιούνται από εφαρμογές κάθε είδους (πχ. παρακολούθηση ορθής λειτουργίας, στατιστική ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων, ασφάλεια εξοπλισμού, επανασχεδιασμός δρομολογίων κλπ.). Η συγκριμένη εταιρεία, λόγω της καινοτόμας δράσης του Δήμου Τρικκαίων, του πρότεινε την ταυτόχρονη τοποθέτηση αισθητήρων για αυτά τα δύο διαφορετικά συστήματα: τους κάδους απορριμμάτων και τα υδρόμετρα. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γίνεται αυτή η διπλή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών. Διότι πλέον, θα μπορούν οι πολίτες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα (στην αρχή θα είναι πιλοτικό και αργότερα είναι δυνατόν να επεκταθεί) να ξέρουν, πότε και πόση διαρροή έχουν και πώς αυτή μεταφράζεται σε κόστος. Επίσης, ο Δήμος θα μπορεί να γνωρίζει, πότε ένας κάδος γεμίζει ή παραμένει άδειος, ώστε να τροποποιεί αναλόγως τα δρομολόγια. Αυτή η τροποποίηση σημαίνει μείωση κόστους, βελτίωση των διαδρομών, καλύτερη τοποθέτηση των κάδων και γενικότερα, οφέλη στον πολίτη και το περιβάλλον, με εξοικονόμηση όρων για τον Δήμο και, κατ’ επέκταση, για τον ίδιο τον πολίτη.
Τα συστήματα θα τοποθετηθούν δωρεάν και άμεσα στον Δήμο και αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης: η συγκεκριμενοποίηση των τεχνικών θεμάτων. Τα συστήματα αφορούν σε εξοπλισμό αισθητήρων, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών τύπου LoRa (Low-Power Wide-Area Network (LPWAN)), εφαρμογές διαχείρισης. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες συντήρησης και εκπαίδευσης στο προσωπικό του Δήμου που θα εμπλακεί στη λειτουργία του εν λόγω Δικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ενταχθεί και υλοποιεί ακόμη ένα έργος το πλαίσιο του «Ιντερνετ των Πραγμάτων». Το ActivAge, που αφορά σε παροχή εξοπλισμού σε 150 οικίες για βελτίωση της ζωής ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Στη συνάντηση μετείχαν, από την πλευρά του Δήμου, επίσης, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών κ. Χρήστος Μίχος, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Βασίλης Κόρδας, η διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ κ. Εφη Καραμάλη και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμαρχου κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος. Από την πλευρά της εταιρείας ο διευθυντής μάνατζμεντ κ. Νίκος Μπισσιάς, ο project manager κ. Δημήτρης Νταρλαδήμας και ο μηχανικός κ. Αλεξ Πετρούτα.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων