Κάλεσμα Ενότητας, Νίκης και Προοπτικής τοτ Απ. Παπατόλια


Η Θεσσαλία, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί σημαντικό κόμβο εξελίξεων για το σύνολο της χώρας. Είναι από εκείνες τις περιοχές, που δοκιμάσθηκαν έντονα από τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης και γενικότερα της έλλειψης ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως, στη Θεσσαλία δοκιμάσθηκαν και πέτυχαν θεσμοί συμμετοχικοί στην παραγωγική διαδικασία, ενώ ο φυσικός πλούτος και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συνθέτους όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μια ανθούσα αγροτική, τουριστική, βιομηχανική και βιοτεχνική υποδομή. Στον τόπο αυτό διασταυρώθηκαν πρωτοβουλίες στην οικονομία και τα κοινωνικά κινήματα και δημιούργησαν όρους και προϋποθέσεις πολύτιμες για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Σε θεσμικό επίπεδο, η νέα Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», διαθέτει πλέον το ειδικό πολιτικό βάρος, αλλά και την αναγκαία θεσμική υποδομή για να υποστηρίξει παραγωγικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης ενάντια στην κρίση, αλλά και ως εργαλείο διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας.

Ευχαριστώ από την καρδιά μου τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή, να ηγηθώ αυτής της μεγάλης προσπάθειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί χρέος και μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων των πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας, της Οικολογίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης, να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να γίνει πράξη η νέα νικηφόρα προοπτική που γεννιέται στη Θεσσαλία.

Ένα ισχυρό μήνυμα αγωνιστικής και μεταρρυθμιστικής αισιοδοξίας, συνεγείρει τις προσπάθειες και τη σκέψη μας. Καλούμε κάθε Δημοκρατική, Προοδευτική, Οικολογική και Αναπτυξιακή δύναμη της Θεσσαλίας, κάθε πολίτη αυτού του τόπου, σε μια ευρύτατη Θεσσαλική Συμπαράταξη Ενότητας, Νίκης και Προοπτικής.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 δεν θα αναδείξουν απλά ένα Περιφερειάρχη ή μια Παράταξη. Το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Θεσσαλίας.

Η θεώρηση της νέας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως αντιπολιτευτικού ή συμπολιτευτικού θεσμού, συνδέεται με ξεπερασμένες λογικές που αντιλαμβάνονται τους θεσμούς ως προεκτάσεις των κομμάτων και της κρατικής εξουσίας. Οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποκόπτονται από τις κοινωνικές τους ρίζες όταν αντί να λειτουργούν ως αναπτυξιακοί θύλακες ζωής, αναδεικνύουν μικροκομματικές αδιέξοδες και μυωπικές αντιπαραθέσεις.

Το επισημαίνουμε με πλήρη σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή: Με βάση τη δική μας στρατηγική, η νέα Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας δεν θα είναι επαίτης του κράτους. Θα έχει το δικό της αυτόνομο θεσμικό ρόλο, θα λειτουργεί ως έκφραση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής η οποία μπορεί και πρέπει να διεκδικεί, να προτείνει, να κατακτά και να δημιουργεί.

Είναι προφανές ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Αιρετών Περιφερειακών Αρχών, διεξάγονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για τη χώρα μας.

Είναι επίσης προφανές ότι στο δυσμενές αυτό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι κρίσιμος ο ρόλος της νέας Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε, να προσδιορίσουμε και να αναδείξουμε το ρόλο αυτό, όχι στο πλαίσιο σύμπτυξης ετερόκλητων συμμαχιών που το μόνο που τους ενώνει είναι η αντίθεση, αλλά στο πλαίσιο της μόνης εφικτής πρότασης διεξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλη από αυτήν της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της τρέχουσας κρίσης, δεδομένου ότι διαπερνά κοινωνικά στρώματα και γεωγραφικές περιοχές, επιβάλει να συντάξουμε τουλάχιστον ένα, όσο γίνεται, κοινό Αναπτυξιακό Λόγο Προοπτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, καλείται να επιτελέσει έναν αναντικατάστατο ρόλο: Ως θεσμικός εκφραστής των τοπικών κοινωνιών, καλείται να συμβάλει στο συντονισμό των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, στην κινητοποίησή τους, στην ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα είναι ικανό όχι μόνο να προλάβει τις συνέπειες της κρίσης και να διασφαλίσει κατά το δυνατόν τους πολίτες του τόπου από αυτές, αλλά και να διεκδικήσει καλύτερους όρους και συνθήκες για την τοπική ανάπτυξη. Απέναντι στην κρίση, η στρατηγική που επιλέγουμε δεν είναι αυτή της ανέξοδης, αλλά αδιέξοδης γενικόλογης καταγγελιολογίας, ούτε αυτή της ηττοπάθειας ή της άμυνας, αλλά των επιθετικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε σήμερα μια ανοικτή πρόταση – πρόσκληση διαλόγου, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιλογές όλων όσων φιλοδοξούν να διοικήσουν τη νέα Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τα εξής θέματα:

  • § Εξυπηρέτηση του Πολίτη
  • § Περιβάλλον και ενεργειακός σχεδιασμός
  • § Διαχείριση υδάτινου δυναμικού Θεσσαλίας – Αχελώος
  • § Αγροτική οικονομία
  • § Ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών (Δρόμοι, Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας)
  • § Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός
  • § Κοινωνική πολιτική

Παράλληλος στόχος αυτού του διαλόγου, είναι η συμβολή όλων μας στη συνδιαμόρφωση κοινής περιφερειακής συνείδησης και κοινής αίσθησης των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Η θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφέρειας, δημιουργεί, βεβαίως, από μόνη της νέα δεδομένα και λειτουργεί ως καταλύτης για την υπέρβαση των αδιέξοδων και βλαπτικών τοπικισμών του παρελθόντος. Για να κατακτηθεί όμως το επιθυμητό επίπεδο περιφερειακής συνείδησης δεν υπάρχει άλλο εργαλείο πέρα από την επεξεργασία πολιτικών που δημιουργούν την ελπίδα μιας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής.

Μόνο ένα συνεκτικό και εύληπτο  πολιτικό όραμα για την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι ικανό να φέρει μία «ειρηνική επανάσταση» στις συνειδήσεις και να ανατρέψει τα αναχρονιστικά στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη επεξεργασθεί συγκεκριμένες πολιτικές για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η δικτύωση των θεσσαλικών τουριστικών και πολιτιστικών προορισμών ή η κοινή ιεράρχηση των έργων διαχείρισης των υδατικών πόρων, πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης και να επηρεάσουν καθοριστικά την περιφερειακή προεκλογική ατζέντα. Η κοινή στάση των θεσσαλικών φορέων, πέρα από ελάχιστες παραφωνίες, στο ζήτημα της αξιοποίησης των νερών του Αχελώου είναι επίσης ενδεικτική για τη συναντίληψη που σταδιακά διαμορφώνεται πάνω σε κρίσιμα θέματα αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Όταν ο δημόσιος λόγος είναι καθαρός και οι κοινές πολιτικές επεξεργασμένες, τότε εκπλήσσει και ο βαθμός ωριμότητας των πολιτών και η θετική τους προδιάθεση να ξεπεράσουν αναστολές και περιχαρακώσεις που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα. Και για να το πω απλούστερα: δεν υπάρχουν πολίτες που δεν κατανοούν σήμερα ότι τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, ο Όλυμπος, ο Πηνειός, η Κάρλα, το νησιώτικο σύμπλεγμα των Σποράδων, το λιμάνι, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου ή το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, είναι στοιχεία της κοινής κληρονομιάς των Θεσσαλών και συγχρόνως τα βασικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα για ένα κοινό μέλλον ευημερίας και προόδου.

Με ενωτικό, συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο:

  • § Δίνουμε σήμερα το σύνθημα έναρξης της συνολικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας.
  • § Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα για να αναδείξουμε τη Θεσσαλία ως το τρίτο ισχυρότερο διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.
  • § Εναρμονίζουμε τις προσπάθειές μας με το νέο πνεύμα διοίκησης, τις καινοτομίες και τους νεωτερισμούς του «Καλλικράτη», για να προωθήσουμε τη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου και να πολλαπλασιάσουμε τα αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα.
  • § Καταθέτουμε κάλεσμα Ενότητας, Νίκης και Προοπτικής σε όλους τους Θεσσαλούς Πολίτες.
Προηγούμενο άρθρο Σε καλό δρόμο το θέμα παραχώρησης αιθουσών για το Τ.Ε.Ι
Επόμενο άρθρο Προβολή των Μετεώρων από το Marcopolo TV