Ειδήσεις

Θέμα στην συνεδρίαση λογοδοσίας του Π.Σ Θεσσαλίας 27.2.25, για την αντισεισμική προστασία


Ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο το Δαμάσι στις 3/3/2021, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε αρεκτούς δήμους των Π.Ε Λάρισας και Τρικάλων, που πολλές δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμα με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας.

Πολλές οικογένειες μένουν ακόμα σε κοντέινερ, πολλά σπίτια δεν έχουν κατεδαφιστεί ή επισκευαστεί, οι αποζημιώσεις ήταν ισχνές και σε αρκετούς δεν δόθηκαν ούτε αυτές για σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, υποδομές δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα (γέφυρες, δρόμοι, σχολεία).

Παράλληλα, εκείνος ο σεισμός, όπως και άλλοι που ακολούθησαν ή προηγήθηκαν, αναδεικνύουν πιο έντονα την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, αφού είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα της Ευρώπης, που έχει προκαλέσει πολλά ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να μην υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των Περιφερειών-Δήμων, ενώ η επιστήμη και η τεχνική έχουν προχωρήσει πολύ και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντισεισμική προστασία.

Η πλειονότητα των δημοσίων κτιρίων και υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού, γέφυρες, κ.α) στη Θεσσαλία και πανελλαδικά, δεν έχει ελεγχτεί, με τον λεγόμενο ταχύ οπτικό έλεγχο. Προσεισμικός έλεγχος των σχολείων ουσιαστικά δεν γίνεται. Πολλές δομές δημόσιας υγείας-πρόνοιας (νοσοκομεία, Κ.Υ, προνοιακά ιδρύματα) χρειάζονται λεπτομερέστερο αντισεισμικό έλεγχο και παρεμβάσεις.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με χώρους εργασίας, όπως και με χώρους άθλησης, αφού οι περισσότεροι είναι ανέλεγκτοι. Περί το 70% των ιδιωτικών κτιρίων της χώρας έγιναν πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και χρειάζονται έλεγχο και ενισχύσεις.

Απο τους προυπολογισμούς, τα τεχνικά προγράμματα και τις δράσεις της σημερινής και της προηγούμενης περιφφερειακής αρχής Θεσσαλίας, απουσιάζουν ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η διεκδίκιση άμεσων μέτρων αντιμετώπισης και ανακούφισης απο ένα σεισμό, πολύ περισσότερο η διεκδίκηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής μας με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ζωτικής σημασίας μεγάλο έργο υποδομής, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους. Άλλωστε το κόστος των συνεπειών των σεισμών είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως όταν χάνονται και άνθρωποι.

Χρήματα υπάρχουν. Για παράδειγμα πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλά ο ελληνικός λαός, πρέπει σ’ ένα μεγάλο ποσοστό να πηγαίνουν σ’ αυτόν τον τομέα. Αντίστοιχα από τα πάνω απο 5 δισεκατομμύρια το χρόνο που πρέπει να σταματήσει να πληρώνει η κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, θα μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Η προστασία του λαού, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο και με την οικονομική έννοια, πέρα από το κοινωνικό περιεχόμενό του.

Αλλά μια οργανωμένη πολιτική πρόληψης και θωράκισης και απο τους σεισμούς και απο άλλα φυσικά φαινόμενα, με την επένδυση μεγάλων ποσών, δεν προσφέρεται για μεγάλα κέρδη από τους καπιταλιστές, ούτε για ψηφοθηρία από την κυβέρνηση και συνολικά από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γι’ αυτό δεν πραγματοποιείται.

Αντίθετα σε μια σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανθρώπινες ανάγκες και με δεδομένο το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αντισεισμική θωράκιση και προστασία, θα αποτελούν προτεραιότητα γιατί θα καλύπτει λαικές ανάγκες και γιατί μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτός ο τομέας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν διεκδικούμε μέτρα προστασίας απο τους σεισμούς. Απ’ αυτήν την σκοπιά, ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει συγκεκριμένα:

  • Για το ποιές ενέργειες έκανε προκειμένου να δοθεί παράταση προθεσμιών υποβολής των φακέλων για τα χαρακτηρισμένα κόκκινα και κίτρινα σεισμόπληκτα κτίσματα και για να επιδοτηθούν όλοι οι πληγέντες απο τον σεισμό της 3/3/2021, απο το κράτος με το 100% του ποσού για την ανέγερση ή επισκευή του σεισμόπληκτου σπιτιού, επιχείρησης, κτηνοτροφικής μονάδας;
  • Για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων και συλλογή των μπάζων σε όσους οικισμούς δεν έγινε, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση;
  • Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην περιφέρεια Θεσσαλίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τους σεισμόπληκτους;
  • Τι κονδύλια έχουν δοθεί για αντισεισμικούς ελέγχους και έργα από τις κυβερνήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία 10 χρόνια και τι ποσά έχει διαθέσει η περιφέρεια γι’ αυτό το σκοπό;
  • Πόσοι έλεγχοι έγιναν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και υποδομές της Θεσσαλίας (σχολεία, δομές υγείας, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού, διασκέδασης, γέφυρες, εργασιακοί χώροι, κατοικίες) τα τελευταία 10 χρόνια;
  • Υπάρχει καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας της Θεσσαλίας και κάθε περιοχής;
  • Εχουν παρθεί μέτρα ελέγχου και αντιμετώπισης κατασκευαστικών ή άλλων επικίνδυνων αυθαιρεσιών, όπως διαφημιστικές πινακίδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, χώρους άθλησης, διασκέδασης, δίχως εξόδους κινδύνου, βενζινάδικα κοντά σε σχολεία, κ.α.;
  • Ποιές παρεμβάσεις κάνει η περιφερειακή αρχή, απο κοινού με μεγάλους δήμους, για την δραστική μείωση συντελεστών δόμησης και εξασφάλισης ελεύθερων χώρων, ιδιαίτερα σε επιβαρημένες οικιστικά περιοχές της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων, της Καρδίτσας;
  • Η περιφέρεια σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει εξασφαλίσει σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, την στέγαση, σίτιση των πληγέντων την υγειονομική περίθαλψη, την λειτουργία Κ.Υ, σχολείων, παιδικών σταθμών για τις ανάγκες των πληγέντων;

Θέτει ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Προηγούμενο άρθρο Στο μπλόκο της Καρδίτσας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας
Επόμενο άρθρο Άνοια και γηριατρικά σύνδρομα σε σημαντική ημερίδα στο Μουσείο Τσιτσάνη