Η 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας


 Η 10η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας που πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πορεία της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, μας δίνει την ευκαιρία να διατυπώσουμε επτά  θέσεις – άξονες παρέμβασης για το ρόλο της Αιρετής Περιφέρειας στην τόνωση της επιχειρηματικότητας :

  • 1. Συστηματική προβολή και σύνδεση αυτής της προβολής με την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας και ανάδειξη των τοπικών θεσσαλικών προϊόντων, που εκφράζουν την παραγωγική ταυτότητα της περιοχής.
  • 2. Ανάδειξη θεσσαλικής καταναλωτικής συνείδησης μέσα από ενέργειες σύνδεσης των προϊόντων απευθείας με τους καταναλωτές , (απαιτείται δραστηριοποίηση των οργανώσεων του καταναλωτικού κινήματος και δημιουργία Περιφερειακών αγορών).
  • 3. Δικτύωση των επιχειρήσεων ανά κλάδο προκειμένου να ενισχύεται η διαπραγματευτική ικανότητα και η συλλογική τους παρέμβαση και να μειώνεται το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το δίκτυο τροφίμων και ποτών στο Νομό Καρδίτσας.
  • 4. Απλούστευση όλων των διοικητικών διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Σταθερός δίαυλος συνεργασίας μεταξύ της νέας Περιφερειακής διοίκησης και των συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου ώστε να βελτιώνεται η διοικητική εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας.
  • 5. Επικαιροποίηση του Χωροταξικού σχεδίου της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων.
  • 6. Έμφαση στις δράσεις τόνωσης της καινοτομίας στο τομέα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας.
  • 7. Επιθετικές επικοινωνιακές πρωτοβουλίες συσπείρωσης του επιχειρηματικού κόσμου και τη δημιουργική παρουσία του στο Περιφερειακό συμβούλιο διαβούλευσης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι προτάσεις της νέας Περιφέρειας Θεσσαλίας για την επιχειρηματικότητα και καινοτομία, εμπίπτουν στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της, για την άσκηση δημόσιων πολιτικών για τον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη. Ο άξονας επιχειρηματικότητα- καινοτομία είναι σημαντικός τόσο για το βραχυπρόθεσμο όσο και για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μέχρι τώρα ασχοληθεί με το θέμα Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα περισσότερο σε επίπεδο πιλοτικών εφαρμογών (πχ. περιφερειακός πόλος καινοτομίας, και παλαιότερα καινοτόμα εγχειρήματα στη Θεσσαλία – Invent), τα οποία έχουν περιοδική εφαρμογή με απτά μεν αποτελέσματα, μικρής όμως εμβέλειας σε σχέση με το μέγεθος της περιφερειακής οικονομίας και χαμηλή επαναληψιμότητα- βιωσιμότητα λόγω της μορφής των χρηματοδοτήσεων- προγραμμάτων.

Στα πλαίσια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ως κεντρικός στρατηγικός στόχος και αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας αναφέρεται «η ανάδειξη της σε Δυναμικό Περιφερειακό Πόλο της Ελλάδος, με διακριτή ποιοτική και τεχνολογική καινοτόμο μεταποιητική, αγροδιατροφική, οικοτουριστική και πολιτιστική ταυτότητα στην Ευρώπη και Διεθνώς».

Συνεπώς καλείται η νέα περιφερειακή αρχή να ενισχύσει και να εξειδικεύσει περαιτέρω το ΕΠ της Περιφέρειας και να προωθήσει ενέργειες που θα συντελέσουν στην υλοποίηση του οράματος μια τεχνολογικής καινοτόμου μεταποιητικής περιφέρειας

Οι νέες παρεμβάσεις στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας πρέπει και θα έχουν βιώσιμο χαρακτήρα, συνέχεια στον χρόνο, καίρια θέση στον περιφερειακό προγραμματισμό, τόσο σε επίπεδο δεσμευμένων πόρων όσο και σε επίπεδο αναμενόμενων επιπτώσεων στην περιφερειακή οικονομία.

2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αξιοποιούν την υπάρχουσα υποδομή και δυναμικό και προσθέτουν τους κρίκους της αλυσίδας εκπαίδευση/ έρευνα/ αξιοποίηση της έρευνας/ καινοτομική επιχειρηματικότητα, που λείπουν για να δημιουργηθεί το περιβάλλον που θα ευνοεί το καινοτόμο επιχειρείν.

1. Δημιουργία Συμβουλίου Τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας με συμμετοχή των ΑΕΙ/ ΤΕΙ της Περιφέρειας, ερευνητικων κέντρων και τεχνολογικου πάρκου, παραγωγικών φορέων και της Περιφερειακής διοίκησης , το οποίο θα συντάξει όλες τις δυνάμεις της περιφέρειας και θα συγκεντρώσει την προσπάθεια αλλά και τις χρηματοδοτήσεις, σε επιλεγμένους τομείς , με στόχο την επικέντρωση στα αποτελέσματα και την δημιουργία αξιοποιήσιμων τεχνολογικών λύσεων για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις , αλλά και σοβαρού αριθμού νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι στον τομέα της αγροδιατροφής μπορούν να εξειδικευτούν προγράμματα με την αξιοποίηση της αγροβιοτεχνολογίας για την παραγωγή εξειδικευμένων τροφίμων, υψηλής αξίας για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες (μεταβολικές ασθένειες, διαβητικοί κτλ). Προγράμματα τα οποία θα έχουν ευρεία απήχηση από την αγροτική μέχρι την μεταποιητική παραγωγή. Το συμβούλιο θα οργανώνει ετησίως το Forum καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, στο οποίο θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και οι μελλοντικοί στόχοι, καθώς και θα αναδεικνύεται η αριστεία στους τομείς της τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

2. Δημιουργία μόνιμων/ βιώσιμων περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της καινοτομική επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις βέλτιστες πακτικές από άλλες περιφέρειες και τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπως το JESSICA.

Τέτοιοι μηχανισμοί είναι:

– Το Περιφερειακό Ταμείο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με προβλέψεις για κεφάλαια σποράς/ έναρξης και προ/venture capital, για νέες καινοτομικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αδυναμία πρόσβασης στις κλασικές συντηρητικές χρηματαγορές. Το Περιφερειακό Ταμείο Καινοτομίας θα αποτελέσει και μηχανισμό σύνδεσης με τις κεφαλαιαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις επιχειρήσεις που ωριμάζουν και μεγαλώνουν.

– Ανάπτυξη του θεσμού των θερμοκοιτίδων καινοτόμων επιχειρήσεων σε συνδυασμό με προθερμοκοιτίδες και ανοιχτά εργαστήρια επιχειρηματικότητας (open labs), στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας, με στόχο την αύξηση του όγκου αλλά και των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των νέων επιχειρήσεων.

– Περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών (εκπαίδευση, συμβουλή, παρακίνηση, οικονομική υποστήριξη) επιχειρηματικότητας ως διαγωνισμός επιχειρηματικών ιδεών, νέα διέξοδος απασχόληση για τους απόφοιτους τόσο των τεχνικών σχολών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και για τους απόφοιτους και μεταπτυχιακούς της ανώτατης.

3. Ανάπτυξη κουλτούρας επιχειρηματικότητας με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης στην περιφέρεια.

4. Υποστήριξη της διεθνοποίησης των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω συμμετοχής των μηχανισμών της περιφέρειας σε διεθνή δίκτυα και Forum τεχνολογίας και καινοτομίας με στόχο την εξωστρέφεια από τα πρώτα βήματα ανάπτυξης τους.

5. Ενίσχυση των δεσμών των Πανεπιστημιακών/ Τεχνολογικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας με την τοπική οικονομία και κατεύθυνση της ερευνητικής δραστηριότητας στους τομείς ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τον μηχανισμό των συνεργατικών μηχανισμών (clusters). Θα επιδιωχθεί πέρα από τη δημιουργία εθνικού cluster σε ένα εξειδικευμένο τομέα με έδρα την περιφέρεια, και η μεγιστοποίηση συμμετοχής των ερευνητικών και επιχειρηματικών μονάδων της Περιφέρειας σε άλλα εθνικά και διεθνή clusters.

Για την επίτευξη των ανωτέρω, η νέα Περιφερειακή αρχή θέτει ως προτεραιότητα την περαιτέρω εξειδίκευση των σχετικών γραμμών προϋπολογισμού του ΕΠ, καθώς και την μεγιστοποίηση της πρόσκτησης πόρων από άλλες εθνικές και διεθνής πηγές (EIF, EIB κτλ)

 

Προηγούμενο άρθρο Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη η παροχή ρευστότητας στην αγορά δήλωσε ο Λέγκας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη στη Φαρκαδώνα Ν.Τρικάλων Απ. Παπατόλια