Η χώρα μας θα δώσει ευρωπαϊκή μάχη για τα γενετικά τροποποιημένα


 Ο κος ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Βουλευτής Τρικάλων, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στη συνεδρίαση που αφορούσε την Εξέταση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Γενετικώς Τροποποιημένους Οργανισμούς.

 Ο κος Μαγκούφης ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για την ενημέρωση και δήλωσε ευτυχής για τις ελληνικές θέσεις εν γένει, στο ζήτημα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και την μεταρρύθμιση του σχετικού νομικού πλαισίου. Το θέμα αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό, βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα χρόνια, θα απασχολεί την ανθρωπότητα γενικότερα, όχι μόνο για τις συνθήκες της παραγωγής, αλλά και για την εξέλιξη του ίδιου του πολιτισμού μας.

Είμαστε αντίθετοι, για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού η πλούσια και πολύτιμη εθνική βιοποικιλότητα της χώρας επιβάλλει την προστασία της, για ηθικούς λόγους, σε θέματα δημόσιων αγαθών, όπως είναι η υγεία, όπου επιλέγουμε την αρχή της προφύλαξης, από την αναζήτηση λύσεων επανόρθωσης,

Παραμένουμε σε εγρήγορση και στα διεθνή φόρα, για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού το 90% των Ελλήνων πολιτών, όπως και σημαντική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, δεν αποδέχονται αυτά τα προϊόντα και οφείλουμε σεβασμό στην κοινή γνώμη, που δύσπιστα παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη.

Στην Ελλάδα ακόμη αντιδρούμε, για διαρθρωτικούς λόγους, αφού ο μικρός και τεμαχισμένος κλήρος καθώς και η μεγάλη διαφοροποίηση της γεωργικής μας παραγωγής, δεν επιτρέπει ουσιαστικά την συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων με τις συμβατικές και βιολογικές μας καλλιέργειες χωρίς να προκύψουν επιμολύνσεις που απαξιώνουν τα ποιοτικά προϊόντα,

Ακόμη, για οικονομικούς λόγους, καθώς η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία στη χώρα μας δεν είναι στα επίπεδα των άλλων αναπτυγμένων χωρών. Όποια προσπάθεια να επιτραπούν αυτοί οι οργανισμοί, θα διεύρυναν την εξάρτησή μας από την εισαγόμενη μονοπωλιακή τεχνογνωσία.

Επιπλέον, το μοντέλο της γεωργίας που προωθούμε, έχει ως κεντρικό άξονα, τα διατροφικά προϊόντα ποιότητας τα οποία είναι ασυμβίβαστα, με την έννοια, των γενετικά τροποποιημένων. Έχουμε επιλέξει την τροφή σε επώνυμα και ασφαλή προϊόντα που επενδύουν στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή, που αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είτε πρόκειται για το κλίμα και το έδαφος, είτε για τη βαθειά γνώση των ελλήνων γεωργών, που σέβονται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, που δικαιολογούν τη δημόσια στήριξη και αναμένουν από την αγορά που στρέφεται όλο και περισσότερο στα ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα της.

Η Χώρα μας στο πρόσφατο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, εκφράστηκε, για τη νέα δέσμη μέτρων της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία παρέχεται στο κράτος- μέλος, μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής, όπως την απαγόρευση της καλλιέργειας και συμφωνήσαμε, με τη γενική στάση, που κράτησε η Πρόεδρος στην ομιλία της, ότι «αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί, γιατί δεν είναι και τόσο αθώο».

Τέλος, απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες και μελέτες, για να εκτιμηθούν οι δυνητικοί κίνδυνοι των μεταλλαγμένων, ακόμα και εάν η τεχνολογία υπόσχεται οικονομικά οφέλη. Μέχρις ότου, αποδειχθεί με ασφάλεια, ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και οι καλλιέργειες δεν απειλούν σοβαρά την υγεία του ανθρώπου ή των οικοσυστημάτων του πλανήτη, η συζήτηση για την απελευθέρωσή τους θα συνεχιστεί.

Ο κος Μαγκούφης εκτίμησε ότι « …πρέπει να κηρύξουμε το πόλεμο, απέναντι σε αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Το πόλεμο αυτό θα πρέπει να το κηρύξει όλη η Ε.Ε.. Στο κάτω – κάτω της γραφής, σε σχέση με την Ελλάδα, υπάρχει και ένα άλλο μέγα ζήτημα, που αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά και της επιβίωσης του ελληνικού έθνους και ιδιαιτέρως, την οικονομία στην αγροτική παραγωγή. Η υπόθεση, που ονομάζεται μεσογειακή διατροφή, είναι ένα ισχυρότατο επιχείρημα για εμάς. Να παλέψουμε σε αυτή τη κατεύθυνση και να κατοχυρώσουμε αυτά τα προϊόντα τα οποία παράγει ο τόπος μας και τα οποία δεν είναι μεταλλαγμένα.»

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώνεται η ανάπλαση της γέφυρας στον Αγιαμονιώτη
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ