Η «συμμορία της Κρούγια» έδρασε στα Τρίκαλα


Η «συμμορία της Κρούγια» κρύβεται πίσω από την αιματηρή απόδραση των Τρικάλων, μια ομάδα δέκα ένοπλων Αλβανών οι οποίοι κατάγονται από αυτή την πόλη (Κρούγια) της Κεντρικής Αλβανίας.

Η συμμορία, που είχε προχωρήσει σε 69 ληστρικές επιθέσεις από την Αράχοβα ως το Μερκοβούνι Τρίπολης και από το Ξυλόκαστρο ως το Λουτράκι, τη Λιβαδειά, τα Γιάννενα και τη Μεσσήνη, φαίνεται να οργάνωσε τη μεγάλη φυγή των επικίνδυνων αλβανών δραπετών τον περασμένο Μάρτιο από τα Τρίκαλα, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν δύο υπάλληλοι του σωφρονιστικού καταστήματος. «Το Βήμα» παρουσιάζει τα άγνωστα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση απόδρασης από τα Τρίκαλα και το άγριο ανθρωποκυνηγητό που εξελίσσεται στη Δυτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρωταγωνιστής της επιδρομής στις φυλακές Τρικάλων θεωρείται ο 45χρονος Φλαμούρ Λίκα, ο οποίος σκοτώθηκε στη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ηταν από το 2006 ο βασικός οργανωτής μιας πολυμελούς συμμορίας με πιστόλια και Καλάσνικοφ που εισέβαλλε σε κατοικίες, έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ πολλές φορές είχε συγκρουστεί με αστυνομικούς. Σε αυτή τη συμμορία ανήκαν δύο άτομα που χαρακτηρίζονται«φαντάσματα» από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν έχουν προσδιορισθεί πλήρως τα στοιχεία τους, αλλά και ένας νεαρός Αλβανός ο οποίος στις 25 Νοεμβρίου 2012 δεν επέστρεψε στις φυλακές της Τίρυνθας.

Η απόδραση επιχειρήθηκε στις 23 του περασμένου Μαρτίου. Μια ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να γαζώνει με Καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Αρχικά απέδρασαν 11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ άλλοι οκτώ ήταν επί μήνες άφαντοι. Από αυτή την ομάδα θεωρείται βέβαιον ότι αποκόπηκε από την πρώτη φάση ο 27χρονος Λούλι Φλολάντ, ο οποίος εθεωρείτο αρχηγός συμμορίας με 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο την περίοδο 2009-2011 και σε τρεις από αυτές είχε σκοτώσει τα θύματά του. Ο δεύτερος, ο 31χρονος Σούλαχ Φάτος, ως επικεφαλής συμμορίας, είχε διαπράξει 27 ληστείες στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Και οι δύο θεωρείται ότι έχουν χαθεί στις παλιές περιοχές δράσης τους ή έχουν επιστρέψει στην Αλβανία.

Οι υπόλοιποι έξι, με πρωταγωνιστή τον 35χρονο Μάριο Κόλα, ήταν αρχικά μαζί και τριγύριζαν στις περιοχές της Μάνδρας, της Κορίνθου και σε άλλες περιοχές όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου στα Ισθμια στις 30 Μαρτίου. Στις 3 Μαΐου συνελήφθη σε απόπειρα ληστείας σουπερμάρκετ στο Περιστέρι ο παλιός συνεργός του Κόλα, ο 38χρονος Λίταρ Ερμαλ. Οι πέντε εναπομείναντες συνεχίζουν για λίγες ημέρες την πορεία τους, εκεί όμως φαίνεται να χωρίζουν.

Αλλοι δύο δραπέτες, ο 41χρονος Μουρατάι Μουρατάζ Αντμίρ και ο 25χρονος Κόλα Κλεμέντ, οι οποίοι παλαιότερα συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ» με εννέα ληστείες σε τράπεζες, προχώρησαν σε μια εντυπωσιακή κίνηση. Στις 16 Μαΐου λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα της Λάρισας με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως έχουν διαφύγει έχοντας πλέον ένα μεγάλο «κομπόδεμα».

Τον τελευταίο μήνα τους καταδίωξαν στο Δίστομο, όπου σκοτώθηκε (πάλι από τα πυρά του Κόλα) ένας 38χρονος αστυνομικός, στην ορεινή Ναυπακτία και στην Αιτωλοακαρνανία, με τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς, στους οποίους εντάσσονται ή υποβοηθούν πολυμελείς ομάδες των ΕΚΑΜ, συνοριοφύλακες με θερμικές κάμερες, άνδρες του Λιμενικού και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα με συστήματα εντοπισμού. Στόχοι της επιχείρησης-μαμούθ που κατηύθυναν οι ανώτατοι αξιωματικοί κκ. Γιάννης Δικόπουλος,Δημήτρης Τσακνάκης και Απόστολος Κασκάνης ήταν δύο ομάδες. Στην πρώτη ο Μάριο Κόλα, ο 27χρονος Ιλιρ Κούπα και ακόμη ένας Αλβανός που δεν ανήκε στους δραπέτες των Τρικάλων, η καταδίωξη των οποίων συνεχίζεται στην Ηπειρο. Η δεύτερη ήταν αυτή του 25χρονου Εντισον Λίκα και του 45χρονου θείου του Φλαμούρ Λίκα που σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.

Ιδιαίτερη σημασία για τους αστυνομικούς είχε το τι ακριβώς συνέβη με την ομάδα των «άγνωστων» Αλβανών που επέβαιναν στο βαν με το οποίο έγινε επίθεση στις φυλακές Τρικάλων ώστε να προκληθεί αντιπερισπασμός. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το μυστικό αυτής της επιδρομής κρύβεται πίσω από τη δράση της πολυμελούς συμμορίας που δρούσε σε όλη σχεδόν την Κεντρική και Νότια Ελλάδα με πρωταγωνιστή τον Φλαμούρ Λίκα. Σχεδόν όλα τα μέλη της φέρεται να κατάγονται από μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στην Αλβανία, την Κρούγια, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται τον φάκελο της συγκεκριμένης συμμορίας, «η δράση τους άρχισε την περίοδο 2006-2007. Εχουν και οικογενειακούς δεσμούς από την Αλβανία. Μάλιστα το έχουμε επιβεβαιώσει και από τα παρεμφερή DNA (σ.σ.: συγγενείς έχουν σχετικά όμοιους γενετικούς τύπους) που έχουμε εντοπίσει στα σημεία διαφόρων ληστρικών επιθέσεων. Τα μέλη της χτυπούν ανά ομάδες σε διάφορα σημεία: εισβάλλουν σε σπίτια, αρπάζουν ΙΧ κρατώντας ομήρους πολίτες. Στη Λιβαδειά μάλιστα είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν όμηρό τους. Στη συμμορία αυτή, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, συμμετείχαν ο ανιψιός του Φλαμούρ, Εντισον Λίκα, και δύο άλλοι κακοποιοί – πρόκειται πιθανόν για αδέλφια – που δεν έχουν συλληφθεί ποτέ και δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία τους. Ξέρουμε μόνο ότι ο ένας, ο Χαϊντίρι Χ., δούλευε σε ελαιοτριβείο στη Χαλκίδα και το 2008 λήστεψε τον εργοδότη του μαζί με έναν άλλον 28χρονο ομοεθνή του που συνελήφθη για κλοπές. Ωστόσο αυτό το μέλος της συμμορίας της Κρούγια παραβίασε την άδειά του από τις φυλακές της Τίρυνθας στις 24 Νοεμβρίου 2012 και έχει εξαφανιστεί».

Εργα και ημέρες της σπείρας

Η Αράχοβα, το Χάμερ και η καταδίωξη στα Γιάννενα

Μία από τις επιθέσεις της «συμμορίας της Κρούγια» ήταν τον Φεβρουάριο του 2008 σε τριώροφη κατοικία στο Μερκοβούνι Αρκαδίας (κοντά στην Τρίπολη) που ανήκε σε πρώην δήμαρχο της περιοχής. Οπως ανέφερε η σύζυγός του, «οι τρεις τουλάχιστον δράστες εισέβαλαν στις δύο τα ξημερώματα κρατώντας πιστόλια αλλά και τσεκούρι στο σπίτι. Φορούσαν κουκούλες και γάντια. Αρπαζαν όσα χρήματα έβρισκαν μπροστά τους. Μετά ετοιμάζονταν να μας δέσουν και να μας φιμώσουν, τους παρακάλεσα όμως να μην το κάνουν και έφυγαν. Στο αυτοκίνητο τους περίμενε συνεργός τους. Κοντά στο σπίτι η Αστυνομία ανακάλυψε 17 αποτσίγαρα. Οπως μας είπαν οι αστυνομικοί, περίμεναν εκεί ώσπου να κοιμηθούμε και να μας αιφνιδιάσουν. Αργότερα μάθαμε την ταυτότητα ορισμένων και τώρα βλέπουμε ότι είναι αυτοί που σκοτώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία».

Ανάμεσα στα άλλα ο Φλαμούρ Λίκα είχε κατηγορηθεί για ληστείες εξοχικών στην Αράχοβα, για αρπαγή ενός τζιπ Χάμερ στο Λουτράκι που το προώθησε στην Ιταλία, ενώ ίχνη του είχαν εντοπισθεί και στην περιοχή της Μάνδρας. Το 2008, ύστερα από καταδίωξη που ξεκίνησε από το Κάστρο της Βοιωτίας και κατέληξε στα… Γιάννενα, είχε συλληφθεί ο Εντισον Λίκα, ο οποίος κατηγορήθηκε, εκτός των άλλων, για τη ληστεία στο Μερκοβούνι.

Από την ίδια συμμορία συνελήφθη στη Δυτική Ελλάδα και ένας άλλος Αλβανός, ο 28χρονος Ντόρμαν Α., για μεταφορά 58 κιλών χασίς και βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού. Τέλος, στην ίδια σπείρα φέρεται να συμμετείχαν και τρεις ακόμη Αλβανοί ηλικίας 26, 28 και 39 χρόνων (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας). Ο 28χρονος είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για εισβολή και ομηρεία πολιτών σε σπίτι στην Ηπειρο.

Το Βήμα (Βασίλης Λαμπρόπουλος)

Προηγούμενο άρθρο Μαζική η παρουσία των μελών και φίλων της ΚΝΕ Τρικάλων στη Σούδα
Επόμενο άρθρο Πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών με το ερώτημα της αργίας στη Θεσσαλία