Ειδήσεις

Η Περιφέρεια προστατεύει τους 88 υγροτόπους της


Στη χαρτογράφηση και  προστασία των 88 καταγεγραμμένων  θεσσαλικών υγροτόπων  που αποτελούν εθνικά και ευρωπαϊκά σημεία αναφοράς υψηλής περιβαλλοντικής, βιολογικής και πολιτιστικής αξίας, οδηγεί η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WetMainAreas για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διατήρηση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων.

«Πρόκειται για ένα  ευρωπαϊκό  πρόγραμμα που φτάνει σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε ένα τομέα ζωτικής σημασίας όπως το περιβάλλον» τόνισε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου. «Με την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα και  τις μεγάλες λιμνοδεξαμενές που κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Γλαύκη,  Καστρί, Σκήτη, Ξηριά, Μαυρομάτι, Παλαιομονάστηρο και Ληθαίο    δημιουργούνται σημαντικοί υγρότοποι που φιλοξενούν σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και διασυνδέονται με τους υγρότοπους της Βαλκανικής Μεσογείου. Υγρότοποι που  συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη  και δημιουργούν επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός,  η ορνιθοπαρατήρηση και ο περιπατητικός τουρισμός»  υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύει  στην αποκατάσταση και του οικοσυστήματος του Αχελώου,  καθώς τα ημιτελή έργα έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο στην περιοχή. Η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου» τόνισε ο Κ. Αγοραστός  «πέραν της σημασίας του για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου, οδηγεί στη δημιουργία ενός σημαντικού  υγρότοπου για την προστασία της άγριας ζωής. Η Θεσσαλία είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που συμμετέχει σε ευρωπαϊκά έργα που καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση, ενημερώνουν και ενεργοποιούν  την κοινωνία. Το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι. Φτάνουμε σε αποτελέσματα που διαχέονται στην κοινωνία και δημιουργούμε προϋποθέσεις προστασίας και  ευαισθητοποίησης. Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο έργο WetMainAreas, αποδεικνύουμε ακόμα μια φορά ότι οι δεσμεύσεις μας για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η ανάδειξη του φυσικού πλούτου, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού γίνονται πράξη, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο και συνεργαζόμενοι με ειδικούς εμπειρογνώμονες και ερευνητές, προσδίδοντας στο τελικό παραδοτέο προστιθέμενη αξία και δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα   LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον», ενώ μέσω της συμμετοχής στο Δίκτυο RegHub της Ε.Ε. συμβάλλουμε ενεργά και ουσιαστικά στην παρακολούθηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Παράλληλα, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε, ενισχύουμε τη διεθνή παρουσία της Θεσσαλίας και επιλέγουμε προγράμματα που  έχουν εφαρμογή στην κοινωνία και  αποδίδουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, έχοντας ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αρμονική συνύπαρξη με την ανθρώπινη δραστηριότητα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο  WetMainAreas

Το έργο  WetMainAreas  υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020, με τη συνεργασία 10 εταίρων (ερευνητικών ιδρυμάτων και αρμόδιων υπηρεσιών περιβάλλοντος) από τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ως παρατηρητής εταίρος, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Στη διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου συμμετείχαν ο θεματικός  Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Θανάσης Μόρας, η δρ. Ελένη Φυτώκα από το  Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η κ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών  και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι κ.κ.  Γεώργιος Παπαμιχαήλ και Βασίλειος Μητσιός από το  Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και η  υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μάτα Παπαδημοπούλου.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τ. Τσιαπλές: Η προστασία της υγείας και του μορφωτικού δικαιώματος των παιδιών, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς
Επόμενο άρθρο Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στηρίζει τον άνθρωπο και την πραγματική οικονομία