Αναμφίβολο καθίσταται το γεγονός ότι η Τρίτη τάξη του Λυκείου αποτελεί μια σημαντική ανάμνηση για τους μαθητές, οι οποίοι διανύουν τον τελευταίο χρόνο στο σχολείo. Οι αναμνήσεις μένουν βαθιά χαραγμένες στο νου και οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι πολλές. Όλα αυτά δε συνδέονται μόνο με την καθημερινότητα που βιώσαν οι μαθητές την τελευταία σχολική χρόνια, αλλά και με την πολυήμερη εκδρομή που διοργανώνουν με πολύ κόπο και μεράκι! Μια εκδρομή που θα σηματοδοτήσει τόσο τις μαθητικές αναμνήσεις όσο και την ίδια τη ζωή τους. Έτσι, λοιπόν, και εμείς ,οι μαθητές της Τρίτης τάξης του λυκείου Πύλης Τρικάλων, διοργανώσαμε την πενθήμερη εκδρομή μας με προορισμό τρεις από τις ωραιότερες χώρες της Ευρώπης, την Αυστρία ,την Τσεχία και, τέλος ,την Γερμανία.
Ειδικότερα, την Κυριακή στις 29 Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Από εκεί επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο ,προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και συνεχίσαμε την πορεία μας για το μαγευτικό Σάλτσμπουργκ. Μόλις φτάσαμε και παρόλη την κούραση και τις δυσχέρειες του καιρού, αυτό που αντικρίσαμε μας αποζημίωσε! Βουνά χιονισμένα, ο ποταμός Ζάλτσαχ, τοπία τόσο ειδυλλιακά και συνάμα μαγευτικά. Στη συνέχεια προχωρήσαμε προς την παλιά πόλη ,όπου και περιηγηθήκαμε βλέποντας τον καθεδρικό ναό του Άγιου Πέτρου, την όπερα και το δημαρχείο. Κατασκευές τόσο εντυπωσιακές! Το Σάλτσμπουργκ, λοιπόν, αποτελεί μια τουριστική πόλη της Αυστρίας, ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο. Έτσι όπως το αντικρίσαμε, ήταν μια ιδιαίτερα γραφική πόλη και ταυτόχρονα ιστορική, διότι (το Σάλτσμπουργκ) θεωρείται ως η γενέτειρα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Εκεί υπάρχει και το σπίτι του, το oποίο και επισκεφθήκαμε.
Ακολούθησε το μεσημέρι η αναχώρηση μας προς τη Βιέννη. Φθάνοντας εκεί, είχε αρχίσει πια να βραδιάζει! Καθώς ψάχναμε το ξενοδοχείο, κάναμε ταυτόχρονα μια μικρή περιήγηση στο κέντρο της Βιέννης, κάτι το οποίο μας άφησε άφωνους και μας έκανε να αδημονούμε για την πρωινή μας ξενάγηση!. Το πρωί, ξεκούραστοι όλοι πια, ήμασταν έτοιμοι για την ξενάγηση. Η πρώτη μας επίσκεψη στην Βιέννη έγινε στα Ανάκτορα-κήποι Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Επίσης, αποτελούσε τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918 στην Βιέννη ,της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Τόσο το κτιριακό συγκρότημα όσο και οι κήποι προ αυτού μαρτυρούν τις αλλοτινές δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ακόμη, ο χώρος πέριξ του Ανακτόρου Σενμπρούν διαμορφώθηκε σ΄ ένα τεράστιο κήπο που χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια με κέντρο το ανάκτορο. Ένα αριστούργημα, το οποίο, όταν το αντικρίζεις, ο νους σου ταξιδεύει μέσα σ’ αυτή τη γαλήνη των λουλουδιών και του πράσινου. Επόμενη επίσκεψη μας έγινε στο παλάτι Μπελβεντέρε, ένα παλάτι γεμάτο μεγαλοπρέπεια ,το οποίο ,όταν το αντικρίζεις ,νιώθεις ένα δέος ,διότι είναι σκέτο κομψοτέχνημα. Λόγω του καιρού, κάποιο κομμάτι της περιήγησής μας έγινε μέσα από το λεωφορείο ,όπου είδαμε το Χόφμπουργκ, το Δημαρχείο το αυτοκρατορικό θέατρο, ένα συγκρότημα μουσείων και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια περπατήσαμε στην σουηδική πλατεία ,η όποια αποτελούσε ελληνική παροικία και ,τέλος, επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) ,ο οποίος είναι ο μητροπολιτικός ναός της Βιέννης στην Αυστρία και αποτελεί έδρα της Μητρόπολης Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της, Καρδιναλίου Κρίστοφ Σένμπρουν (Τ.Δ.). Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών, εκ των οποίων ο αρχαιότερος καθαγιάστηκε το 1147, έχοντας αποτελέσει επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων της ιστορίας του αυστριακού έθνους. Η σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρομανικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του. Είναι ένας μεγαλοπρεπής ναός, που το εσωτερικό του προκαλεί δέος με την μεγαλειότητα του.
Την επομένη μέρα συνεχίσαμε το ταξίδι μας προς την Πράγα, που ήταν και αυτή μια μοναδική εμπειρία ,καθώς αποτελεί μια από τις ωραιότερες πόλεις της Τσεχίας και δεν αποκαλείται άδικα «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους και από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι μέρες που μείναμε στην Πράγα ήταν τρείς, αλλά δεν ήταν αρκετές, ώστε να την απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Την πρώτη μέρα της άφιξής μας επισκεφθήκαμε την Καστρούπολη, στην οποία είδαμε το μοναστήρι Στράχος, την Αρχιεπισκοπή ,το παλάτι του Τσέρνιν, το προεδρικό μέγαρο ,και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου, ο οποίος αποτελούσε αδιαμφισβήτητα το στολίδι της Καστρούπολης. Στην συνέχεια, περπατήσαμε προς την παλιά πόλη τη λεγόμενη Μάλα Στράνα, συνεχίσαμε την πορεία μας φθάνοντας στη πλατεία της Βέντσεσλας ή αλλιώς άνοιξη της Πράγας .Κατά την πορεία είδαμε τον πύργο της Πυρίτιδας, τον ναό του Αγίου Νικόλαου και το δημοτικό μέγαρο. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι η Πράγα θεωρείται η “μητέρα’’ του Μαύρου Θεάτρου. Ένα θέατρο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Με έντονο το στοιχείο του σουρεαλισμού, το μαύρο θέατρο εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός διεθνούς θεάματος και απευθύνεται σε όλους τους πολιτισμούς, μια και παρακάμπτεται ο λόγος και η επικοινωνιακή του γλώσσα βασίζεται στην κίνηση, στην ακουστική και στην παντομίμα. Το επόμενο πρωί συνεχίσαμε τον περίπατο μας στην Πράγα και φθάσαμε στην παλιά πλατεία της. Δεν ξέραμε τι να πρώτό κοιτάξουμε, αφού το θέαμα των κτιρίων της ρομανικής ή της γοτθικής αρχιτεκτονικής που είναι χρωματισμένα με πανέμορφα παστέλ χρώματα, ήταν καθηλωτικό! Βέβαια, το θέαμα δεν σταμάτησε εκεί. Από την πίσω μεριά της πλατείας υπήρχε το αστρονομικό ρολόι, το οποίο χρονολογείται από το 1440. Ένα ρολόι εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα ενώ όλη κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας δείχνει στους θεατές τρεις ανεξάρτητες κινήσεις: Την κίνηση του Ηλίου κατά τη διάρκεια μιας μέσης ηλιακής ημέρας, τη μέση περιφορά της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός συνοδικού (σεληνιακού) μήνα, τη φαινόμενη ετήσια περιφορά του Ηλίου γύρω από τη Γη πάνω στην εκλειπτική . Το Αστρονομικό Ρολόι προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των τουριστών, ιδίως στις ακέραιες ώρες, όταν το ρολόι σημαίνει την αντίστοιχη ώρα. Τότε στα μικρά παράθυρα πάνω από τις πλάκες του, και συμμετρικά ως προς μία ανάγλυφη μορφή ενός αγγέλου, τα παραθυρόφυλλα ανοίγουν και εμφανίζονται οι μορφές των ισάριθμων με τις ώρες Αγίων Αποστόλων. Αυτά τα αξιοθέατα της Πράγας αποτελούν εικόνες οι οποίες θα τυπώνονταν ‘’ανεξίτηλα’’ στον νου μας!
Την τελευταία μέρα συνεχίσαμε την πορεία μας προς τον τελικό μας προορισμό που ήταν το Μόναχο. Το Μόναχο (γερμανικά: München) είναι πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του Ίζαρ, ενός από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του επάνω ρου του Δούναβη. Μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σε πληθυσμό και αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων μεταφορών, γι’ αυτό άλλωστε δικαιολογεί και το υψηλό βιοτικό της επίπεδο. Είναι, επίσης, φημισμένο ευρωπαϊκό εμπορικό κέντρο, καθώς και μεγάλο βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο, με τα δύο καλύτερα και πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πολυτεχνείο του Μονάχου, μουσεία και άλλα πολλά ανώτερα καλλιτεχνικά ιδρύματα. Ήταν μια πόλη που συνδύαζε τόσο το σύγχρονο όσο και το αριστοκρατικό στοιχείο. Και το στολίδι της αποτελούσε αναμφίβολα η πλατεία στο κέντρο του Μονάχου, η λεγόμενη Η Μαρίενπλατς (γερμ.: Marienplatz, “Πλατεία της (Παρθένου) Μαρίας”) είναι η κεντρική πλατεία του Μονάχου, το κέντρο τόσο της σύγχρονης πόλης όσο και του παλαιότερου, πεζοδρομημένου σήμερα, τμήματός της. Αποτελεί κεντρική πλατεία του Μονάχου από το 1158. Σήμερα, στην πλατεία κυριαρχεί το Νέο Δημαρχείο του Μονάχου, κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, και το τεράστιο γκλόκενσπιλ στον βόρειο πύργο του, που έλκει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η πενθήμερη εκδρομή, λοιπόν, αποτέλεσε για μας μια θαυμάσια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη τόσο σε μας, τους μαθητές όσο και στους ίδιους τους καθηγητές. Μια εμπειρία μέσα από την οποία αποκομίσαμε πολλά! Διευρύναμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες, καλλιεργήσαμε το νου μας, γνωρίσαμε νέους πολιτισμούς, υιοθετήσαμε στοιχεία τους και μεταδώσαμε επίσης. Ήταν λοιπόν μια εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο νου! Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδούς καθηγητές μας την κα. Γεωργοπούλου Βαρβάρα, την κα. Παπαδημητρίου Αθηνά, τον κο. Μαγκούτη Δημήτρη και τον κο. Χατζιάρα Θεμιστοκλή και τον ξεναγό μας κύριο Αλέξανδρο Στάμπουλο ο οποίος μας ταξίδεψε με την ξενάγηση που μας προσέφερε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Δήμο Πύλης και το Δήμαρχο κύριο Κωνσταντίνο Μαράβα, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, τους καθηγητές μας και όλους όσους συνέδραμαν και συμμετείχαν στο χορό και στις διάφορες εκδηλώσεις μας, που είχαν ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκδρομή μας.
Οι μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου Πύλης.