Τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση με λογιστική και μόνο λογική, ανέδειξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέγκας στη Βουλή.
Ο Τρικαλινός πολιτικός στη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία των δημοσίων έργων, χαρακτήρισε ειλικρινή τη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Ρέππα ότι εξ’ αιτίας των προς καταβολή ποσών τα οποία έχουν δεσμευθεί σε διάφορες υποχρεώσεις στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φέτος δεν ξεπερνά τα 830 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Υπενθύμισε όμως ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές εξαγγελίες.
“Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -σημαία κριτικής του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν αντιπολίτευση- συρρικνώνεται επικίνδυνα. Το αντίδοτο στην κρίση-όπως παραδεχόταν τότε το ΠΑΣΟΚ-θα μειωθεί 400 εκατομμύρια περίπου σε σχέση με το 2009. Ήδη στο πρώτο οκτάμηνο τρέχει μειωμένο κατά 2.300 εκατομμύρια σε σχέση με το 2009 και κατά 1.300 εκατομμύρια σε σχέση με τις προβλέψεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το οκτάμηνο του 2010”, επεσήμανε ο βουλευτής της Ν. Δ.
Ο Ν. Λέγκας υπογράμμισε ότι η αλήθεια είναι ότι φέτος ουσιαστικά δεν υφίσταται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν πρέπει η κυβέρνηση να δημιουργεί προσδοκίες στον κατασκευαστικό τομέα και στα διακόσια και πλέον επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν τον χώρο.
Ο πρώην Υφυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι με το εναπομείναν διαθέσιμο ποσό των 800 εκ. ευρώ του Π.Δ.Ε. δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα έργα, καθ’ όσον το ύψος των απλήρωτων πιστοποιηθέντων λογαριασμών άλλων έργων, ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως επισημαίνουν οι εργοληπτικές οργανώσεις.
Το πρόβλημα επιτείνεται, τόνισε ο βουλευτής από το γεγονός ότι όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα από την 5η θέση στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Σεπτέμβριο σήμερα κατρακυλά στην 23η θέση. Την ώρα που σημαντικά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ συνεχίζουν να έχουν μηδενική απορρόφηση.
Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων είναι αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης, καθώς δημιουργεί ένα υφεσιακό σπιράλ, κατέληξε ο Ν. Λέγκας δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας.