Η διοίκηση της ΕΑΣΤ απαιτεί από τους εργαζόμενους να πληρώσουν για τις «ζημιές» της και προχωρά σε απολύσεις


Να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για τα τεράστια χρέη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ) , που δημιούργησαν οι διοικήσεις της, απαιτεί η διοίκηση της ΕΑΣΤ κι όποιον δεν δέχεται να υποταχθεί πλήρως σ’ αυτή την απαίτηση, τον απολύει!

Έτσι, χθες Πέμπτη, 27 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας τεσσάρων εργαζομένων, ενώ στις επόμενες μέρες σειρά για απόλυση έχουν άλλοι έξι εργαζόμενοι.

Μάλιστα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της δίνει ο νέος αντεργατικός νόμος 3863/10 για τις απολύσεις, μαζί με την καταγγελία της σύμβασης επέδωσε και προειδοποίηση, (προμύνηση), γνωστοποιώντας στους τέσσερις εργαζόμενους ότι η ημερομηνία της απόλυσής τους θα είναι η 28η Μάρτη 2015. Μ ‘αυτή τη μεθόδευση, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που θα έπαιρναν οι απολυμένοι χωρίς την “προμύνηση”.

Οι 10 εργαζόμενοι απολύονται επειδή δεν δέχτηκαν την απόφαση της διοίκησης της ΕΑΣΤ να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει νέα μεγάλη μείωση του μισθού τους, μετά τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κι άλλα αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος τους, παλιότερα. Μια απόφαση την οποία η διοίκηση της Ένωσης επιχείρησε να επιβάλλει στους εργαζόμενους, με αυταρχικό και εκβιαστικό τρόπο, στη “λογική” του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

Σε συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος της Ένωσης και υπηρεσιακοί παράγοντες με τους εργαζόμενους, τους ενημέρωσαν για τα “δυσμενή οικονομικά στοιχεία” της ΕΑΣΤ, (τεράστιες συσσωρευμένες ζημίες, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.α.), απαιτώντας, στην ουσία, να πληρώσουν αυτοί για τις “ζημιές”.

Όπως εδώ και καιρό έχει επισημάνει το ΚΚΕ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων οδηγείται σε χρεοκοπία και διάλυση, με βαριές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας και για τους εργαζόμενους στα γραφεία της Ενωσης και στις παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της.

Η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει, εν πρώτοις, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που με τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνει και προωθεί, στοχεύει στο τελειωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει, εξ ολοκλήρου, η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, προωθήθηκε η πλήρης διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών και εργαλείο γι’ αυτό αποτέλεσε ο Ν. 4014/11, που ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη ευθύνη, βεβαίως, για τη διάλυση της ΕΑΣΤ φέρει και η διοίκησή της η οποία, όχι μόνο εφάρμοσε, χωρίς καμιά αντίρρηση, την διαλυτική πολιτική για τους συνεταιρισμούς των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, ενέργειες και παραλείψεις της, οδήγησε την, πάλαι ποτέ κραταιά, Ένωση στην χρεοκοπία.

Σήμερα η ΕΑΣΤ είναι χρεοκοπημένη, (στις 11 – 6 – 2013 η διοίκηση υπέβαλλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα) και ταυτόχρονα η διοίκησή της προωθεί διαδικασίες που, εξ αντικειμένου, οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση παραγωγικών και άλλων μονάδων και δραστηριοτήτων της και στην εκποίηση περιουσιακών της στοιχείων.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει γι ‘αυτές τις εξελίξεις, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που ισχυρίζονταν ότι με τον νέο νόμο θα υπάρξει “εξυγίανση” και “ανάπτυξη” των συνεταιρισμών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και σήμερα, που η ΕΑΣΤ διαλύεται και οι εργαζόμενοι απολύονται, τα κόμματα αυτά δεν “λένε κουβέντα” κι οι τοπικοί βουλευτές τους “ποιούν την νήσσαν”.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση της Ένωσης κι απαιτούμε να πάρει πίσω τις αντεργατικές αποφάσεις της για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και για απολύσεις εργαζομένων.


Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΤ, να αντιδράσουν, αγωνιστικά, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Η μικρομεσαία αγροτιά, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, χρειάζεται να δυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και για την δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.

Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

Οι Τομεακές Επιτροπές Τρικάλων του ΚΚΕ ΤΡΙΚΑΛΑ 28/11/2014

Προηγούμενο άρθρο Εξαιρετικές συλλογές στο Μουσείο της Φιλαρμονικής Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση ΚΝΕ Τρικάλων: Το νέο λύκειο δεν διορθώνεται με τροπολογίες