Ειδήσεις

Η Έξοδος επιστρέφει στο σπίτι της


Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 12 Ιουνίου το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, με αφορμή την επιστροφή του στις εγκαταστάσεις στο 2ο Χλμ. Λάρισας – Κοζάνης, που επλήγησαν σοβαρά από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκανο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος, ο Εικαστικός κ. Χρήστος Παπανικολάου, ο Υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ κ. Αντώνης Παπουτσής και η Υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ κα Μερόπη Πεντεδέκα. Τη συνέντευξη συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Ο Εικαστικός κ. Χρήστος Παπανικολάου σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα μίλησε για το σημαντικό έργο της αγιογράφησης του παρεκκλησίου στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ που ο ίδιος φιλοτέχνησε, αλλά κυρίως με εμφατικό τρόπο δήλωσε την επιθυμία του για την αποκατάστασή του.

 

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος είπε πως αυτό που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι ένα δώρο ζωής. Ανέφερε πως η επιστροφή του θεραπευτικού προγράμματος στις εγκαταστάσεις του αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή που σηματοδοτεί πολλά και πως όταν υπάρχουν συνέργειες, τότε μπορούμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Τέλος, ο κ. Μαμάκος τόνισε πως ο Δήμος Λαρισαίων θα είναι συμπαραστάτης στο έργο του ΚΕΘΕΑ.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Κουρέτας είπε πως αποτελεί σημαίνον ζήτημα για την κοινωνία να ανοίξει η συζήτηση για τις εξαρτήσεις. Περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, σημειώνοντας την πρόβλεψη για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, αλλά και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.

 

Η Υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ κα Μερόπη Πεντεδέκα, παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό των 35 ετών λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Από το 1989 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ, έχουν ζητήσει βοήθεια3.000 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες, 1.800 κρατούμενοι στα Καταστήματα Κράτησης Κασσαβέτειας, Λάρισας & Τρικάλων, 700 άτομαπου αντιμετώπιζαν πρόβλημα νόμιμων εξαρτήσεων και 2.400 συγγενείςανθρώπων με προβλήματα εξαρτήσεων. Έχουν απασχοληθεί περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και δεκάδες εθελοντές. Φοιτητές από Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση. Περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του θεραπευτικού προγράμματος. Η τοπική κοινωνία στάθηκε δίπλα στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ όλα αυτά τα χρόνια, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, περιφερειακοί Δήμοι, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου. Επαγγελματίες, επιχειρήσεις, Σύλλογοι και Οργανώσεις προσέφεραν εργασία, δωρεές, υποτροφίες ή θέσεις εργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές για όλους τους πολίτες εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, έκδοση του περιοδικού “Exit”.

 

Ο Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος κ. Αντώνης Παπουτσής, ανέφερε πως στην 35ετή πορεία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣο στόχος ήταν πάντα – και παραμένει η επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας και λειτουργικότητας.Όλη αυτή η προσπάθεια διακόπηκε το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου 2023. Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν μέσα σε μία ώρα. Τις επόμενες ώρες βρέθηκαν κάτω από τόνους νερού και λυματολάσπης.Πλήγηκε σοβαρά το 80% των κτιριακών εγκαταστάσεων και καταστράφηκε το σύνολο του περιεχόμενου εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής.Ο DANIEL δεν έπληξε όμως μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις.Δοκίμασε τις αντοχές των ανθρώπων που βρίσκονταν σε θεραπευτική διαδικασία, τις αντοχές και τη συνοχή του προσωπικού, δοκίμασε τελικά την ίδια τη δύναμη και την αντοχή της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Έθεσε σε δοκιμασία την ίδια τη σχέση του θεραπευτικού προγράμματος με την τοπική κοινωνία.Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα γινόταν προσπάθεια για σταθερή και μεθοδική εργασία σε δύο άξονες.Ο πρώτος άξονας αφορούσε στη συγκρότηση ενός νέου ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπευτική διαδικασία, μέσα σε μια γενικότερη μη κανονική συνθήκη. Παράλληλα, γίνονταν εργασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών και τη διαμόρφωση των συνθηκών της επιστροφής στις εμβληματικές αυτές εγκαταστάσεις,όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

Η ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ.Και δεν επιστρέφει μόνη της.Επιστρέφει με την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Δημοτικής Αρχής.Επιστρέφει οργανώνοντας ένα διήμερο δράσης στον χώρο των  “λαβωμένων” εγκαταστάσεων το Σάββατο 15 & την Κυριακή 16 Ιουνίου.

 

Στο διήμερο αυτό θα συμμετέχουν:

  • Σύσσωμο το προσωπικό του θεραπευτικού προγράμματοςΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.
  • Τα μέλη των Μονάδων από όλες τις φάσεις της θεραπευτικής τους πορείας.
  • Απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.
  • Ο Σύλλογος Οικογένειας & Φίλων του θεραπευτικού προγράμματος.
  • Προσωπικό και μέλη από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ στον Βόλο.
  • Προσωπικό και μέλη από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη.
  • Προσωπικό και μέλη από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στα Ιωάννινα και στην Κοζάνη.
  • Επαγγελματίες της Λάρισας, προσφέροντας δωρεάν εργασία και μηχανήματα και τέλος
  • Εθελοντικές ομάδες, συλλογικότητες και φορείς της πόλης, που ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.

Το διήμερο είναι έτσι οργανωμένο, ώστε να περιλαμβάνει φιλοξενία στον χώρο του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και εργασίες για τη μερική αποκατάσταση των ζημιών σε κλίμα γιορτής, χαράς και δημιουργίας.

 

Το ζητούμενο είναι η συνεύρεση, η αλληλεπίδραση, η αλληλεγγύη μέσα από τη συλλογική δράση για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου.Ζητούμενο επίσης είναι η ενδυνάμωση της σχέσης του θεραπευτικού προγράμματος με την τοπική κοινωνία, γιατί η ΕΞΟΔΟΣ ανήκει στους χιλιάδες ανθρώπους που ζήτησαν και πήραν βοήθεια στα 35 χρόνια ιστορίας της, ανήκει σε αυτούς που σήμερα είναι σε διαδικασία θεραπείας, ανήκει δε πολύ περισσότερο σε αυτούς που στο μέλλον θα χρειαστούν τη βοήθειά της.ΑΝΗΚΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

 

Προηγούμενο άρθρο «Κορδέλα» την Παρασκευή στη μεγαλύτερη σύγχρονη δωρεά στον Δήμο Τρικκαίων
Επόμενο άρθρο Δημήτρης Κουρέτας: Να μιλάμε ανοιχτά για τις εξαρτήσεις