Ημερίδα με θέμα «Ο τομέας της ύδρευσης στις Θεσσαλικές πόλεις και οικισμούς – Προβλήματα και προοπτικές», διοργανώνει το Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ την Πέμπτη 23 Μαΐου και ώρα έναρξης 6 μμστην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Καλλιθέας & Τζαβέλα), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πλαισιωμένος από μηχανικούς μέλη της Δομής Υδάτων του ΤΕΕ (Ζωή Παπαβασιλείου, Ελένη Καλογιάννη, Θεόφιλος Σκουταράς, Χαρίδημος Χαραλαμπάκης και Σταυρούλα Τσιτσιφλή), ο πρόεδρος Ντ. Διαμάντος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά στοιχεία της πρότασης του ΤΕΕ επικεντρώνοντας:
– στην ανάγκη διαφύλαξης-διασφάλισης της επάρκειας και ποιότητας των υδατικών αποθεμάτων, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να επιταχυνθεί η προώθηση των κατάλληλων έργων υποδομής αλλά και τον αποκλεισμό κάθε προοπτικής που θα μπορούσε να ζημιώσει τα υδατικά αποθέματα της Θεσσαλίας. Ειδικά για την υπόθεση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Ελασσόνας σημείωσε πως «η υδρολογική έρευνα της περιοχής της Ελασσόνας διαχρονικά κατέδειξε μία πλούσια σε υπόγειους υδροφορείς περιοχή αλλά, και σε μικρά και μεγάλα ρέματα και ποταμούς συνεχούς και μη ροής, η οποία μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει την λύση, για την περιοχή εκείνη αλλά και την ευρύτερη, για το υπ΄ αρ. 1η προτεραιότητα που θέτει η ΕΟ 60/2000 και ο Ν.3199/2003 για την ύδρευση του πληθυσμού. Και στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να διαφυλαχθεί από πολύ πιθανές μειώσεις- υποβαθμίσεις αλλά, και μολύνσεις που θα προέλθουν από ενέργειες διατάραξης της γεωλογικής μορφολογίας της περιοχής μέσω της εξόρυξης και χρήσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων».
– στην στρατηγική διαχείρισης των υδατικών πόρων σε περιφερειακό επίπεδο, δίχως τοπικιστικές αγκυλώσεις, σημειώνοντας ότι τα υπό έγκριση Σχέδια Διαχείρισης αποτελούν σημαντικό πρώτο βήμα.
– στις θεσμικές παρεμβάσεις που επιβάλλονται σε επίπεδο των καλλικρατικών δήμων για εκσυγχρονισμό των δομών που διαχειρίζονται την ύδρευση (ΔΕΥΑ).
– στην υποχρέωση να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση να μην απεμποληθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των φορέων που το διαχειρίζονται. Ειδικότερα ο Ντ. Διαμάντος υπογράμμισε πως «οι ιδιώτες στο νερό ‘‘τα έκαναν μούσκεμα”. Αύξηση έως 265% είχε η τιμή του νερού σε όσες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες ύδρευσης, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, όπου επισημαίνεται ότι με μόνο όφελος το υψηλότερο δυνατό κέρδος κινούνται οι εταιρείες που πήραν κατά καιρούς τις υπηρεσίες ύδρευσης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα.Στο Παρίσι: το δίκτυο ύδρευσης δόθηκε το 1984 στις εταιρείες Suez (διεκδικεί το δίκτυο στη Θεσ/νίκη και την ΕΥΔΑΠ μαζί με την ΑΚΤΩΡ) και Veolia. Μέχρι το 1997 η τιμή του κυβικού αυξήθηκε κατά 265%, όταν ο πληθωρισμός έφτασε μόλις στο 70%. Η ύδρευση της Πόλης του Φωτός επέστρεψε στις δημοτικές υπηρεσίες το 2009, μετά την αποκάλυψη των μονοπωλιακών πολιτικών.Στο Βερολίνο: το 1999 το 49,9% της εταιρείας ύδρευσης εξαγοράστηκε από τη Vivendi (νυν Veolia), τη γερμανική πολυεθνική RWE Acqua και την επίσης γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz. Λίγα χρόνια μετά τα τιμολόγια άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, με ποσοστά της τάξης του 15% με 20% ετησίως. Αποτέλεσμα, η τιμή του νερού να συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Το προσωπικό της επιχείρησης μειώθηκε κατά 2.000 άτομα.Στην Γκρενόμπλ: την ύδρευση ανέλαβε η θυγατρική της Suez, COGESE, με 25ετή μίσθωση. Το 1995 τόσο ο δήμαρχος Καρινιόν όσο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για υπόθεση διαφθοράς.
Η Ημερίδα της Πέμπτης στο ΤΕΕ έχει το ακόλουθο πρόγραμμα:
*1ο Προεδρείο: Δημήτρης Χύτας , Αθηνά Κατσή, Θεόφιλος Σκουταράς
– Χαιρετισμοί προέδρου ΤΕΕ Κ &Δ Θεσσαλίας Κων. Διαμάντου και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού.
-«Καταγραφή της κατάστασης του τομέα ύδρευσης στη Θεσσαλία – Στρατηγικές επίλυσης » (συλλογική παρουσίαση Δομής Υδάτων) Γιάννης Θανόπουλος, δρ. πολιτικός μηχανικός, συντονιστής, Ελένη Καλογιάννη, μηχανικός περιβάλλοντος και Ζωή Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός, μέλη της Δομής Υδάτων του ΤΕΕ.
– «Υδατικά συστήματα Θεσσαλίας-Ύδρευση αστικών κέντρων-δυνατότητες, προοπτικές», Αλέξανδρος Μπέλεσης, γεωλόγος
– «Το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», Χριστίνα Θεοχάρη, δρ. περιβαλλοντολόγος πολιτικός μηχανικός, συντονίστρια θεμάτων κλιματικής αλλαγής του ΤΕΕ.
*2ο Προεδρείο: Χρήστος Παληός, Ηλέκτρα Θελούρα, Τζήκας Κώστας.
– «Ολοκληρωμένη διαχείριση υδρευτικού νερού στο πλαίσιο των Σχεδίων Ασφαλείας Νερού», Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής Ε.Μ.Π.
–Τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων (Τοπική Αυτοδιοίκηση Α/Β Βαθμού, Επιμελητήρια κλπ), Παρεμβάσεις – Συζήτηση.