Ημέρες των παιδιών και των ηλικιωμένων- του όμορφου και του άσχημου


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ημέρα των παιδιών και των ηλικιωμένων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων την Δευτέρα 7 Ιουλίου στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας με τίτλο «Ό,τι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»

Τρεις γενιές αντάμωσαν σε μια γιορτή αναμνήσεων όπου η λήθη έδωσε την θέση της σε ζωντανές αφηγήσεις ιστοριών και εμπειριών πολλών δεκαετιών πίσω.

Αρχικά, η νεότατη γιαγιά Ντίνα Παπαγιαννούλη χωρίς τσεμπέρι και μακρύ μαύρο φουστάνι, χωρίς δηλ. να φέρει την εικόνα της παραδοσιακής γιαγιάς του τόπου μας, αφηγήθηκε με ζωντάνια στα παιδιά την ιστορία της παραγιαγιάς της Κων/νας που έζησε πριν εκατό και πλέον χρόνια.

Μετέφερε στους μικρούς ακροατές το σκηνικό ενός αγροτικού προπολεμικού σπιτιού όπου η πολυπληθής οικογένεια γύρω-γύρω από το τζάκι – χωρίς τηλεόραση , ραδιόφωνο, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές – με μοναδική εστία φωτισμού τα γκαζοκάντηλα συζητούσε και με ευρηματικά παιχνίδια διασκέδαζε. Με παραστατικότητα η γιαγιά Ντίνα διηγήθηκε το παιχνίδι της εύρεσης αντικειμένων με δεδομένη την αρχική συλλαβή και το μπέρδεμα της αγράμματης γιαγιάς που δεν εννοούσε να καταλάβει την αρχή των λέξεων. Τα παιδιά περιπλανήθηκαν σ΄αυτό το ταξίδι στον χρόνο νοιώθοντας την διαφορά του τρόπου ζωής αλλά και την ζεστασιά της ελληνικής οικογένειας, πλούσιας σε συναισθήματα αγάπης και ουσιαστικής επικοινωνίας.

Στη συνέχεια του προγράμματος την σκυτάλη της αφήγησης πήρε η γλυκύτατη και επίσης νεότατη γιαγιά Φιλίτσα Κρομμύδα η οποία περιέγραψε στα παιδιά  σκηνές από την καθημερινότητα της, σε πολύ νεαρή ηλικία, στην Βενεζουέλα όπου βρέθηκε για προσωπικούς λόγους.

Η μνήμη της αρμένισε στην σπουδαία ελληνική κοινότητα της δεκαετίας του ΄80 η οποία κρατούσε άσβεστο το φως του ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου με την διδαχή της ελληνικής γλώσσας, την πίστη στην ορθοδοξία και την διατήρηση ή αναβίωση των ηθών και εθίμων του λαού μας.

Η γιαγιά Φιλίτσα με την απλότητα και πραότητα του λόγου της καθήλωσε τα παιδιά γιατί η αφήγησή της ήταν το οδοιπορικό μιας ελληνίδας μετανάστριας, ένα οδοιπορικό διανθισμένο με παραμυθένια στοιχεία δίνοντας την διάσταση της ζωής του έλληνα σε άλλους τόπους και χρόνους.

H Tρίτη 8 Ιουλίου ήταν η ημέρα του όμορφου και του άσχημου. Η εξαίρετη θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός, Βίκυ Ιακωβάκη αφηγήθηκε με θεατρικότητα, κίνηση και ένταση την ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ασχημόπαπο»

Τα παιδιά ξεχώρισαν τις περιγραφές της ομορφιάς και της ασχήμιας και διαπίστωσαν πως στην ιστορία αλλάζουν οι αντιλήψεις για το ποιος είναι όμορφος γιατί η ομορφιά και η ασχήμια είναι κατ΄εξοχήν υποκειμενικές έννοιες. Όταν η ευτυχία συνδέεται αποκλειστικά με την εξωτερική εμφάνιση και η απώλεια αυτής προκαλεί δυστυχία, τότε έρχεται το Ασχημόπαπο για να μας υπενθυμήσει ότι η ευτυχία βασίζεται στον πλούσιο ψυχισμό, στον συναισθηματικό μας κόσμο κυρίως και όχι στον οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα.

Μετά την συναρπαστική βιωματική προσέγγιση του παραμυθιού από την Βίκυ Ιακωβάκη ακολούθησε ένα παιχνίδι κατά το οποίο τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να μπουν στη θέση του Ασχημόπαπου και να αισθανθούν πως νοιώθει που οι άλλοι το περιγελούν για την ασχήμια του. Επίσης τα παιδιά μπήκαν και στη θέση των άλλων που κρίνουν το Ασχημόπαπο για την άσχημη εμφάνισή του.

Το παραμύθι έχει πολλούς συμβολισμούς. Τα παιδιά διαπίστωσαν ότι αν αγαπάς κάποιον, αυτός γίνεται όμορφος, αρκεί να τον αγαπήσεις πραγματικά, αρκεί να ψάξεις τον εσωτερικό του κόσμο, το βάθος της ψυχής του και όχι το περιτύλιγμα.

 

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των επόμενων ημερών διαφοροποιείται λόγω συμμετοχής των εργαζομένων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 και διαμορφώνεται ως κάτωθι:

 

Πέμπτη 10 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί

«Η μέρα του ψηλού και του χαμηλού»

Διαβάζουμε το βιβλίο του Eric Puybaret «Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα»

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Για παιδιά 5 – 8 ετών.

Πέμπτη 10 Ιουλίου, 11:00 – 12:00, το πρωί

«Η μέρα των σκληρών και των μαλακών. Η μέρα των σκαντζόχοιρων»

Διαβάζουμε τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου « Ο Τρυφεράκανθος» και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου « Ο σκαντζόχοιρος»  που ξέχασε να φοβηθεί και στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας σκαντζόχοιρο.
Με την θεατροπαιδαγωγό – ηθοποιό Βίκυ Ιακωβάκη.

Για παιδιά 5 – 8 ετών.

Παρασκευή 11 Ιουλίου, 10:00 – 11:00, το πρωί

«Η μέρα των ορατών και των αοράτων. Το αόρατο μελάνι»

Φτιάχνουμε αόρατο μελάνι και στέλνουμε μυστικά μηνύματα στους φίλους μας.

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη.

Για παιδιά 6 – 10 ετών.

Παρασκευή 11 Ιουλίου, 11:00 – 12:30, το πρωί

«Χαρτογραφώντας αντίθετους κόσμους, 4η συνάντηση»

 

Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο χάρτη που θα περιλαμβάνει τις χώρες όλων των αντίθετων κόσμων και ακόμα τους δρόμους για να ταξιδέψεις από τον ένα κόσμο στον άλλο, τους κατοίκους που ζουν σε κάθε χώρα, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ιστορίες που αφηγούνται.Με τον εικονογράφο – συγγραφέα Θανάση Τζιμούλη.

Για παιδιά 6 – 12 ετών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση στην πλ. Ρήγα Φεραίου για τη «μικρή ΔΕΗ»
Επόμενο άρθρο Μεταφέρεται το Τμήμα Πρόνοιας και Αλληλεγγύης