Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 23-10-2013, με θέμα: ’’Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ηλεκτρονική επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια», του Υπουργείου ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.’’
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Ακούγοντας τον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, για μια ακόμα φορά πάρα πολλοί σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα αναρωτήθηκαν αν ούτε τώρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ούτε στα θέματα της διακοπής της χρηματοδότησης σε ένα Κόμμα που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και βρίσκουμε πολλούς αστερίσκους και πολλά «ναι μεν, αλλά».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελικά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι το κομματικό συμφέρον είναι πάνω από το συμφέρον του τόπου. Η γενναιότητα να πούμε ένα «ναι» σε κάποια πράγματα δυστυχώς λείπει. Και προσπαθούμε με φύλλα συκής να την ωραιοποιήσουμε για να την παρουσιάσουμε ως ένδειξη αγωνίας για το δημοκρατικό πολίτευμα, ως ένδειξη αγωνίας μήπως οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιηθούν και μέσω αυτού του νόμου, ο οποίος αφορά κρατική χρηματοδότηση.
Πώς μπορεί να συνδεθεί μία χρηματοδότηση σε ένα κόμμα με τους κοινωνικούς αγώνες; Αυτά εγώ πραγματικά δεν μπορώ να τα αντιληφθώ.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ουσία είναι μία. Επιτέλους τα περισσότερα κόμματα μέσα σ’ αυτή τη Βουλή συμφώνησαν σε κάποιους κανόνες που θα θωρακίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η δημοκρατία τους ανέχεται όλους, αλλά πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή και να μπορεί να πολεμήσει τους εχθρούς της. Μέσω αυτής της διάταξης, λοιπόν, αυτό κάνει σήμερα το Κοινοβούλιο. Και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό ότι τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα-και τα άλλα που συμφωνούν μ’ αυτήν την τροπολογία- μπορούμε επιτέλους να θέσουμε ένα ανάχωμα σ’ αυτούς που επιβουλεύονται το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η δεύτερη παρατήρηση την οποία έχω να κάνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά τα πανεπιστήμια. Ακούσαμε πάλι εδώ σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι αντιδημοκρατικοί είμαστε όλοι εμείς που θέλουμε ανοιχτά πανεπιστήμια και ότι δημοκράτες είναι αυτοί που κρατάνε τα πανεπιστήμια κλειστά με το «έτσι θέλω». Έτσι αντιλαμβάνεστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη δημοκρατία; Αποτελούν αμελητέα ποσότητα οι είκοσι χιλιάδες φοιτητές που φωνάζουν για ανοιχτά πανεπιστήμια; Είναι περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες αυτοί που θέλουν κλειστά τα πανεπιστήμια; Ποιον προστατεύετε με τα κλειστά πανεπιστήμια; Ποιον υπηρετείτε; Το παιδί του φτωχού, τα παιδιά του αγρότη ή τα συμφέροντα των πανεπιστημιακών; Μπορεί να μην τα ομολογείτε, αλλά τα υπηρετείτε με τη στάση σας. Και θα πρέπει κάποια στιγμή σ’ αυτήν την Αίθουσα να λέμε όλες τις αλήθειες.
Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό. Όσον αφορά τώρα το αν θα πρέπει να μπουν ή όχι σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα κάποιοι υπάλληλοι, θα σας έλεγα ότι επιτέλους γι’ αυτό έχουν ψηφιστεί το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση. Δεν ψηφίστηκαν για να υπακούουν στην κάθε συντεχνία. Έλεος πια! Αυτός ο τόπος έχει τεράστια προβλήματα. Ας ξεπεράσουμε, λοιπόν, τις συντεχνίες και ας δούμε το αύριο που δεν μας περιμένει.
Άκουσα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να λέει ότι περίπου αυτή η Κυβέρνηση υπηρετεί την ανομία και ότι όλοι εμείς είμαστε περίπου παράνομοι ή ημι-παράνομοι και ότι θα έρθουν να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα. Μα, σοβαρολογούμε σ’ αυτήν την Αίθουσα; Εμείς υπηρετούμε την ανομία; Αποτελεί υπεράσπιση της δημοκρατίας η ύπαρξη του καθεστώτος που υπάρχει σήμερα στην ΕΡΤ και η κατάληψη του κτηρίου της Αγίας Παρασκευής; Υπερασπίζεστε τη δημοκρατία με το να λέτε «ναι» στους συνδικαλιστές για όλα;
Η περίπτωση της ΕΡΤ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει κριθεί ή θα κριθεί από το λαό. Όμως, τώρα έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο καθεστώς και πήγαμε στην επόμενη μέρα. Έστω και τώρα, συνεργαστείτε. Εμείς θα αναλάβουμε το δικό μας κόστος για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Δεν θα πρέπει, όμως, τώρα να πάμε στην επόμενη μέρα; Δεν πρέπει να συμβάλετε και εσείς σ’ αυτό και να πείτε και εσείς ένα λόγο σ’ αυτούς που μπορείτε να επηρεάσετε –και το λέω καλοπροαίρετα και όχι με άλλη έννοια- και να πείτε ότι επιτέλους θα πρέπει να αποδώσουν το κτήριο στον ελληνικό λαό στον οποίο ανήκει; Το κτήριο της Αγίας Παρασκευής δεν ανήκει σε καμία συντεχνία.
Η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να λειτουργήσει και να κρίνουμε αν λειτουργεί σωστά. Όλοι συμφωνούμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Όμως, θα πρότεινα έστω και τώρα να συμβάλετε, ώστε να έχουμε μία δημόσια τηλεόραση αντάξια του λαού μας.
Επίσης, θα πρέπει να σταματήσετε αυτό το εμπάργκο που έγκειται στο ότι δεν πάτε στις εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης. Τι θα πει «δεν πάμε»; Θα πρέπει να υπερασπίσετε τις θέσεις σας στο ελεύθερο βήμα του ελληνικού λαού. Γιατί δεν πάτε; Τι φοβάστε; Ότι θα νομιμοποιήσετε την ΕΡΤ; Την έχει ήδη νομιμοποιήσει η Βουλή και τη νομιμοποιεί κάθε μέρα.
Και έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε κάτι τελευταίο για το σχέδιο νόμου.
Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι, για να έρθουν επενδυτές και να γίνουν επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια και στις κυβερνήσεις και στα κόμματα και στο κράτος. Το κράτος έχει συνέχεια. Το «δεν αναγνωρίζω τι έκανε ο προηγούμενος» δεν συμβαίνει πουθενά στο διεθνές δίκαιο. Μ’ αυτήν την έννοια, δεν νομίζω ότι προσφέρουμε την καλύτερη υπηρεσία στους επενδυτές με το να έρχεται κάθε φορά ένας Υπουργός και να αλλάζει ό,τι συμφώνησε ο προηγούμενος. Το σταθερό επενδυτικό περιβάλλον σημαίνει σταθερούς κανόνες, τους οποίους θα πρέπει όλοι να υπηρετούμε. Εγώ διαφωνώ με το να εξουσιοδοτήσει η Βουλή τον Υπουργό να αλλάζει μελλοντικά με δική του απόφαση τις τιμές για τους μελλοντικούς επενδυτές. Αυτό δεν μου ακούγεται πολύ δημοκρατικό. Η Βουλή πρέπει να είναι πάντα παρούσα.
Μ’ αυτήν την έννοια, και η ρύθμιση για τα λατομεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ, γιατί τα αδρανή υλικά ελλείπουν στην ελληνική περιφέρεια και η υπερευαισθησία κάποιων για το περιβάλλον μάλλον ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια εξεύρεσης αδρανών υλικών και ανεβάζει το κόστος των δημοσίων έργων.
Για τους λόγους αυτούς, υπερψηφίζουμε το σχέδιο νόμου και καλούμε και όλους τους συναδέλφους να το υπερψηφίσουν.