Ηλ. Βλαχογιάννης: Να διαπραγματευτούμε σκληρά τα δικαιώματα της Ελλάδας


Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης με θέμα: «Εξέταση της Πρότασης Κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

Έπρεπε να είναι παρόντες και οι Υπουργοί Εθνική Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, γιατί τα θέματα, λέει μεν ο Υπουργός ότι είναι κυρίως αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, αλλά δεν είναι του Λιμενικού, η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι πρωτίστως της ΕΛ.ΑΣ. και είναι το μέγιστο πρόβλημα, γιατί άλλο να εντοπίσουμε κάποιον στα σύνορα και να προσπαθήσουμε να τον απωθήσουμε και αν δεν μπορέσουμε μετά να τον συλλάβουμε και άλλο τι γίνεται από εκεί και πέρα; Αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική πολιτεία και την ΕΛ.ΑΣ. ειδικότερα. Φοβάμαι, κύριε Πρόεδρε, ότι οι συντάκτες της Έκθεσης σκοπίμως φαίνεται ότι αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα. Αναφέρθηκε και προηγουμένως ότι άλλα τα δεδομένα για τα Σκανδιναβικά κράτη και άλλα για τα ελληνικά. Μπορεί πραγματικά κάποιος καλοπροαίρετος να υποθέσει ότι όταν θα συλλάβουν κάποιον στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στα θαλάσσια σύνορα, στο ενδιάμεσο, στην Ανοιχτή Θάλασσα, πέρα από τα χωρικά ύδατα, θα μπορέσουμε να τον επαναπροωθήσουμε στη χώρα προέλευσής του; πώς θα το κάνουμε αυτό, όταν η Συμφωνία επανεισδοχής της Ελλάδος, Ε.Ε., Τουρκίας στην ουσία δεν ισχύει, ποτέ δεν ίσχυσε;

Προαπαιτούμενο, για να προχωρήσουμε στη συζήτηση αυτού του Κανονισμού, είναι οι συμφωνίες επανεισδοχής με τις τρίτες χώρες και κυρίως τις χώρες προέλευσης, αλλά και διέλευσης των μεταναστών, να τηρηθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις, όπως κάναμε εμείς δυστυχώς με τον Γεώργιο Παπανδρέου όταν ήρθε ο κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Δεύτερον, έγινε αναφορά στα χωρικά ύδατα. Είναι καθορισμένα τα χωρικά ύδατα μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Μικρασιατικής Ακτής, για εμάς για τα τρίτα κράτη και την Ε.Ε.;

………….Δηλαδή είναι προαπαιτούμενο, επομένως η Ε.Ε. τα αναγνωρίζει; Το κυριαρχικό δικαίωμα το δικό μας το αναγνωρίζει η Ε.Ε.; Εκεί θέλω να καταλήξω. Αυτό θέλω να επιβεβαιώσω μέσω αυτού του Κανονισμού.

Το τρίτο που θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, η Τουρκία που είναι η χώρα υπό ένταξη, τι σχέση έχει με αυτό τον Κανονισμό; Ουδεμία θα μου πει κάποιος καλόπιστος, γιατί μιλάμε για τα ευρωπαϊκά κράτη. Από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρείται ασφαλής χώρα; Από πλευράς υπάτης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θεωρείται ασφαλής χώρα η Τουρκία; Αν επαναπροωθηθεί κάποιος στην Τουρκία, θεωρείται ότι εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο ή το παραβιάζει; Δηλαδή, μία χώρα που θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης τηρεί τα κριτήρια της ασφαλούς χώρας; Όταν τη βολεύει ή όταν βολεύει τους τρίτους, τη θεωρούν ασφαλή χώρα και τη βάζουν να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν δεν τους βολεύει λένε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα που πρέπει να δεχτεί και να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές κυρίως ως προς το καθεστώς του ασύλου». Τεράστιο πρόβλημα το οποίο παράλληλα με τη συζήτηση αυτού του Κανονισμού, θα πρέπει να το θέσουμε.

Για την FRONTEX πραγματικά κι εγώ έχω μία απορία, αν όλες οι δαπάνες καλύπτονται από την Ελλάδα ή καλύπτονται από τις χώρες της Ε.Ε.; Όχι όμως από το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ετέθη από Ελληνικής πλευράς και εάν δεν ετέθη γιατί δεν ετέθη θέμα κατάργησης του Δουβλίνου 2; Μιλάμε για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών μόνο από τη χώρα εισδοχής; Αυτό που η Ελλάδα τότε υποχρεώθηκε να αποδεχτεί και έκτοτε στην ουσία είμαστε η μόνη χώρα που διαχειρίζεται πάνω από το 60% των παράνομων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Δεν πρέπει αυτό επί ευκαιρία να το θέσουμε στον Κανονισμό; Είναι κάποια ερωτήματα, κύριε Υπουργέ που προφανώς δεν μας ικανοποιούν, όπως δεν μας ικανοποιούν και τα στατιστικά που δώσατε και δείχνουν ότι σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε συλλήψεις 0 τον Ιανουάριο, 29 το Φεβρουάριο, 13 το Μάρτιο, 0 τον Απρίλιο, 17 τον Μάιο και 0 τον Ιούνιο, την αντίστοιχη περίοδο φέτος έχουμε 327 τον Ιανουάριο, 404 τον Φεβρουάριο, 500 τον Μάρτιο, 650 τον Απρίλιο, 800 τον Μάιο. Αυτό τι δείχνει; Ότι όσο θωρακίζουμε τον Έβρο, τόσο τα θαλάσσια σύνορα θα δέχονται το μεγάλο κύμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Αυτό προφανώς δεν είναι θέμα έρευνας και διάσωσης, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι ευρωπαίοι, αλλά στην ουσία μέσω της FRONTEX, αυτό που κάνουν, κύριε Υπουργέ, και δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, είναι να καταγράφουν ποιοι μπαίνουν, έτσι ώστε αν κάποιος από αυτούς ξεφύγει και πάει στην Ευρώπη, να μας τους στείλουν πίσω ως δαπάνες της Ελλάδας.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν αυτό τον Κανονισμό να τον ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν δεν διαπραγματευτεί σκληρά τα δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία δυστυχώς είναι μόνο υποχρεώσεις μέχρι τώρα σ’ ότι αφορά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Καταλαβαίνω τη θέση σας, όλοι μαζί θα σας στηρίξουμε, γιατί η Ελλάδα στα εθνικά θέματα πρέπει να είναι ενωμένη.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Κυρίτση - Λυκουρέντζου για τα προβλήματα του Γ.Ν. Τρικάλων
Επόμενο άρθρο Βελτίωση υποδομών ύδρευσης του Δήμου Καλαμπάκας