Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 10-6-2013 με θέμα: «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010 »
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που πολύ καιρό το περιμέναμε και πιστεύω ότι το περιμένουν όλοι οι δανειολήπτες, γιατί πραγματικά θα ανακουφίσει πάρα πολλά νοικοκυριά που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να θέλουν να είναι συνεπείς και να μην μπορούν.
Πολλοί θα αναρωτηθούν: Είναι αυτό το καλύτερο το οποίο μπορούσε να φέρει αυτή η Κυβέρνηση; Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά πάντα τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα και πάντα κρίνουμε με αυτά που μπορεί τη δεδομένη στιγμή να δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός και μπορεί να αντέξει η οικονομία.
Υπό αυτό το πρίσμα πραγματικά αυτό το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ καλό δίοτι καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας -των ενήμερων δανειοληπτών- και αυτών εναντίον των οποίων δεν έχει κινηθεί η διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης από τις πιστώτριες τράπεζες και τα σχετικά ιδρύματα.
Ακούστηκαν εδώ, σ’ αυτήν την Αίθουσα επιμέρους και γενικότερες ενστάσεις. Για τις επιμέρους ενστάσεις μπορεί κανείς να συμφωνήσει, μπορεί και να διαφωνήσει, για παράδειγμα για το εάν το ατομικό εισόδημα των 15.000 ευρώ ή το οικογενειακό εισόδημα των 25.000 ευρώ είναι επαρκές. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα έπρεπε να είναι ίσως μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αδύναμες κοινωνικά τάξεις, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση, ευνοϊκότερη μεταχείριση έναντι των πολλών δανειοληπτών και με αυτήν την κατεύθυνση που κινείται το νομοσχέδιο πιστεύω ότι αντιμετωπίζει θετικά το μεγάλο πρόβλημα αυτών των κατηγοριών των συνανθρώπων μας.
Επίσης, ακούστηκε κι από πλευράς του κυρίου Υπουργού -ή νομίζω του κυρίου Υφυπουργού- ότι το μέσο ύψος των δανείων κυμαίνεται περίπου στις 70.000. Άρα το ποσό που μέσω αυτού του νόμου καλύπτεται, που είναι περίπου υπερδιπλάσιο κατά μέσο όρο, προφανώς καλύπτει την αντικειμενική αξία σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία. Ενστάσεις μπορεί κανείς να διατυπώσει για το αν πρέπει να καλύπτει μόνο την πρώτη κατοικία ή πρέπει να καλύπτει την πρώτη ιδιοκτησία. Γιατί κάποιος μπορεί να κληρονόμησε ένα σπίτι, αλλά αυτός θέλησε να έχει το δικό του κεραμίδι, θέλησε να χτίσει το δικό του σπίτι. Αυτόν δεν τον καλύπτει. Ίσως είναι κάποιες λεπτομέρειες που θα μπορούσε να τις δει η Κυβέρνηση είτε τώρα είτε στο μέλλον.
Ειπώθηκε «γιατί να μην χαρίσουμε το 50% των δανείων;». Καλό θα ήταν να χαρίσουμε το 100% των δανείων. Το θέμα είναι πού θα τα βρούμε και πάντα, ποιος θα πληρώσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κάθε σεισάχθεια μπορεί να φαίνεται εξαρχής ένα δίκαιο μέτρο, αλλά έχει μέσα της κι αυτή την αδικία, γιατί τιμωρεί τους συνεπείς νοικοκυραίους, αυτούς που έκαναν οικονομίες, έχτισαν το δικό τους κεραμίδι και δεν είναι σήμερα χρεωμένοι. Γιατί νοικοκύρης, ας μην γελιόμαστε, πάντα ξέραμε ότι ήταν αυτός ο οποίος ξόδευε αυτά που έβγαζε κι έβαζε και κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης. Τώρα, όμως, με την κρίση προφανώς αυτό δεν ισχύει. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση φέρνει αυτήν τη ρύθμιση που καλύπτει περίπου το 80% των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας.
Είδαμε, όμως, ότι η Αντιπολίτευση δεν συμφωνεί ούτε στη γενική αρχή. Ας το ψηφίσει επί της αρχής και να διαφωνήσει επί των άρθρων. Ας κάνει ένα βήμα, όπως είπε και ο προλαλήσας συνάδελφός μας, όπως η Νέα Δημοκρατία πάντα το έκανε σαν Αντιπολίτευση. Ασκούσε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Είχε το θάρρος να λέει «ΝΑΙ» εκεί που έπρεπε να συμπορευτεί με την Κυβέρνηση, κι είχε και το θάρρος να λέει «ΟΧΙ» εκεί που έπρεπε να πει «ΟΧΙ».
Ας πει επιτέλους η Αντιπολίτευση κι ένα «ΝΑΙ» επί της αρχής, ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση κι ότι διαφωνεί στα επιμέρους, να δούμε πού μπορούμε να συμπληρώσουμε, πού μπορούμε να κάνουμε επιμέρους ρυθμίσεις.
Κάποιοι μίλησαν για ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης. Ανατροπή στα δημοκρατικά πολιτεύματα γίνεται μόνο με την εντολή του λαού, δεν γίνεται γιατί το θέλουμε εμείς, αλλιώς θα είχαμε ανατρέψει όλες τις κυβερνήσεις με το λόγο μας. Ο λαός θα κρίνει όταν έρθει η ώρα. Και απ’ ό,τι όλοι προβλέπουμε και προβλέπεται, αυτή η ώρα θα αργήσει αφενός, αλλά όταν θα έρθει, θα είναι δίκαιη για μας και πολύ σκληρή για εσάς. Γιατί η στάση που τηρείτε δεν προσφέρει στο λαό αυτό το οποίο επιζητά αυτή τη στιγμή: Ελπίδα και στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις.
Ακούστηκε ότι εμείς υπηρετήσαμε και υπηρετούμε το μνημόνιο. Εμείς υπηρετούμε ό,τι είναι καλύτερο για την πατρίδα. Όταν λέγαμε «ΟΧΙ» στο μνημόνιο το εννοούσαμε, γιατί ήταν άλλες οι συνθήκες τότε κι άλλες οι συνθήκες τώρα. Και τώρα λέμε «ΟΧΙ» σε επιμέρους διατάξεις. Προσπαθούμε να τις τροποποιήσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι με πείσμα, επιμονή και υπομονή η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ο λαός θα τα καταφέρει, αυτή η Κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Γι’ αυτό ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.