Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 22-5-2013.
Παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του κ.ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Είναι μία καλή ευκαιρία σήμερα, να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, μια πραγματικότητα που όλοι την αποδεχόμαστε, ένα τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.
Θα ξεκινήσουμε από κάποιες σταθερές, ότι δηλαδή σε μία ελεύθερη οικονομία, ο τραπεζικός πυλώνας, το τραπεζικό σύστημα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να λειτουργήσει η ελεύθερη οικονομία. Ο ισχυρός τραπεζικός τομέας είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας.
Όταν εφαρμόστηκε η σεισάχθεια από τον Σόλωνα, πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ήταν άλλες οι εποχές και άλλα τα δεδομένα. Και προφανώς όλες οι περιπτώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δεν είναι ίδιες.
Όλοι λένε σε αυτή την Αίθουσα, τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί, να μην πληρώσουν. Έχουμε καταλήξει ποιοι είναι οι φτωχοί; Είναι αυτοί που δηλώνουν φτωχοί; Γιατί εμείς ξέρουμε χιλιάδες μικροσυνταξιούχους που έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από χιλιάδες εμπόρους, από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Ποιοι είναι οι φτωχοί στην προκειμένη περίπτωση; Είναι ασφαλές κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα; Το αποδέχονται όλες οι πτέρυγες αυτό, ότι το εισόδημα που δηλώνει κάποιος είναι ειλικρινές; Αν το αποδεχθούμε αυτό, ξεκινάμε από μία άλλη βάση. Αν δεν το αποδεχθούμε, πάλι πρέπει να ξεκινήσουμε από μία άλλη αφετηρία.
Το έχουμε πει το παράδειγμα στις φοιτητικές εστίες, που τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων δεν μπορούν να πάνε γιατί θεωρούνται υψηλόμισθοι και πάνε όλα τα άλλα παιδιά, των άλλων κατηγοριών συμπολιτών μας. Άρα, ποια δάνεια θα θεωρήσουμε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν και από ποιες κατηγορίες συμπολιτών μας;
Χρειάζεται πολλή μελέτη, χρειάζεται να το προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και κυρίως να μην δώσουμε βάση μόνο σε αυτό που δηλώνει κάποιος, αλλά να δούμε και κάποιες άλλες αντικειμενικές περιπτώσεις, που μπορούν να προσδιορίσουν το εισόδημα κάποιου είτε με τεκμαρτό τρόπο είτε με κάποιες άλλες σταθερές που θα αναζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου.
Σίγουρα, όμως, πρέπει να έρθει η ρύθμιση. Τελειώνουν οι συζητήσεις με τους πιστωτές μας και είναι θέμα ολίγων ημερών να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή των Ελλήνων. Θα έχουμε, επομένως, την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς κάθε μία από τις περιπτώσεις που χρήζουν πραγματικά βοήθειας, έτσι ώστε αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να βοηθηθούν. Από την άλλη, όμως, πρέπει να προσέξουμε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, γιατί είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας ελεύθερης οικονομίας, όπως είναι η δική μας.
Είπε προηγουμένως ο σεβαστός Πρόεδρος, ο κ. Γλέζος, ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία. Κύριε Πρόεδρε και στο λαό έχουμε την πλειοψηφία και στη Βουλή. Τα τρία Κόμματα που συγκροτούν και στηρίζουν αυτήν την Κυβέρνηση, έχουν για πρώτη φορά και στο λαό την πλειοψηφία.
……Γιατί απ’ ό,τι είδαμε τα ποσοστά σας δεν βαίνουν αυξανόμενα, μάλλον μειούμενα βαίνουν και γι’ αυτό σας πιάνει μια πρεμούρα προφανώς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης που θα έρθει στην ώρα της.
Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε υπόψη μας τις εκλογές. Δεν έχει ανάγκη ο τόπος από εκλογές. Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, έχει ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, έχει ανάγκη από λύσεις που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό.
Είναι σίγουρο ότι θα τις δώσουμε. Μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σε άλλη βάση. Θα ξέρουμε πλέον ότι υπάρχουν συστημικές τράπεζες. Θα ξέρουμε τις δυνατότητες που έχουν να δανειοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και τις δυνατότητες που έχει η πολιτεία να προβεί σε μια τέτοια ρύθμιση που και το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει, αλλά κυρίως θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι τους μπαταχτσήδες.
Ξέρετε ότι δεν δανείζονται μόνο αυτοί που έχουν ανάγκη, δανειζόντουσαν και αυτοί που ήθελαν να πάνε διακοπές ή να πάρουν πολυτελή αυτοκίνητα. Δεν θα υπάξουμε όλες αυτές τις κατηγορίες σε μια περίπτωση. Δεν είναι ίδιες. Θα πρέπει η Βουλή να τις αναζητήσει πραγματικά με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την δυνατότητα που προσφέρει η οικονομία μας και το τραπεζικό σύστημα στη δεδομένη στιγμή.
Η ευαισθησία που δείχνει η μια πτέρυγα προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία από την άλλη πτέρυγα. Όλοι προερχόμαστε από τα λαϊκά στρώματα. Όλοι έχουμε την ίδια αγωνία για την επιβίωση των νοικοκυριών. Όλοι έχουμε την ίδια αγωνία για την πορεία της χώρας.
Είναι βέβαιο, όμως, ότι όσο πετυχαίνει η Κυβέρνηση τόσο οι επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης θα οξύνονται. Αυτό σημαίνει ότι πάμε καλά. Έχουμε περιθώριο να πάμε ακόμα καλύτερα, να τρέξουμε με πιο μεγάλες ταχύτητες.
Να είστε σίγουροι, όμως, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία σαν μια κυβέρνηση που πέτυχε σημαντικά πράγματα μέσα στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων πενήντα ετών και τότε όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε, σεβαστέ Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει με σωστά κριτήρια και είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του σε εμάς.