Ζωντανά Εδάφη: Επίκαιρη έκθεση στα Τρίκαλα, με πολλαπλές πολιτιστικές επιδράσεις


“Ζωντανά Εδάφη”, ο τίτλος της έκθεσης – βιωματικής δράσης, “ζωντανή” και ακμαία η καλλιτεχνική δραστηριότητα στα Τρίκαλα. Η ομώνυμη δράση, που πλαισιώνει και εμπλουτίζει αναδρομική έκθεση του Στέργιου Στάμου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2022 στο κτήριο της Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή – ιατρού. Πλήθος τρικαλινών και φίλων της τέχνης από όλη τη χώρα διαπίστωσαν το δυναμικό αποτέλεσμα της συνεργασίας καλλιτεχνών – Ιδρύματος – Μουσείου Τσιτσάνη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το βασικά στοιχεία της έκθεσης – δράσης είναι, η απεύθυνση στη νεολαία  και το προσφυγικό, υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και πράξεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας μορφών τέχνης και φορέων.

Συνεργασία

Για αυτή τη συνεργασία, στον χαιρετισμό του στο πρόγραμμα της έκθεσης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνει ότι ”αποτυπώνεται ουσιαστικά στην έκθεση σε επίπεδο Τέχνης”. Επίσης, ότι “δείχνει τον δρόμο για την ενίσχυση δράσεων που φορείς των Τρικάλων μπορούν να ακολουθήσουν για να ενσταλάξουν στην κοινωνία, ακόμη περισσότερες πολιτισμικές δράσεις”.

Νέα γενιά

Για τη νέα γενιά , εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος, η πρόεδρος κ. Στεφανία Τριγώνη τόνισε ότι “η διοίκηση του Ιδρύματος παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον αρχικό της στόχο αναφορικά με τη λειτουργία της Στέγης Τέχνης για παροχή στην εκπαιδευτική κοινότητα, πρόσβασης σε πολιτικές δράσεις υψηλού επιπέδου και η εξοικείωσή της με αυτές”. Για τον λόγο αυτόν το Ιδρυμα “στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης και έως τη λήξη της θα συνεχίσει, με πρωτοβουλία της, την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και των οργανωμένων ξεναγήσεων ομάδων ενηλίκων”.
Για το ίδιο ζήτημα, ο Στέργιος Στάμος υπενθύμισε ότι η πρώτη εβδομάδα της έκθεσης αφορούσε αποκλειστικά στην επίσκεψη ομάδων μαθητών/τριών από σχολεία των Τρικάλων.

Προσφυγικό

Για το θέμα του προσφυγικού και της ουσίας της έκθεσης, ο κ. Στάμος ανέφερε ότι, ουσιαστικά τα “Ζωντανά Εδάφη” αποτελούν έναν περαιτέρω εμπλουτισμό των ενοτήτων “Αναδομήσεις” και “Μεταναστεύσεις”, που ως “Γόρδιος Δεσμός” τα τελευταία 10 χρόνια προσεγγίζουν το ζήτημα, με τη χρήση υλικών που ανασυντίθενται και μετατρέπονται σε αισιόδοξα μηνύματα.

Ενώ η κ. Τριγώνη είχε τονίσει πως “η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος για επαναλειτουργία της Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού συνέπεσε με την πρόταση για τη συνδιοργάνωση με το Μουσείο Τσιτσάνη ενός αφιερώματος στο προσφυγικό ζήτημα”.

Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και τ. αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη, Μιχάλης Λάππας, έδωσε μέγιστη έμφαση στην πολιτιστική προσφορά της έκθεσης, της συνεργασίας του Μουσείου με το Ιδρυμα, της γενικότερης και ειδικότερης σημασίας της έκθεσης για τη νεολαία των Τρικάλων και συνολικά για  την καλλιτεχνική ζωή της πόλης.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Σοφία Αλεστά, η τ. αντιδήμαρχος Βασιλένα Μητσιάδη και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Π.Ε. Τρικάλων Ντίνος Μπάρδας, ενώ επιστολή – χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η έκθεση

“Με τη δράση αυτή, οι καλλιτέχνες επιδιώκουν την εξοικείωση των εφήβων με τη σύγχρονη τέχνη, τον προβληματισμό πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της τέχνης και της ενεργούς συμμετοχικής θέασης, ανοίγοντας έναν διάλογο μέσω της διαδραστικότητας και της βιωματικής διαδικασίας, επιτρέποντας την ανάπτυξη της προσωπικής κατανόησης” τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας- Μουσείου Τσιτσάνη Στέλιος Καραγιώργος.
Ετσι, στη διάρκεια των εγκαινίων, το πλήθος των πολιτών ξεναγήθηκε στην έκθεση στα τρία επίπεδα του κτηρίου, παίρνοντας μέρος σε διαδράσεις και βιωματικές δράσεις, καθώς τα “Ζωντανά Εδάφη” αποτελούν μια σύζευξη εικαστικών, γλυπτικής, θεάτρου, χορού, ψηφιακών μέσων, αφήγησης. Ακολούθησε, τέλος, μουσική βραδιά στον κήπο του κτηρίου.
Την έκθεση τίμησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ παρέστησαν επίσης, οι τ. αντιδήμαρχοι Γεωργία Κοτρώνη, Εφη Λεβέντη, ο περιφερειακός σύμβουλος  Χρ. Γακόπουλος και εκπρόσωποι φορέων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης:

8 Οκτωβρίου 2022 – 8 Ιανουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Τρίτη- Τετάρτη- Πέμπτη: 10:30-13:30 & 17:30- 20:30

Σάββατο- Κυριακή: 10:30-13:30

Δευτέρα- Τρίτη: Κλειστά

 Χώρος:

Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του κοινωφελούς ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή- ιατρού

Διεύθυνση: Βύρωνος & Γαριβάλδη, 42100, Τρίκαλα

 Ταυτότητα εκδήλωσης

Εγκαταστάσεις- Γλυπτά- Πίνακες: Στέργιος Στάμος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντονέλλα Χήρα

Χορογραφία: Σόνια Ντόβα

Performers: Χριστίνα Κρίθαρη, Σόνια Ντόβα

Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού υλικού: Χριστίνα Κρίθαρη

Αφήγηση: Βασίλης Νανάκης

Video art: Θανάσης Σούντας, Σόνια Ντόβα

Κοστούμια: Γιώργος Κάλλας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Καραλιόλιος

Φωτογραφίες Καταλόγου: Οδυσσέας Δραγατογιάννης

Βιντεοσκόπηση: Θανάσης Σούντας

Studio ηχογράφησης: Μουσείο Τσιτσάνη

Φιλική συμμετοχή:

Βάσω Γκουγκαρά, Φωτεινή Σπανού, Αναστασία Παπαϊωάννου,

Και οι έφηβες: Μαρίλια Ζαμπούρα, Δανάη Λούδα, Κωνσταντίνα Σιάσου- Παπαμιχαήλ

 

Συνεργαζόμενοι φορείς

E-trikala

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Η δράση “Ζωντανά Εδάφη” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Προηγούμενο άρθρο Ιστορικά - κλασικά αυτοκίνητα στο 11ο Ράλι Ολύμπου με επίκεντρο τα Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας