ΖΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Η τουριστική ανάπτυξη όλου του ορεινού όγκου το μέλλον του δήμου Πύλης Έχοντας υπηρετήσει το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 16 χρόνια, 12 εκ των οποίων ως κοινοτάρχης Στουρναραίικων, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Κουφογάζου κ. Νικόλαος Ζαμπάκας δηλώνει έτοιμος και με μεγάλη διάθεση  να προσφέρει με την εμπειρία του στον νεοσύστατο και ιδιαιτέρως απαιτητικό λόγω έκτασης και ανθρωπογεωγραφίας δήμο Πύλης. Κατηγορεί δε τον κ. Παντέρα για διγλωσσία και ασυνέπεια λόγων και έργων.

Ερ.: Έχετε υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από πολλά πόστα και έχετε ζήσει όλη τη μεταπολιτευτική εξέλιξή της. Πως κρίνετε τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη;

Ν. Ζαμπάκας: Ο Καλλικράτης μπορεί σε γενικές γραμμές και με βάση τα λεγόμενα των κυβερνώντων να φαίνεται θετικός αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το επιβεβαιώσει από πριν αφού όλα κρίνονται στην πορεία και στην πράξη. Συγκεκριμένα όμως όπως έγινε στο νομό Τρικάλων ο Καλλικράτης είναι το χειρότερο που μπορούσε να γίνει, γιατί από την εποχή της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας και την ένωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα ορεινά και μειονεκτικά πάντοτε είχανε διαφορετική μεταχείριση από την πολιτεία και νομίζω από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιος ορεινός όγκος στο νομό Τρικάλων καλό θα ήταν να υπήρχαν ορεινοί δήμοι ώστε να έχουν και τα πλεονεκτήματα του νόμου. Δηλαδή τέσσερις δήμοι είναι λίγοι για το νομό Τρικάλων ιδιαίτερα αν συγκρίνουμε με κάποιους από τους γύρω νομούς που με μικρότερο πληθυσμό έχουν περισσότερους δήμους. Τώρα αν στην πορεία κάποιος ορεινός δήμος δεν μπορούσε, επειδή πράγματι είναι δύσκολο, να προσφέρει τις αναγκαίες οργανωμένες υπηρεσίες που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, υπάρχει η πρόβλεψη κάποιων βασικών πραγμάτων. Στους ορεινούς και μειονεκτικούς όπως και στους νησιωτικούς δήμους δίνεται η δυνατότητα για υπηρεσίες όπως πολεοδομίες, νοσοκομεία κλπ να εξυπηρετούνται από τους κοντινότερους δήμους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργηθεί και στον ορεινό όγκο των Τρικάλων. Δυστυχώς δεν έγινε και τώρα αναγκαστικά θα συνυπάρξουν ορεινοί και πεδινοί.

Ερ.: Ποιος πιστεύετε ότι φταίει για τη δημιουργία μόνο τεσσάρων δήμων στο νομό Τρικάλων;

Ν. Ζαμπάκας: Όπως φάνηκε απ΄την όλη διαδικασία οι πρώτοι που φταίνε είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές. Πρώτο και κύριο αυτό. Δεύτερον, ο δήμαρχος του δήμου Πινδαίων φέρει και αυτός τις ευθύνες του. Επειδή παρακολουθώ, καίτοι δεν είμαι δημοτικός σύμβουλος, τα δημοτικά συμβούλια ως απλός κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλες αποφάσεις έπαιρνε στα συμβούλια-πιθανόν για το θεαθήναι, για την καλή εικόνα στους κατοίκους της περιοχής -άλλα έβγαινε και έλεγε στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες και στο τέλος δεν ακολουθούσε τις αποφάσεις αλλά έκανε άλλα. Να πάρουμε ως παράδειγμα την τελευταία απόφαση, όπου συμφώνησαν να επισκεφτούν τέσσερα άτομα τους βουλευτές και  να φτάσουν μέχρι τον υπουργό για τη δημιουργία ορεινού δήμου αλλά στην πορεία δεν τους κάλεσε ποτέ και αν πήγε τελικά ή δεν πήγε ουδείς το γνωρίζει.

Ερ.: Υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν και το δήμαρχο Τρικκαίων τον κ. Ταμήλο ως πρόεδρο της ΤΕΔΚ ότι δεν διεκδίκησε όσο θα έπρεπε τη δημιουργία περισσοτέρων  δήμων για το νομό Τρικάλων. Το σχόλιό σας.

Ν. Ζαμπάκας: Δεν αμφιβάλλω για αυτό που λέτε όμως εγώ δεν θα ασχοληθώ με το δήμο Τρικκαίων γιατί ο δήμαρχος Τρικκαίων ανήκει σε κάποιον άλλο πολιτικό χώρο ενώ όπως και την περίπτωση του Καποδίστρια που τη διαχειρίστηκε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έτσι και την περίπτωση του Καλλικράτη τη διαχειρίστηκε το ίδιο κόμμα. Δεν θα ρίξω λοιπόν τις ίδιες ευθύνες στον κ. Ταμήλο που δεν είναι κυβερνητικός. Τώρα βέβαια αν ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ μπορούσε να πάρει κάποια απόφαση με πιο σαφές νόημα τότε ίσως φέρει και αυτός κάποιες ευθύνες.

Ερ.: Ο Καλλικράτης ωστόσο όπως είπατε και πριν δεν καλύπτει τα κενά και τις ελλείψεις του Καποδίστρια. Πως θα λειτουργήσει;

Ν. Ζαμπάκας: Θα λειτουργήσει πιστεύω, χωρίς να το ξέρουμε αυτό εκ των προτέρων στα σίγουρα, στη βάση ενός μικρού νομού, το ¼ του νομού. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υπάρξουν υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν τα δύσβατα μέρη του ορεινού όγκου, κατά πόσον θα δοθεί η δυνατότητα στον κάμπο να υπάρξει πράγματι ανάπτυξη αλλά όλα αυτά εγώ πιστεύω όσες αρμοδιότητες και αν δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους-και απ’ότι φαίνεται τελευταία έχουμε ήδη μείωση στους διαθέσιμους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης- δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και το μόνο που εύχομαι είναι να μην πληρώσει στο τέλος ο λαός με φορολογία τον Καλλικράτη.

Ερ.: Τι είναι αυτό που σας κρατά ακόμη ενεργό να ασχοληθείτε με τον διευρυμένο πλέον δήμο Πύλης. Είναι απλά η αγάπη για τον τόπο σας. Είναι η αίσθηση του ανεκπλήρωτου; Θεωρείτε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν;

Ν. Ζαμπάκας: Αυτό που με κρατάει είναι το γεγονός ότι πάντοτε έδειχνα ενδιαφέρον για την περιοχή και το έχω αποδείξει αφού τελειώνοντας το λύκειο και τη σχολή λογιστών επέστρεψα, λόγω βέβαια και κάποιων οικογενειακών συνθηκών, στο χωριό. Ασχολήθηκα από μικρός το 1982 για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχασα τότε στις εκλογές αλλά εξελέγην πρόεδρος της κοινότητας Στουρναραίϊκων το ’86, το ’90 και το ’94. Γνωρίζω την περιοχή γιατί και ζω και δραστηριοποιούμαι στην περιοχή, αυτή τη στιγμή  διατηρώ ξενοδοχείο και ταβέρνα στα Στουρναραίϊκα. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι δεν γνωρίζω μόνο τον ορεινό όγκο του δήμου Πινδαίων αλλά γνωρίζω και αυτόν του δήμου Αιθήκων από την άποψη ότι έχουμε μαζί συλλόγους επαγγελματιών, ξενοδόχων, τα προβλήματα είναι κοινά, δεν διαφέρουν πολύ ανεξάρτητα αν δεν υπάρχει η ανάλογη ανάπτυξη στο δήμο Πινδαίων. Γνωρίζω όμως και την περιοχή του κάμπου γιατί υπήρξα μέλος των συμβουλίων περιοχής που προϋπήρξαν του Καποδίστρια και τότε υπήρχαν εκεί και χωριά του δήμου Γόμφων και χωριά του δήμου Πιαλείων και όλα τα χωριά του νυν δήμου Πύλης. Πιστεύω επομένως ότι έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής και αυτό με έκανε, με δεδομένο πάντα ότι είμαι ένας από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, να ασχοληθώ και με τα κοινά.

Ερ.: Είστε «απέναντι» στον μοναδικό συγχωριανό σας υποψήφιο επικεφαλής, τον κ. Παντέρα. Είναι ζήτημα κομματικών πεποιθήσεων ή αντιτίθεστε στο πρόσωπο του δημάρχου και στο έργο της παρούσας δημοτικής αρχής;

Ν. Ζαμπάκας: Καταρχάς την κομματική ταυτότητα του καθενός όλοι λίγο πολλοί τη γνωρίζουμε. Είναι γνωστή και η κομματική ταυτότητα του Λάκη όσο και η δική μου. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Όπως είπα και στην αρχή ο κυριότερος λόγος είναι ότι, επειδή παρακολουθώ τα συμβούλια και τα λοιπά, ενώ θα μπορούσε να προωθήσει ορισμένα βασικά ζητήματα της περιοχής δεν τα προώθησε και ορισμένα άλλα ενώ στα λόγια φαινόντουσαν «όλα καλά, όλα ωραία» στα έργα έχουν δείξει το αντίθετο. Όταν λοιπόν βλέπω ένα δήμαρχο άλλα να λέει και άλλα να πράττει εγώ δεν τον ακολουθώ.

Ερ.: Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον κ. Κουφογάζο;

Ν. Ζαμπάκας: Τον κ.Κουφογάζο δεν τον ξέρω πως λειτούργησε ως δήμαρχος, αφού δεν είναι στο δήμο μου. Εκείνο όμως που με έκανε να πάω στον συνδυασμό του είναι το γεγονός ότι βλέπω πως από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχει την απόλυτη στήριξη όλων, δεν βρέθηκε κανείς να πάει απέναντί του, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι λειτούργησε τουλάχιστον καλά ως δήμαρχος για την περιοχή του και φαντάζομαι ότι θα έχει κάποια συνεργασία και με τους υπόλοιπους για ένα διευρυμένο δήμο Πύλης.

Ερ.: Πόσο αλλάζει τώρα το πολιτικό σκηνικό μετά την αποχώρηση του κ. Παλλαντζά;

Ν. Ζαμπάκας: Η αποχώρηση Παλλαντζά είναι σίγουρο ότι αλλάζει το χάρτη στην περιοχή διότι αρχικά μιλούσαμε για 5 συνδυασμούς, τώρα μείνανε 4, εκ των οποίων ο συνδυασμός του κ. Αρμάγου ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο με συγκεκριμένη δύναμη και ποσοστά, και βλέπω ότι όλοι οι υπόλοιποι ξεκινάνε από ένα ποσοστό της τάξης του 30% και από’κεί και πέρα ποιος θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο και ποιος θα μείνει εκτός δεν μπορώ να το προβλέψω.

Ερ.: Αισθάνεστε καθόλου ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η παράταξή σας δείχνει να στηρίζει-ανεπίσημα τουλάχιστον-τον κ. Μαράβα παρά το γεγονός ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και λίγο πριν υπήρχαν ψίθυροι για την αυτόνομη κάθοδό του;

Ν. Ζαμπάκας: Θα διαφωνήσω μ’αυτό που είπατε. Δεν βλέπω κομματική στήριξη στο πρόσωπο του κ. Μαράβα όπως δεν βλέπω και το άλλο που ακούγεται ότι δηλαδή οι υποψήφιοι του κ. Παλλαντζά κατευθυνθήκανε στον κ. Μαράβα, γιατί στην πράξη επειδή το ψηφοδέλτιο του κ. Μαράβα ήτανε άδειο σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου έδινε περιθώριο να προσχωρήσουνε νέοι υποψήφιοι ενώ στον κ. Κουφογάζο-και ακόμη και στον κ. Παντέρα- δεν υπήρχε τέτοιο περιθώριο λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι τα ψηφοδέλτια τους είχανε μεγαλύτερη στελέχωση. Ναι μεν λοιπόν βλέπουμε ότι αρκετοί υποψήφιοι από το συνδυασμό του κ. Παλλαντζά έχουν απορροφηθεί από τον κ. Μαράβα όμως πολλοί προσχωρήσανε και στον κ. Κουφογάζο-και τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει ακόμη.

Ερ.: Είστε επιχειρηματίας που δραστηριοποιήστε στον τομέα του τουρισμού. Ο νέος δήμος Πύλης «κερδίζει» αναγνωρισιμότητα, όσον αφορά τον τουρισμό, στα μάτια του κόσμου λόγω Ελάτης και Περτουλίου. Ως εκπρόσωπος του πρώην πλέον δήμου Πινδαίων τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να αναδειχθεί τουριστικά και αυτή η πλευρά του βουνού;

Ν. Ζαμπάκας: Γενικά έχει αποδειχθεί ότι η ανάδειξη στον τομέα αυτό γίνεται με ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αν δούμε τον άξονα Ελάτη-Περτούλι-Νεραιδοχώρι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κυρίως αυτή που έδωσε την ώθηση στην ανάπτυξη παράλληλα με την ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στον δήμο μας, δεν δόθηκε μεγάλη βάση στο θέμα. Δεν υπήρξε επομένως και τουριστική προβολή με δεδομένο ότι δεν υπάρχει  μεγάλη τουριστική υποδομή. Αν σκεφτούμε ότι αυτή τη στιγμή το δυναμικό του δήμου Αιθήκων είναι 1000-1500 δωμάτια ενώ στο δήμο Πινδαίων μετά βίας 100 καταλαβαίνετε τη διαφορά. Εκείνο όμως που πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα  στο πλαίσιο του διευρυμένου δήμου Πύλης είναι ότι οι δήμοι Πινδαίων, Αιθήκων και η διευρυμένη κοινότητα Νεράιδας με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα γέφυρα Αλεξίου-Αρματωλικό και μια πιθανή μελλοντική ύπαρξη της λίμνης της Μεσοχώρας θα δώσουν στον τουρίστα τη δυνατότητα παραμονής στην περιοχή τουλάχιστον 1-2 παραπάνω ημερών. Επιπλέον με την ολοκλήρωση της σήραγγας Γκρόπας αναβαθμίζεται κατά πολύ ο οδικός άξονας Τρικάλων Άρτας και δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής μας από περαστικούς για την Άρτα και για κάποια από τα χωριά του εκεί ορεινού όγκου που επίσης μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα με τα δικά μας.

Ερ.: Τι άλλες προοπτικές ανάπτυξης πέραν του τουρισμού υπάρχουν για την περιοχή; Υπάρχουν ας πούμε δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της κτηνοτροφίας ή της πράσινης ανάπτυξης κλπ;

Ν. Ζαμπάκας: Δυστυχώς στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν βλέπω δυνατότητες ανάπτυξης γιατί θα φτάσουμε στο σημείο η κτηνοτροφία να είναι σταβλισμένη και αυτή η μορφή στα ορεινά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα είναι δύσκολη. Εγώ πιστεύω πως όπως υπάρχουν τώρα ζώα ελευθέρας βοσκής και για όσο θα υπάρχουν οι κρατικές επιδοτήσεις έτσι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μόνο στον τομέα του τουρισμού λοιπόν βλέπω μέλλον και εκεί μπορούν να αναπτυχθούν κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο για περιπάτους, βόλτες με άλογα ή ποδήλατα βουνού κλπ. Μπορούν βέβαια να αναπτυχθούν και δράσεις στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης μιας και η περιοχή είναι ιδανική για την δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα προγράμματα τα οποία ήδη τρέχουν και από το κατά πόσον αυτά θα προχωρήσουν κόντρα στα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια. 

Ερ : Θέλω το σχόλιό σας για το θέμα της λίμνης της Μεσοχώρας.

Ν. Ζαμπάκας: Τι θέμα αυτό συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σας είπα ότι ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση από το 1982, είμαστε κοντά με τη Μεσοχώρα και ζω το πρόβλημα αυτό από το  ’83-’85 όταν ξεκίνησε. Έχω παρακολουθήσει πολλές συνελεύσεις Μεσοχωριτών γύρω από το θέμα της λίμνης και θα πω δυο κουβέντες. Ότι πρέπει και η λίμνη να γίνει και η Μεσοχώρα  να υπάρξει και την ευθύνη γι’αυτό την έχουν η πολιτεία με τη ΔΕΗ και δεν την έχουν ο δήμος ή η νομαρχία. Οπότε καλό θα είναι να το δει πιο προσεκτικά το θέμα η πολιτεία και να προχωρήσει η συνύπαρξη Μεσοχώρας και λίμνης.

Ερ.: Κλείνοντας θέλω το μήνυμά σας για τους δημότες του νέου πλέον δήμου Πύλης.

Ν. Ζαμπάκας: Στους περισσότερους νομίζω είμαι γνωστός και σε όσους δεν με γνωρίζουν θα έχουν την ευκαιρία σε αυτόν τον ένα μήνα να με γνωρίσουν. Διαθέτω εμπειρία γύρω από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτός των άλλων διότι είχα την τύχη στο ξεκίνημα της πορείας μου σε πολύ μικρή ηλικία να έχω απέναντί μου για 4 χρόνια ως πρόεδρο, με εμένα στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια με εμένα πρόεδρο και αυτόν στην αντιπολίτευση, τον αείμνηστο Γιώργο Ντουρτούνη, έναν άνθρωπο που παρότι ήμασταν σε αντίπαλα στρατόπεδα του αναγνωρίζω ότι υπήρξε ένας τίμιος και ακούραστος υπηρέτης του τόπου και της αυτοδιοίκησης και έτσι με έναν τέτοιο αντίπαλο έμαθα και εγώ να λειτουργώ σωστά, δίκαια, με διαφάνεια και αξιοπρέπεια. 

Προηγούμενο άρθρο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Επόμενο άρθρο Περιοδεία Παπατόλια στα Τρίκαλα