Ειδήσεις

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Κ. Σκρέκα στην «ΑΓΟΡΑ»


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Βουλευτή Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, φιλοξενήθηκε στην οικονομικοπολιτική εφημερίδα «Η ΑΓΟΡΑ», στην έκδοση του περασμένου Σαββάτου.
Ο κ. Κ. Σκρέκας ασκεί για ακόμη μια φορά δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη στάση της τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας διότι συσπειρώνει την απέναντι πλευρά ενάντια στους Ελληνικούς στόχους» και ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα δυο πλέον κρίσιμα ζητήματα της χώρας: την οικονομία και το προσφυγικό». Σημειώνει επίσης ότι «αυξήθηκαν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι» και πως «η αγορά ασφυκτιά». Ο κ. Κ. Σκρέκας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέει πως «προκειμένου να έχεις μια κυβέρνηση που κάνει πολύ κακό καλύτερα να κάνεις εκλογές ώστε να έρθει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική Κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρη εικόνα για το που θέλει να πάει τη χώρα και πώς να το πετύχει. Και όλοι μας στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή».
Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Φαίνεται πως η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά το θέμα των διαρροών με τον διάλογο Τόμσεν-Βουκουλέσκου. Πιστεύετε πως θα ωφελήσει αυτό τη χώρα;

Αντιθέτως, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας διότι συσπειρώνει την απέναντι πλευρά ενάντια στους Ελληνικούς στόχους. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας το 2014 ήταν το αγαπημένο παιδί του Δ.Ν.Τ.. Παραμονές του δημοψηφίσματος του 2015 ο πρωθυπουργός επικαλούνταν έκθεση του Δ.Ν.Τ για το ελληνικό χρέος προκειμένου να πείσει τον κόσμο για την ορθότητα των επιλογών του.
Είναι επίσης γεγονός, ότι το Δ.Ν.Τ και οι «υποχρεωτικοί» δανειστές πρέπει κάποια στιγμή να αποχωρήσουν από τη χώρα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται τρία κυρίως πράγματα: βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των κόκκινων δανείων, ώστε να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Η πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, μείωση εσόδων και δραματική αύξηση των κόκκινων δανείων δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μας σπρώχνει πιο βαθιά στον αναγκαστικό δανεισμό δηλαδή στο μνημόνιο και στο Δ.Ν.Τ.

2. Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση “στήνει” ένα σκηνικό αδιεξόδου για να μην προχωρήσει την αξιολόγηση και λάβει τα σκληρά μέτρα. Στο πλαίσιο, αυτό μυρίζεστε εκλογές;

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ μέσα στο 2015 έσυρε τη χώρα σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα: κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls), έλλειψη ρευστότητας και στραγγαλισμό της αγοράς, εκδίωξη επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξαν έως τώρα ότι βάζουν το στενά κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Θέτουν ως μοναδική προτεραιότητα την ατομική τους πολιτική επιβίωση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των επιλογών τους σε στρατηγικά ζητήματα για τη χώρα. Ως εκ τούτου όλα είναι πιθανά μ’ αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση.

3. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επιτακτικά από το βήμα της Βουλής να φύγει η κυβέρνηση Είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει και να διαχειριστεί την κατάσταση;

Η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα δυο πλέον κρίσιμα ζητήματα της χώρας: την οικονομία και το προσφυγικό. Το 2015 οι φόροι αυξήθηκαν, αλλά τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014, τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων εκτοξεύτηκαν, τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Την ίδια στιγμή πρόσφυγες ζουν μέσα στη λάσπη στην Ειδομένη, αποπειρούνται να αυτοκτονήσουν ή να αυτοπυρποληθούν, ενώ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας – τον Πειραιά – στις αρχές της τουριστικής σεζόν, στοιβάζονται 5000 άνθρωποι . Αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα που καταδεικνύουν την τραγική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Άρα πολύ σωστά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προκειμένου να έχεις μια κυβέρνηση που κάνει πολύ κακό καλύτερα να κάνεις εκλογές ώστε να έρθει μια υπεύθυνη και αποτελεσματική Κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρη εικόνα για το που θέλει να πάει τη χώρα και πώς να το πετύχει. Και όλοι μας στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή.

4. Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει για παράδειγμα τώρα για το προσφυγικό; Θα χρησιμοποιούσε ακόμα και βία για να εκκενωθεί η Ειδομένη και ο Πειραιάς;

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια συμφωνία για το προσφυγικό, που βασίζεται στο διαχωρισμό του πρόσφυγα από τον παράνομο μετανάστη, στη διαφοροποίηση δηλαδή της πορείας που πρέπει να έχει ο καθένας, καθώς και στην ενεργοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία. Εμείς αυτό που λέμε είναι να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία. Πρόκειται για πολιτική που προτείναμε και έπρεπε να εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή από την Κυβέρνηση, αντί της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξαν να μην κάνουν τίποτα επί μήνες και να “τρέχουν” τελευταία στιγμή να καλύψουν τα προβλήματα που οι ίδιοι με την αδράνεια και την ανεπάρκειά τους διόγκωσαν.

5. Καταθέσατε ερώτηση στη Βουλή προς αρμόδιο Υπουργό κ. Π. Σκουρλέτη ζητώντας να μάθετε “το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανοικτών υπολοίπων της ΔΕΗ”. Ποια πιστεύετε πως είναι η λύση πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα που αγγίζει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της αγοράς.

Η προτροπή «δεν πληρώνω» της αντιπολιτευτικής εποχής του ΣΥΡΙΖΑ λεηλάτησε και τη ΔΕΗ, όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην Κυβέρνηση. Τα στοιχεία του ισολογισμού της επιχείρησης για το 2015 γροθιά για το μέλλον της: δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων ανεξόφλητων, τραγική αύξηση των επισφαλειών που μέσα στο 2015 αυξήθηκαν κατά 472 εκατομμύρια ευρώ και άγγιξαν τα 781 εκατ, ανοικτά υπόλοιπα στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, δραματική μείωση του κύκλου εργασιών κατά 127,9 εκ ευρώ.
Και το χειρότερο όλων: οι κατευθύνσεις που δίνει η Κυβέρνηση οδηγούν σε νέα εκτόξευση των επισφαλειών. Η Κυβέρνηση στο θέμα της ΔΕΗ κινείται λανθασμένα, με ορατό τον κίνδυνο να φτάσει την επιχείρηση σε οριακή κατάσταση, να τορπιλίσει την ενεργειακή ευστάθεια της χώρας, την οικονομία, την παραγωγή, τη βιωσιμότητα της, το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτήν.
Είναι σαφές πως η μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΔΕΗ αποτελεί μέγιστη αναγκαιότητα. Και είναι επίσης σαφές πως για να είναι βιώσιμη πρέπει να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να μειωθούν οι επισφάλειες. Όπως επίσης θα πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της μέσα από τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής και τις επενδύσεις. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός όσων βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές τους, από όσους είναι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Ταυτόχρονα, από το να γράφει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχοντας ακριβά τιμολόγια που δεν πληρώνονται, είναι καλύτερα να μειώσει τα τιμολόγια της για να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώσουν

6. Μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. Πως το σχολιάζετε;

Η καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ εδώ και 14 μήνες οδήγησε τη χώρα στη σταδιακή αποεπένδυση, στην αύξηση της ανεργίας και εντέλει, σε αύξηση της φτώχειας για τους Έλληνες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η επιχειρηματικότητα μεταναστεύει από την Ελλάδα λόγω των αυξημένων φορολογικών συντελεστών που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και της αβεβαιότητας. Ο τομέας της εστίασης για παράδειγμα επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ 23%, ενώ σενάρια για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα διακινούνται συνεχώς. Για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με δίκαιους συντελεστές και κίνητρα, απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα. Προς το παρόν η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει δράση και πρόοδο σ’ αυτές τις κατευθύνσεις. Άρα η εκτίμηση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης για ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στηρίζεται για άλλη μια φορά σε ένα φανταστικό σενάριο. Όπως ακριβώς συνέβει με όλες τις υποσχέσεις που από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση έδινε στον κόσμο.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Παπασίμος : Panama Papers – Η αθέατη όψη του καπιταλιστικού ζόμπι
Επόμενο άρθρο Συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του Κώστα Βίρβου