Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ComeniusRegio, η δεύτερη αποστολή των Βέλγων εταίρων μας επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων την Πέμπτη 20 Μαρτίου. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα υλοποιείται από 2 περιφέρειες-εταίρους: των Τρικάλων και του Charleroi του Βελγίου και αφορά την ένταξη των μεταναστών μαθητών στην Ελληνική σχολική πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στη διαφορετικότητα, στην υιοθέτηση καλών πρακτικών, στον περιορισμό της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της σχολικής βίας και στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων.
Η διευθύντρια του σχολείου μας κ. Αμαλία Ηλιάδη αρχικά απηύθυνε στη Βελγική αποστολή– αντιπροσωπία εκπαιδευτικών απ’ το Charleroi τον ακόλουθο χαιρετισμό: «κ. Διευθυντά της Β’/θμιας Εκπ/σης του Δήμου του Charleroi, αγαπητοί συνάδελφοι και εταίροι της εκπαίδευσης και ειδικότερα του προγράμματός μας «Σχολεία χωρίς σύνορα», ως Δ/ντρια και συνεργάτης, σας καλωσορίζω θερμά στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, το πιο παλιό, ιστορικό και κεντρικό σχολείο της πόλης με μακρόχρονη εκπαιδευτική παρουσία και επιτυχίες στις επιστήμες και στις τέχνες.
Η ιστορία του σχολείου μας είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του νομού Τρικάλων και της πόλης των Τρικάλων. Η πόλη μας, εξάλλου, έχει όνομα, που κρατά από την αρχαιότητα (η αρχαία Τρίκκη ήταν μία από τις κόρες του γιατρού Ασκληπιού) και την διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος (από την αρχαία λέξη λήθη που σημαίνει λησμονιά). Και ενώ ο Ασκληπιός θεράπευε το σώμα, το σχολείο μας θεραπεύει το πνεύμα.
Ένα πνεύμα, μια κουλτούρα αδερφοσύνης και αλληλεγγύης των λαών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και να απολαύσετε μέσα από την αναλυτική παρουσίαση του σχολείου μας, του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, την οποία θα σας προσφέρει η κ. Ρίτσα Τέγου, καθηγήτρια των Αγγλικών. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας».
Κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο μας τους Βέλγους εταίρους μας υποδέχτηκαν η μουσική μπάντα, μέλη της χορωδίας μας και του χορευτικού με την «Φραγκοσυριανή» (τραγούδι και χορός για να τιμήσουμε τους δικούς μας μετανάστες από τη Μικρά Ασία) με την επίβλεψη της καθηγήτριας της Μουσικής κ. Κίτρου Ευαγγελίας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσίαση του σχολείου μας και μια ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης μας σε μορφή powerpoint που επεξεργάστηκε η συντονίστρια του προγράμματος κ. Τέγου Ρίτσα με την συνδρομή της κ. Μαγαλιού.Εξαιρετική υπήρξε η παρουσίαση του workshop από την ομάδα των μαθητών μας στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο: «Οικοδομώντας πνεύμα Αλληλεγγύης μέσα από σχολικές δραστηριότητες».
Επειδή οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες μετατρέπονται σε πολυπολιτισμικές είναι χρέος όλων μας να ενημερωθούμε γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η κατανόηση αυτού του προβλήματος μπορεί να αποβεί ευνοϊκή για την προώθηση του σεβασμού στην διαφορετικότητα, στην ενθάρρυνση της κοινωνικής συνοχής και στην αποφυγή εντάσεων .Ιδιαίτερα οι νέοι, αυτοί που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις στο μέλλον, πρέπει να ενημερωθούν ουσιαστικά.
Με αφορμή τα παραπάνω αποφασίσαμε να δράσουμε.Οι μαθητές μας αφού παρακολούθησαν ένα video που αφορούσε την μετανάστευση, χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες, παίρνοντας υλικό από φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, το Internet και κάνοντας χρήση εννοιών σχετικές με το θέμα. Το workshop δίνει έμφαση σε πολιτισμικές και οικονομικές καταστάσεις και προσέφερε τη δυνατότητα στους μαθητές
- Να χρησιμοποιήσουν τα συναισθήματά τους
- Να γίνουν πρωταγωνιστές
- Να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον τους
- Να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναζητήσουν αιτίες και λύσεις
- Να αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο για γνώση
- Να κατανοήσουν έννοιες όπως: Αλληλεγγύη, Ανεκτικότητα, Σεβασμός στη διαφορετικότητα.
- Με αυτούς τους τρόπους: Έζησαν έστω και εικονικά ιστορίες προσφύγων, τις διηγήθηκαν ενώπιον των συμμαθητών τους, των εταίρων μας και των καθηγητών τους και κατανόησαν πως πίσω από αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, που δίνονται στη δημοσιότητα για τους πρόσφυγες, υπάρχουν πραγματικές ιστορίες που βιώνει ο κάθε άνθρωπος που αναγκάζεται να εκπατρισθεί.
- Έμαθαν τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αναρωτήθηκαν/αναζήτησαν ποιες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται ή θα έπρεπε να εφαρμοστούν για να υπάρχει δικαιοσύνη και αλληλεγγύη στις κοινωνίες μας.
Το workshop βιντεοσκοπήθηκε, θα συμπεριληφθεί στις δραστηριότητες των μαθητών μας για το πρόγραμμα ComeniusRegio και θα αποσταλεί στο ΙΚΥ, τον δημόσιο φορέα που επιβλέπει την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος. Επίσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.swb.edu.gr